Director BNR: Programul PSD arunca Romania in afara lumii moderne

Joi, 21 Octombrie 2010, ora 15:16
2443 citiri
Director BNR: Programul PSD arunca Romania in afara lumii moderne
Foto: Arhiva

Economistul Eugen Radulescu, director in BNR, apreciaza ca programul economic al PSD ar arunca Romania in afara lumii moderne daca ar fi pus in aplicare, social-democratii fiind incremeniti in "militantismul socialist" al secolului trecut.

"Am parcurs cu interes oferta de program economic a PSD, pentru momentul/eventualitatea in care vor guverna tara. Am putut identifica unele idei corecte, intre care as nota promisa reducere a contributiilor sociale cu 3 puncte procentuale si plafonarea unor contributii sociale la 5 salarii medii", comenteaza Eugen Radulescu pentru Evenimentul Zilei.

Eugen Radulescu apreciaza insa ca, in ansamblu, "programul pacatuieste prin imbinarea unor promisiuni populist-fanteziste cu propuneri de politica economica a caror aplicare ar arunca tara complet in afara lumii moderne, in afara fluxurilor investitionale de care avem atata nevoie".

Unul dintre punctele cele mai vulnerabile ale programului PSD este, in opinia oficialului BNR, cel referitor la mentinerea protectiei sociale a salariatilor si a contractelor colective de munca. Economistul BNR sustine ca astfel de masuri, promitatoare pentru salariati la prima vedere, arata doar "incremenirea in proiect" si o punere de-a curmezisul istoriei.

"Asemenea masuri sunt reflexe ale incremenirii intr-un proiect de mult expirat - militantismul socialist al secolului al XIX-lea - nu o abordare a stangii secolului al XXI-lea, preocupata de realitatile lumii de azi, in care cuvintele de ordine sunt competitie, competitivitate, performanta. Piata muncii e una dintre cele mai importante piete ale societatii contemporane. Incorsetarea ei, dupa propunerile PSD, merge nu numai impotriva istoriei, dar ii afecteaza dramatic in primul rand pe cei pe care pretinde ca ii apara", sustine Eugen Radulescu.

Economistul atrage atentia asupra faptului ca literatura de specialitate si evolutiile din tarile UE arata fara echivoc ca "tarile cu o piata a muncii mai rigida au performante economice mai slabe, nivel al somajului mai ridicat si in final un standard de viata mai scazut decat cele care isi liberalizeaza piata muncii".

Astfel, in tari precum Grecia sau Portugalia, confruntate cu mari probleme, protectia sociala la locul de munca este foarte ridicata, "ceea ce a pus pe fuga investitorii si in final a ingenuncheat economiile respective".

"La polul opus, Germania, redevenita locomotiva Europei, a evoluat viguros in directia liberalizarii pietei muncii, in cele trei componente principale ale sale: contractele de munca pe perioada determinata; disponibilizarile individuale; disponibilizarile colective.

S-a respectat regula simpla: nu ai bariere la iesirea din piata, dispar si barierele la intrare.(...) La noi, PSD vrea sa procedeze exact pe dos: sa pastreze rigid barierele la iesirea de pe piata. Rezultatul nu poate fi altul decat mentinerea barierelor la intrare; investitorii se vor gandi de sapte ori inainte de a angaja o persoana; cei mai afectati vor fi tinerii, femeile, persoanele cu calificare mai scazuta - adica exact categoriile mai defavorizate. La nivel de ansamblu al economiei, oportunitatile de expansiune a activitatii vor fi ratate rand pe rand, iar noi ne vom ancora solid si complet fara speranta in coada Europei", atentioneaza Eugen Radulescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#program economic PSD, #Eugen Radulescu program PSD , #stiri PSD