Europarlamentar PSD: In Romania se discuta pe fata despre cat valoreaza un an de puscarie. Conteaza doar banii sa nu fie luati

Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 08:37
6537 citiri
Europarlamentar PSD: In Romania se discuta pe fata despre cat valoreaza un an de puscarie. Conteaza doar banii sa nu fie luati

Europarlamentarul Catalin Ivan considera ca in Romania se discuta acum liber despre suma de bani pentru care cineva este dispus sa faca inchisoare si spune ca singurul lucru care ii deranjeaza pe cei care fura este sa ramana fara banii pe care i-au furat.

"In Romania se discuta pe fata cat valoreaza un an de puscarie, pentru cati bani furati merita sa stai un an in inchisoare. Stau un an-doi, mai iau o reducere, mai scriu o carte, dar banii le raman. Banii sa nu fie luati, cat stau in inchisoare conteaza mai putin", a declarat Catalin Ivan in cadrul unei dezbateri a organizatiei RoAction, "Romania la vedere" Actiunile la purtator - sursa de devalizare a fondurilor publice".

Catalin Ivan a vorbit despre o initiativa care se discuta in prezent in Parlamentul European si care vizeaza recuperarea sumelor si bunurilor ce provin din coruptie si frauda scoase in afara statului.

"Chiar acum sunt raportori in Parlamentul European pe o opinie privind recuperarea sumelor si bunurilor scoase in afara si care provin din coruptie si frauda. Nu e simplu deloc. In alte state, cum e Portugalia, exista o prioritate, sa recupereze sumele, si atunci investesc si au aceste centre bine organizate cu oameni foarte bine pregatiti. Un model foarte bun este Guarda di Finanza din Italia, care au inclusiv departament de spionaj", a spus Catalin Ivan.

Europarlamentarul a explicat ca sunt sume foarte mari alocate pentru acest gen de institutii, insa sumele recuperate depasesc investitia, iar atunci statul iese in castig.

"Sunt sume foarte mari alocate, pentru ca, una peste alta, recuperezi sume mult mai mari decat investesti tu. Pe de-o parte recuperezi bani la buget, pe de alta parte descurajezi, pentru ca pe cei care fura ii deranjeaza un singur lucru: sa ramana fara banii pe care i-au furat. Si atunci ii descurajezi. Investitia asta pune o frana mare coruptiei si se recupereaza sume mari", a subliniat Ivan.

Dezbaterea organizata de RoAction a vizat initiativa cetateneasca de modificare a Legii societatilor nr. 31/1990, astfel incat sa fie eliminate actiunile la purtator. Proiectul de lege a fost publicat in Monitorul Oficial in 25 octombrie, iar acum sunt necesare 100.000 de semnaturi pentru a deveni propunere legislativa si sa ajunga in Parlament.

Potrivit RoAction, in prezent in Romania functioneaza 384 de societati care au actiuni la purtator, iar cele mai multe sunt conectate la bani publici. Organizatia sustine ca prin actiunile la purtator societatile comerciale pot deturna cel mai usor banii publici, pentru ca pot trece de la o persoana la alta fara limitari sau confirmari, facilitand, astfel, evaziunea fiscala.

Membrii organizatiei subliniaza faptul ca sunt deja state care au interzis actiunile la purtator, precum Belgia, in 2008, Cehia, in 2013, Cipru, Malta, Marea Britanie, in 2015.

Citeste si:
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
Sute de mii de români au căzut victimă barbariei comuniste. Eliberat după ani grei de temniță, Paul Lăzărescu a intrat, recent, în eternitate. Ce a însemnat pentru istoria României acest...
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Pro România a ajuns să aibâ datorii atât de mari încât Autoritatea Electorală Permanentă a oprit robinetul de finanțare. Formațiunea lui Ponta este prima care ajunge în această...