Nu cred ca Niculae Badalau, liderul de Giurgiu al PSD, s-a asteptat sa starneasca atatea valuri in jurul sau, atunci cand a folosit un limbaj pe cat de agramat, pe atat de otravit, spunand despre romanii de peste hotare:
"Ei au 700.000 de oameni, avem care au domiciliu, pasapoartele alea cu domiciliu, care-s legali. Restul pana la 3-5 milioane, ca se vehiculeaza tot felul, sunt fetele alea de le duc astia, eu stiu".
Trebuie sa recunoastem ca nici sfertodocta Viorica n-ar fi fost in stare sa formuleze asemenea insiruire de cuvinte, dar n-am sa comentez aici nici limbajul agramat, nici otrava din el. Au facut-o deja altii, destui.
Ma marginesc sa observ numai ca s-a schimbat ceva de pe vremea cand intregul PSD aproba in tacere si unanimitate astfel de invective si chiar altele mai rele, lansate catre tot ce se afla in afara tarii de catre Dragnea sau de Dancila. Nu cracnea nimeni.
Printre primii, s-a delimitat imediat de colegul giurgiuvean Gabriela Firea: "...romanii care muncesc in afara tarii trimit bani familiilor ramase acasa si contribuie decisiv la cresterea economica (...) Trebuie respectati, pentru ca sunt fratii nostri".
Corect, dar indraznea cineva sa spuna asa ceva pe timpul lui Dragnea, al Dancilei sau chiar al lui Ponta? De unde si pana unde, sa-i respecti pe cei plecati? Daca au plecat, nu ne mai sunt frati! Sunt tradatori. Punct.
Cat priveste banii, acum numai doua-trei luni, domnul Orlando Teodorovici isi pusese in cap sa impoziteze tot ce trimite in tara diaspora, care, spunea dansul atunci, "castiga bine, de vreme ce isi permite sa trimita atatia bani". Daca nu-l debarca motiunea, poate apuca sa faca si pentru asta un fel de Ordonanta 114, la repezeala!
Pe Badalau nu-l iarta nici Ionel Arsene, liderul PSD Neamt: "Cred ca a venit vremea sa nu mai punem semnul egal intre ideea de echipa politica si taceri complice", iar liderul PSD Bacau, Dragos Benea, cere un an de penitenta pentru acelasi Niculae Badalau, ca urmare a declaratiilor jignitoare la adresa diasporei, dar probabil si in urma unui conflict ca sa zic asa contondent produs intre cei doi la CEx de martea trecuta.
La fel de corecte mi se par cele spuse de vicepresedintele PSD pe Regiunea de Nord-Vest, Gabriel Zetea, care considera ca "declaratiile total deplasate ale colegului meu de partid, Nicolae Badalau, nu fac cinste nimanui", si chiar indrazneste sa afirme ca romanii au plecat "pentru ca in Romania nu au primit sansele pe care le meritau la dezvoltare personala". Si, nota bene, acestea nu sunt singurele luari de pozitie.
Numai ca pozitia lui mi se pare anemica, pe langa amploarea pe care o ia conflictul: "Resping afirmatiile facute de Niculae Badalau la adresa romanilor din diaspora". Si, in continuare, ne asigura ca acest derapaj nu angajeaza partidul, ca Badalau vorbeste pe cont propriu, dar constientizeaza ce a facut si chiar regreta.
Apreciez ca domnul Ciolacu ia pozitie, dar mi se pare putin. Asta cu derapajul, cu constientizarea si cu regretele o putea spune Badalau insusi. Dar sa vorbeasca seful partidului despre lacrimile de crocodil ale Badalaului suna mai curand a scuza decat a acuza si mi se pare o simpla dojana.
Recent, fosta sefa a PSD hotara niste excluderi, nu pentru insultarea romanilor aflati peste hotare, ci numai pentru opinia exprimata la votul din Parlament, diferita de a domniei sale. Te pandea la urna, iar daca ai votat conform constiintei tale si nu a ei, afara!
Sesizand fara indoiala acest aspect, organizatia PSD Brasov a cerut, printr-un comunicat transmis pe retelele de socializare, excluderea lui Niculae Badalau din partid, cu explicatia ca "PSD nu se va putea reforma cu adevarat atat timp cat astfel de derapaje sunt acceptate".
La asa ceva, ma intreb, ca un om simplu ce sunt: oare dreptul la opinie include in acelasi timp si dreptul la grav derapaj? Adica, ce se intampla, daca opinia ta impinge intreg partidul spre distrugere, spre anihilare si compromis? Mai este permis sa-ti exprimi liber opinia?
Sigur ca este permis si nu vreau sa cad in vreo capcana. Nici lui Niculae Badalau si nici altcuiva nu i se poate interzice sa gandeasca si sa se exprime, dar in acest caz nici celoralti nu le este permis sa stea indiferenti, ca omul care nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase.
Acceptul tacit nu difera mult de cel exprimat, iar in cazul nostru tac prea multi. Mai exact, tace toata camarila. Olguta n-a spus nimic, nici pe Orlando nu l-am auzit, Fifor, Radulescu-Mitraliera, S. Nicolae, Iordache, Nicolicea, oho-ho, multi altii, poate chiar si Dancila - de ce nu?
Acestia sunt liderii partidului, ei nu s-au sfiit sa-l incrimineze in mod nerusinat pe domnul Iohannis in campanie, sa insulte liderii Opozitiei, sa umple internetul cu stiri false despre adversari. Le-a mers gura non stop. Iar acum, cand cu adevarat ar trebui sa stopeze un derapaj in propria curte - ia-i de unde nu-s!
Poate vor zice unii ca, totusi, la prezidentiale, diaspora a votat-o cu 6% pe Dancila, respectiv PSD. Este o gluma! Cei 6% nu sunt romanii care si-au parasit tara, dezgustati de PSD. Sunt salariatii guvenamentali din ambasade, din consulate, din agentii, sunt delegati de tot felul care misuna prin lume trimisi pe motive de cumetrie de institutiile pesediste si pe care interesul direct ii indeamna sa salveze PSD prin votul lor, ca sa-i salveze PSD pe ei.
Ei s-au dus cu totii gramada la urna si au votat-o pe VV Dancila, intrucat altfel isi dadeau foc la palarie, care se pare ca tot n-a scapat de incendiu, de vreme ce peferata lor n-a fost aleasa.
Oricum insa, sase la suta e un fel de nimic fata de multimea romanilor plecati cu adevarat la munca si care n-au cum sa voteze PSD, de vreme ce si-au luat lumea in cap, satui de guvernele pesediste si si-au parasit familia expunadu-se sa fie judecati pentru prostitutie de Badalaii ramasi la butoanele din tara.
In naivitatea sa absoluta, domnul Badalau a crezut ca, incriminand romanii din diaspora, neagreati de dansul pentru ca nu voteaza PSD, ii va face partidului un serviciu si ca va stopa cumva declinul tragic al acestuia.
Cum se vede, declinul continua. Mergand pe mana acelorasi Badalai, partidul a reusit sa ajunga la un minim istoric in sondaje, de 21%, potrivit cifrelor publicate duminica de IMAS.