Decalogul PSD: Cele 10 reguli pentru social-democrati

Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 19:43
5056 citiri
Decalogul PSD: Cele 10 reguli pentru social-democrati
Foto: Arhiva Ziare.com

Codul de etica si conduita al membrilor PSD stabileste 10 situatii in care candidatilor la ocuparea unor functii politice sau administrative alese sau numite li se poate retrage sustinerea politica, potrivit documentului transmis miercuri.

Astfel, potrivit Codului de etica si conduita al social-democratilor, nu vor avea sustinerea PSD persoanele impotriva carora s-a inceput urmarirea penala, au fost trimise in judecata sau s-a pronuntat impotriva lor o hotarare judecatoreasca de condamnare pentru fapte de coruptie, evaziune fiscala sau fapte comise cu violenta.

O alta situatie de retragere a sprijinului politic se refera la persoanele care se afla in stare de arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar pentru orice tip de infractiune.

Dragnea a prezentat Codul de Conduita al PSD: A fost primit foarte bine! Pe cine a pus sef la Comisia de Etica (Video)

Acelasi tratament se aplica si celor care: au detinut functii in organele de conducere la nivel central si judetean ale PCR (Partidul Comunist Roman), UTC (Uniunea Tineretului Comunist) sau UASCR (Uniunea Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania) ; au manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat fata de cetateni; au avut atitudini si declaratii extremiste sau discriminatorii, de gen, religie sau nationalitate; au fost membri sau colaboratori ai fostei Securitati, ca politie politica sau au fost dovediti ofiteri acoperiti.

Nu sunt iertati nici cei cu datorii, nici plagiatorii

Nici cei care inregistreaza datorii, ca persoana fizica, la bugetul local al comunitatii in care candideaza sau au relatii comerciale cu institutia pentru care candideaza sau cu institutiile din subordinea acesteia nu vor mai beneficia de sprijinul politic al partidului.

O alta situatie in care PSD nu va asigura sprijin politic unui posibil candidat la o functie publica aleasa sau numita se refera la persoanele care "au obtinut lucrari, diplome sau alte titluri stiintifice prin plagiat sau furt intelectual dovedit prin hotarare judecatoreasca".

Dragnea, lovitura dupa lovitura pentru Ponta: Plagiatul, in Codul de Etica al PSD? O idee foarte buna!

Totodata, celor care "se afla sub incidenta unei hotarari judecatoresti definitive privind incompatibilitati sau conflict de interese" sau "au completat in fals sau cu omisiuni declaratiile de avere sau de interese, in cazul in care aceste nereguli au fost constatate printr-o decizie definitiva a instantei", li se va retrage sprijinul politic al PSD.

Codul de etica si conduita se aplica tuturor persoanelor ce au calitatea de membri ai PSD, indiferent daca ocupa sau nu functii politice, de reprezentare sau de conducere in diversele structuri politico-administrative, centrale sau locale, se arata in document.

"Respectarea normelor cuprinse in Codul de etica si conduita al PSD constituie un criteriu pentru evaluarea integritatii si calitatii de membru al partidului", se mai arata in document.

Candidatii PSD, pusi sa semneze un contract

Intre candidatii PSD pentru functiile alese la alegerile locale si parlamentare din anul 2016 si cetatenii din comunitatile in care candideaza se va incheia "un Contract social".

Contractul, se spune in document, va avea doua parti componente: "angajamentul de integritate al candidatului prin care acesta se angajeaza ca pe toata durata mandatului va respecta si se va supune exigentelor din prezentul Cod de etica si conduita" si "programul politic care va contine politicile publice si de dezvoltare ale comunitatii pe care isi propune sa le realizeze in cursul mandatului".

Dragnea: PSD nu e murdar, e curat. Ne caracterizeza onoarea si un comportament corect

"Incalcarea cu intentie in timpul mandatului a oricaror criterii de conduita si integritate atrage dupa sine retragerea sprijinului politic pentru persoana in cauza si demisia de onoare a acesteia din functia pe care o detine", se specifica in Cod.

Neindeplinirea, indeplinirea cu rea-credinta sau nerespectarea prevederilor ori obligatiilor prevazute in Cod pot atrage, potrivit Statutului PSD, o serie de sanctiuni care sunt stabilite in functie de gravitatea situatiei: retragerea sprijinului politic; suspendarea din functia politica; suspendarea din calitatea de membru de partid; excluderea din partid.

"Incalcarile prevederilor Codului de Etica si Conduita de catre membrii de partid care fac parte din Biroul Permanent National sunt analizate de catre Comisia Nationala de Etica, Integritate si Arbitraj (CNEIA). Sanctiunea este stabilita de catre Comitetul Executiv National", se precizeaza in document.

Totodata, membrii PSD au obligatia de a sustine efortul financiar colectiv al partidului prin achitarea cotizatiei stabilite de Statut.

Conducerea PSD s-a reunit miercuri la Parlament pentru a analiza si adopta forma finala a Codului de etica si conduita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#decalog PSD, #cod etic PSD, #cod conduita PSD , #stiri PSD