De ce a fost PSD obligat de instanta sa spuna cum a cheltuit banii primiti de la stat si ce firme a platit cu ei

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 14:26
10529 citiri
De ce a fost PSD obligat de instanta sa spuna cum a cheltuit banii primiti de la stat si ce firme a platit cu ei

Orice persoana are dreptul sa solicite si sa obtina de la autoritatile si institutiile publice informatiile de interes public, iar autoritatile si institutiile publice sunt obligate sa asigure persoanelor, la cererea acestora, informatiile de interes public solicitate in scris sau verbal.

Astfel motiveaza Tribunalul Iasi sentinta prin care judecatorii au obligat PSD sa publice sumele de bani pe care le-a primit de la bugetul de stat in anii 2016-2018 si rapoartele detaliate cu privire la modul in care au fost cheltuiti acesti bani: cu ce persoane fizice si cu ce firme s-au incheiat contracte din acesti bani.

Decizia a fost data de Tribunalul Iasi, intr-un proces deschis de unul dintre fondatorii asociatiei civice Reset Iasi, Daniela Mitrofan. Decizia poate fi contestata cu recurs.

Detalii despre acest caz - Decizie fara precedent a Justitiei: PSD trebuie sa publice cum a cheltuit subventiile de la stat si ce firme au primit banii

"Voiam sa vedem cum sunt utilizati banii"

Concret, Daniela Mitrofan a solicitat aceste infomatii de la PSD, in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Cum formatiunea politica nu i-a comunicat aceste date, ea s-a adresat instantei.

"Scopul a fost acela de a vedea cum a utilizat banii primiti de la stat cel mai mare partid din Romania si ce persoane sau firme au incheiat contracte cu PSD," explica Mitrofan, intr-o declaratie pentru Ziare.com, in august 2019.

PSD, prins cu minciuna

Dupa ce au analizat intregul dosar, Tribinalul Iasi i-a dat dreptate si arata ca infomatiile cerute sunt publice. In plus, PSD nu a raspuns solicitarii facute de Mitrofan, desi in instanta a explicat in intampinare ca ar fi facut acest lucru.

"Desi prin intampinare se afirma ca s-ar fi raspuns reclamantei, la dosar nu este depusa o asemenea dovada si oricum pretinsul raspuns reprezinta un refuz de comunicare a informatiilor solicitate sub pretextul ca acestea se gasesc pe anumite site-uri indicate," motiveaza Tribunalul Iasi.

"Sunt informatii publice"

Instanta a retinut ca, potrivit art. 3 din Legea nr. 544/2001, asigurarea de catre autoritatile si institutiile publice a accesului la informatiile de interes public se face din oficiu sau la cerere, iar in conformitate cu art. 5 alin. (1) din lege, fiecare autoritate sau institutie publica are obligatia sa comunice din oficiu anumite informatii de interes public.

Accesul la aceste informatii realizandu-se, astfel cum prevede alin. (4) al aceluiasi articol, prin:

a) Afisare la sediul autoritatii sau al institutiei publice ori prin publicare in Monitorul Oficial al Romaniei sau in mijloacele de informare in masa, in publicatii proprii, precum si in pagina de internet proprie;

b) Consultarea lor la sediul autoritatii sau al institutiei publice, in spatii special destinate acestui scop.

"Indeplinirea obligatiei de a asigura publicitatea informatiilor din oficiu nu exclude posibilitatea ca aceste informatii sa fie comunicate si in conditiile art. 6, care statueaza ca orice persoana are dreptul sa solicite si sa obtina de la autoritatile si institutiile publice informatiile de interes public, iar autoritatile si institutiile publice sunt obligate sa asigure persoanelor, la cererea acestora, informatiile de interes public solicitate in scris sau verbal," mai motiveaza magistratii.

Potrivit instantei, asigurarea accesului la aceste informatii publice in modalitatea aratata nu reprezinta decat componenta de publicitate care nu o exclude pe aceea de comunicare a copiilor dupa actele ce constituie informatii publice la cerere si contra cost.

"In consecinta, refuzul paratei de a furniza informatiile solicitate de reclamant a in conditiile art. 6 din Legea nr. 544/2001 este nejustificat, astfel incat instanta va admite plangerea si va obliga parata sa comunice reclamant ei informatiile solicitate, in termen de 20 zile de la ramanerea definitiva a prezentei hotarari," conchide Tribunalul Iasi.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...
Comentarii