Editorial: Blat cu colegii

Autor:
Miercuri, 09 Iulie 2008, ora 09:08
1387 citiri
Editorial: Blat cu colegii

Printre circurile de la bac, scumpirea utilitatilor si Tolea & Magda, a trecut aproape neobservat un eveniment de cotitura in activitatea de primenire a clasei politice (ha, ha, ha!): creionarea primelor colegii uninominale, de catre Comisia parlamentara de Cod electoral.

De cotitura pe dreacu, ar comenta taranul intelectual din Silistea Gumesti. Doar nu era sa scape pe scari, partidele, pepenele din mana!

PSD si PNL (vocea PD-L, reprezentata de o singura persoana, a fost eliminata de la discutii) si-au tras dinainte harti si carioci si au inceput sa traseze linii-linioare, reusind sa introduca, printre criteriile dupa care se deseneaza colegiile, si pe cel politic.

Principiul este urmatorul: intr-un colegiu se strang primariile partidului care tine creionul in mana, iar creionul se schimba cu randul, dupa necesitati. Adica unul mie, unul tie.

Sa exemplificam: in Cluj, patru colegii uninominale sunt in capitala judetului, unde prima sansa o au democrat-liberalii, deoarece domina Boc. Se mai scad trei unde PD-L este favorit, si mai raman trei colegii. Si aici, discutia s-a purtat asa: deoarece in zona Gherla-Dej PNL are 15 primarii, se traseaza aici doua, iar langa Turda, unde PSD are sase, se mai pune unul. Raportul se inverseaza in alt judet, fireste, dupa principiul compensarii.

Dupa ce isi vor termina treaba, urnita numai din dorinta liberalilor si a social-democratilor de-a croi pentru a-si maximiza sansele, Romania va ajunge exact unde anticipam: in acelasi punct, cu aceeasi clasa politica. Si asta deoarece toata lumea se straduieste sa aduca uninominalul cat mai aproape de votul pe liste, pentru ca tot mai-marii partidelor vor decine pe cine, unde trimit sa candideze.

Un barosan cu lipici la public nu va trebui sa se transforme in locomotiva intr-un colegiu dominat de primari din partidul sau, si va putea sa pufaie intr-altul, unde stau mai bine adversarii la numar de primarii, dar nu au o personalitate calauzitoare, si unde va trebui sa stranga cat mai multe voturi.

Si astfel, daca se vor prinde vreodata, deoarece nu pare sa-i intereseze, si nici mass-media nu realizeaza ca este un moment crucial, romanii vor scuipa in colbul drumului, ca si cand ar face-o in obrajii celor care i-au aburit ca gratie votului uninominal, clasa politica va fi formata din cavaleri ai dreptatii, dispusi sa moara pentru a le netezi ridurile.

Nu vor fi insa dezamagiti. Nu mai au de multa vreme asteptari, nici nu-si mai doresc sa le descreteasca cineva fruntile, deoarece gusta, deja, realitatea: magarii care-i manipuleaza si le promit ambrozie si nectar mint de-ngheata apele.

Si asa, in momentul anuntarii rezultatului iesirii de la urnele parlamentare, audienta la expit-poll va fi batuta crunt de ultimul episod din reluarea serialului "Inima de tigan" sau gasirea Elodiei.

Iar politicienii vor comenta din nou, ca la aflarea audientelor din minutul exit-pol-ului realizat la locale: poporul e format din dobitoci, nu ne merita. Iar poporul, desi are din patru in patru ani ocazia sa le replice "bun venit in club", n-o va face. E mut ca un arici calcat de tren.

Cristian Mihai Chis

Citeste si:
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Liderul UDMR Kelemen Hunor susține că relația între membrii coaliției de guvernare este la început de drum. Președintele UDMR a spus marți seara că a propus coaliției instituirea unei...
Kelemen Hunor, despre declaraţiile de anul trecut ale lui Iohannis: „Şi dacă vreau să uit, nu pot să uit”. Ce spune despre Legea privind statutul minorităţilor
Kelemen Hunor, despre declaraţiile de anul trecut ale lui Iohannis: „Şi dacă vreau să uit, nu pot să uit”. Ce spune despre Legea privind statutul minorităţilor
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că Uniunea nu a renunţat la Legea privind statutul minorităţilor sau la autonomia locală, despre care susţine că, asemenea autonomiei universitare,...