Ziare.com

De ce a fost PSD obligat de instanta sa spuna cum a cheltuit banii primiti de la stat si ce firme a platit cu ei

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 14:26

   

De ce a fost PSD obligat de instanta sa spuna cum a cheltuit banii primiti de la stat si ce firme a platit cu ei
Orice persoana are dreptul sa solicite si sa obtina de la autoritatile si institutiile publice informatiile de interes public, iar autoritatile si institutiile publice sunt obligate sa asigure persoanelor, la cererea acestora, informatiile de interes public solicitate in scris sau verbal.

Astfel motiveaza Tribunalul Iasi sentinta prin care judecatorii au obligat PSD sa publice sumele de bani pe care le-a primit de la bugetul de stat in anii 2016-2018 si rapoartele detaliate cu privire la modul in care au fost cheltuiti acesti bani: cu ce persoane fizice si cu ce firme s-au incheiat contracte din acesti bani.

Decizia a fost data de Tribunalul Iasi, intr-un proces deschis de unul dintre fondatorii asociatiei civice Reset Iasi, Daniela Mitrofan. Decizia poate fi contestata cu recurs.

Detalii despre acest caz - Decizie fara precedent a Justitiei: PSD trebuie sa publice cum a cheltuit subventiile de la stat si ce firme au primit banii

"Voiam sa vedem cum sunt utilizati banii"Concret, Daniela Mitrofan a solicitat aceste infomatii de la PSD, in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Cum formatiunea politica nu i-a comunicat aceste date, ea s-a adresat instantei.

"Scopul a fost acela de a vedea cum a utilizat banii primiti de la stat cel mai mare partid din Romania si ce persoane sau firme au incheiat contracte cu PSD," explica Mitrofan, intr-o declaratie pentru Ziare.com, in august 2019.

PSD, prins cu minciunaDupa ce au analizat intregul dosar, Tribinalul Iasi i-a dat dreptate si arata ca infomatiile cerute sunt publice. In plus, PSD nu a raspuns solicitarii facute de Mitrofan, desi in instanta a explicat in intampinare ca ar fi facut acest lucru.

"Desi prin intampinare se afirma ca s-ar fi raspuns reclamantei, la dosar nu este depusa o asemenea dovada si oricum pretinsul raspuns reprezinta un refuz de comunicare a informatiilor solicitate sub pretextul ca acestea se gasesc pe anumite site-uri indicate," motiveaza Tribunalul Iasi.

"Sunt informatii publice"Instanta a retinut ca, potrivit art. 3 din Legea nr. 544/2001, asigurarea de catre autoritatile si institutiile publice a accesului la informatiile de interes public se face din oficiu sau la cerere, iar in conformitate cu art. 5 alin. (1) din lege, fiecare autoritate sau institutie publica are obligatia sa comunice din oficiu anumite informatii de interes public.

Accesul la aceste informatii realizandu-se, astfel cum prevede alin. (4) al aceluiasi articol, prin:

a) Afisare la sediul autoritatii sau al institutiei publice ori prin publicare in Monitorul Oficial al Romaniei sau in mijloacele de informare in masa, in publicatii proprii, precum si in pagina de internet proprie;

b) Consultarea lor la sediul autoritatii sau al institutiei publice, in spatii special destinate acestui scop.

"Indeplinirea obligatiei de a asigura publicitatea informatiilor din oficiu nu exclude posibilitatea ca aceste informatii sa fie comunicate si in conditiile art. 6, care statueaza ca orice persoana are dreptul sa solicite si sa obtina de la autoritatile si institutiile publice informatiile de interes public, iar autoritatile si institutiile publice sunt obligate sa asigure persoanelor, la cererea acestora, informatiile de interes public solicitate in scris sau verbal," mai motiveaza magistratii.

Potrivit instantei, asigurarea accesului la aceste informatii publice in modalitatea aratata nu reprezinta decat componenta de publicitate care nu o exclude pe aceea de comunicare a copiilor dupa actele ce constituie informatii publice la cerere si contra cost.

"In consecinta, refuzul paratei de a furniza informatiile solicitate de reclamant a in conditiile art. 6 din Legea nr. 544/2001 este nejustificat, astfel incat instanta va admite plangerea si va obliga parata sa comunice reclamant ei informatiile solicitate, in termen de 20 zile de la ramanerea definitiva a prezentei hotarari," conchide Tribunalul Iasi.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10227 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Incet dar sigur,toate matrapaslacurile comise de mafiotii PSD apar!

Pana si babele,mosii,sub educatii usor de prostit de propaganda primitiva a PSD ,vor realiza hidosenia celor care au condus tara de sapte ani:partidul mafiotilor PSD!Teo

 

Ai sa dai sama, doamna !

.

Mafiotii PSD-isti sa-si pregateasca ciorapii flausati si vaselina.

Eu recomand "fara vaselina" precum si confiscarea averilor ilicite.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor