Eternul punct nevralgic (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 15:04
6775 citiri
Eternul punct nevralgic (Opinii)

Ultima tusa de fard s-a sters, ultimul colt de cortina a fost ridicat: in raport cu Justitia si statul de drept, USL se afla in plina epoca Nastase. Asistam la acelasi spectacol de fumigene si victimizari, la aceleasi solidalizari penale de partid, la aceleasi crize cadiace penale. USL face corp comun impotriva Justitiei.

Asa cum ani de zile imunitatea lui Adrian Nastase a fost impenetrabila pentru parchet, Victor Paul Dobre si Laszlo Borbely beneficiaza acum de scutul politic in fata justitiei. S-a facut dreptate, spunea transfigurat fostul ministru UDMR, dupa ce colegii sai le-au refuzat procurorilor dreptul de a-si face meseria. Daca in Romania dreptate este ca parlamentul sa se substituie puterii judecatoresti si sa pronunte achitari, atunci da, s-o fi facut dreptate. Dar o astfel de dreptate se potriveste doar unei tari din lumea a treia.

Victor Paul Dobre nu este exact cel mai popular liberal dupa ce a refuzat sa masluiasca temeinic cifrele referendumului, dar dosarul acesta este ca o plita incinsa pentru USL si orice apropiere de el provoaca panica. O panica de care a beneficiat fostul ministru al Administratiei a carui ancheta a fost blocata, cel mai probabil pentru ca nu cumva sa colaboreze prea bine cu procurorii.

Liviu Dragnea este acuzat ca a fraudat referendumul. Nu ca a mobilizat lumea la vot. E acuzat ca "a pus" sa voteze morti si minori, soldati din Afganistan care nu dezertasera sau, chiar mai spectaculos, oameni care nu exista. E acuzat ca a creat un BEC paralel care a actionat in timpul votului, nu pentru vreo numaratoare paralela realizata dupa vot. Si totusi, mai precis tocmai de aceea, tocmai pentru ca Liviu Dragnea pare a fi inima masinariei de fraudare a PSD, partidul a facut bloc comun cu el printr-un autodenunt in masa, pe cat de penibil, pe atat de manipulator.

Constantin Nicolescu a mai beneficat de solidaritatea partidului si de serviciile medicale ale lui Serban Bradisteanu. Ele l-au scos din puscarie. Acum l-a luat in nou cu rau de la inima tot in ancheta DNA, mai precis cand a aflat ca este invinuit in alt dosar penal, si a ajuns tot la doctorul Bradisteanu cu ochii dat peste cap si cu "sindrom coronarian acut".

Acum eu nu inteleg un lucru, cum se face ca dl. Nicolescu a fost plin de energie in timpul campaniilor electorale de anul acesta, conduce cu mana forte si fara nicio palpitatie judetul Arges, dar cand vine vorba sa dea niste raspunsuri despre luare de mita, fals intelectual si fauda cu fonduri europene, il ia cu lesin.

Cum naturelul nu pare a-i fi atat de simtitor, iar inima i-a rezistat la competitii politice dure, nu ramane decat varianta ca dl. Nicolescu a fost atins in punctele sensibile, de exemplu in contractele pe bani publici primite de firmele ginerelui si ale nepotului sau.

Spectacolul pe care il da in zilele acestea USL, lupta pe viata si pe moarte pe care o duce cu DNA arata o forta politica pe care nu a atins-o nici macar o adiere de reforma. Cum poate sa-si imagineze USL ca-si va reface astfel credibilitatea externa complet distrusa in aceasta vara? Cum sa dovedesti atasament real la valorile statului de drept cand refuzi parchetului dreptul de a ancheta penalii si cand faci corp comun cu ei amnintand procurorii cu anchetarea in parlament?

Si ce efect isi imgineaza USL ca va avea razboiul cu DNA asupra raportului de monitorizare pe Justitie care va fi intocmit in scurt timp de oficialii de la Bruxelles? Un efect pe care il va deconta nu USL in primul rand, ci Romania, neprimita in Schengen, Romania cu fonduri europene mai putine si cu finantari mai scumpe, cu investitori straini mai putini si locuri de munca pe masura.

Si am sa inchei cu niste vorbe surprinzatoare, scrise la inceputul secolului trecut. Ele ne arata cat de vechi sunt metehnele, dar si cat de mare este rezistenta clasei politice le onestitate si Justitie. Ne arata ca s-au schimbat doar metodele, proportiile si mizele, nu si mentalitatile.

"Ah! daca s-ar lua masuri sa fie pedepsiti cei care fura, sa se dea cateva exemple rasunatoare, ar fi excelent sa-l ia intai pe omul cel mai important, omul care-ar trebui sa stie mai bine si cu multa valva sa-l destituie din functiile sale; astfel, cei care au suferit din cauza lui vor vedea ca au fost protejati, iar cel care doreste sau ar dori sa-l imite se va infricosa. Oricum, ar fi eficace, insa guvernantii nu vor face niciodata, pentru ca toti acesti mici oficiali sunt agenti electorali - aici e punctul nevralgic.", scria Regina Maria in 1919.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Parlament Borbely DNA, #Parlament Dobre procurori, #imunitate parlamentari vot USL , #stiri PSD
Comentarii
Poza janvaljean
janvaljean
rank 5
Nu mai pot sa citesc zi de zi ce scrie Ioana Ene despre USL
Poza Grasutul
Grasutul
rank 5