Fiul ratacitor al batranilor trandafiri

Sambata, 27 Februarie 2010, ora 18:13
6122 citiri
Fiul ratacitor al batranilor trandafiri

Ziua si demisia din PSD. Multi vad in asta sfarsitul celor trei trandafiri si nasterea unei noi formatiuni de stanga. Sa fie chiar asa? Care sunt de fapt efectele ultimelor mutari pe scena politica?

Generalul preferat al Cotrocenilor - Gabriel Oprea, Eugen Nicolicea, Miki fost Spaga si baronul Brailei - Culita Tarata au decis cu totii sa infiinteze "Uniunea pentru Progres" sau "Uniunea Nationala Romana", un nou partid de stanga, care sa incerce sa fure din electoratul PSD. Alaturi de ei sunt si parlamentari tineri precum Valeriu Steriu si Catalin Chereches, noua generatie din PSD care a sarit la prima strigare a banului portocaliu.

Randul independentilor din Parlament s-a ingrosat cu doua nume grele din PSD in ultima saptamana: Cristian Diaconescu si Marian Sarbu. Iar Miron Mitrea prevede si alte plecari, poate chiar si a sa, cine stie?

Pana acum, grupul indepedentilor era format din dezertori cu imaginea patata sau ilustri anonimi cu interese financiare in tabara puterii, insa odata cu aceste doua nume pare sa fi capatat un dram de respectabilitate si potential electoral.

Problema este ca deocamdata Cristian Diaconescu a declarat ca nu se va alatura niciunei alte formatiuni politice si a fost chiar tentat de a intra in PNL, gratie unui cuvant susurat in ureche de vocea mieroasa a lui Crin Antonescu. Cum il stim insa schimbator, e posibil sa se razgandeasca si sa se inscrie in noul partid.

Cat despre Marian Sarbu, aici e alta poveste. Sarbu era unul dintre pilonii politicii sociale ai PSD. Pierderea lui este intr-adevar grava pentru partid la nivel de doctrina si conexiuni cu lumea sindicala.

Este clar insa ce interes il ghideaza. Si-a negociat plecarea din partid, ca si cum ar fi vreun Cristiano Ronaldo al politicii romanesti. Spune ca-i pasa de stanga adevarata si il supara ca acum PSD critica legile pe care el insusi le-a gandit cand era ministru al Muncii. Sa fie vorba intr-adevar de principii sau doar de orgoliu ranit si oportunism, in incercarea disperata de a reajunge intr-o pozitie de putere? Vom vedea. Cert este ca e o achizitie buna pentru noul partid.

Cei doi fosti ministri dau greutate grupului independentilor, dar pot fi ei purtatorii de stindard ai noului partid al generalului Oprea? Niciunul nu are la activ vreo victorie electorala care sa justifice speranta noii formatiuni de a se ridica peste pragul electoral.

In schimb, amandoi sunt obisnuiti ai televiziunilor, atu excelent pentru orice partid politic. O astfel de noua formatiune nu exista practic daca nu are cativa membri importanti cunoscuti si respectati de public, gratie deselor aparitii in media audiovizuala. Chiar daca nu exceleaza in domeniu, este evident ca Diaconescu si Sarbu au mai multa charisma ca generalul Oprea sau Culita Tarata.

Un PSD mai subred, un PD-L mai puternic

Aceste noi plecari din PSD au erodat imaginea si asa sifonata a partidului. Victor Ponta a adus un suflu proaspat, dar imaginea de partid putred si coruptibil planeaza in continuare din cauza ca majoritatea vicepresedintilor a ramas aceeasi. Puterea propriu-zisa nu s-a mutat in mainile altora, doar Geoana a fost dat la o parte, insa nici macar el nu a pierdut totul, pastrandu-si pozitia de la Senat, cu sprijinul noii conduceri.

E greu sa dai impresia, de facut nici nu se pune problema, unei reforme in PSD cu aceleasi figuri ponosite, despre care electoratul si-a facut o imagine clara deja.

Noul partid are asadar sansa sa smulga cateva procente din intentiile de vot ale romanilor de stanga, deziluzionati de mamutul PSD.

Insa, pentru cei care prevad sfarsitul celor trei trandafiri, nu le-as recomanda sa parieze pe asta. PSD e o formatiune puternica, invatata sa lupte si sa piarda. Vechiul PDSR a suferit si el in 1996, dupa ce Iliescu a pierdut Cotrocenii si multi au dezertat, dar nu s-a frant, nu s-a desfiintat. Interesele si istoria sunt mult prea puternice.

Iar partidul care vaneaza locul doi in preferintele electoratului, PNL, nu sta nici el prea bine in momentul de fata. Crin Antonescu vrea sa instaureze dictatura si risca sa piarda si el multi liberali, neinvatati ca o mana forte sa conduca partidul.

Marele castigator din toata aceasta agitatie de la PSD este insa PD-L. Orice partid aflat la guvernare, mai ales in perioada dificila economic, se uzeaza si scade in preferintele electoratului. Insa subrezirea PSD e ca o gura de oxigen.

Noii parlamentari independenti sunt o baza noua de in Parlament care ofera mai multa siguranta la adoptarea legilor propuse de Guvern si mai multa legitimitate Puterii.

In plus, daca cei din UDMR incep sa puna probleme, insistand de exemplu pe adoptarea statutului minoritatilor, cu noul partid al generalului Oprea, devenit din ce in ce mai numeros, la un moment dat premierul Boc poate sa arunce maghiarii din barca guvernarii si PD-L sa conduca tara singur alaturi de 2-3 independenti.

Cat despre viitor, exista o mare probabilitate ca noua formatiune politica sa aiba soarta fugitilor din PNL in 2006-2007. Chinuindu-se undeva pe la 5%, e probabil sa aleaga soarta PLD si sa fie resorbita in PD-L, intarind partidul portocaliu cu cateva procente si nume noi.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#nou partid Oprea, #demisii PSD, #partid stanga independenti , #stiri PSD