Ziare.com

Follow the money: Unde s-au dus banii Securitatii si de ce coruptii nu scapa niciodata Interviu

de Magda Gradinaru
Joi, 27 Iunie 2019, ora 07:07

   

Follow the money: Unde s-au dus banii Securitatii si de ce coruptii nu scapa niciodata Interviu
Daca ai in spate resursele financiare si organizatia foarte puternica a fostului PCR, atunci poti castiga alegerile in Romania, o tara care a pierdut urma banilor fostei Securitati si unde, in comunism, coruptia era considerata o forma de disidenta. Regula de aur follow the money e una care ar putea servi memoriei si manualelor scolare, spune istoricul britanic Dennis Deletant, care, in anii dictaturii, ducea scrisorile romanilor la Europa Libera.

Dennis Deletant a venit in Romania mai intai in 1965, cand a urmat cursurile scolii de vara de la Sinaia, organizate de Universitatea Bucuresti. Era in plina dictatura. A studiat apoi in Romania in cadrul unei burse postuniversitare acordate de British Council in 1969 si a vizitat frecvent tara pana in 1988, cand a fost declarat persona non grata, ca urmare a comentariilor nefavorabile la adresa regimului Ceausescu pe care le-a facut in presa britanica.

La sfarsitul lui decembrie 1989, a revenit la Bucuresti in calitate de consultant al televiziunii BBC in perioada revolutiei romane.

In 1990, a fost invitat sa faca parte din comitetul consultativ al British Government's Know-How Fund, implicandu-se activ in aspectele romanesti ale activitatii acestuia; pentru aceasta contributie i s-a decernat Order of the British Empire (OBE) in 1995.

Astazi, Dennis Deletant este profesor invitat al catedrei de studii romanesti "Ion Ratiu" de la Georgetown University, Washington DC, si profesor emerit la School of Slavonic and East European Studies, University College, Londra.

L-am intalnit la Bucuresti, in cateva zile de vacanta, la Humanitas, unde i-a aparut recent volumul Activitati britanice clandestine in Romania in timpul celul de-Al Doilea Razboi Mondial.

Dennis Deletant, una dintre primele intrebari pe care romanii si le pun cand vine vorba despre instaurarea comunismului in Romania vreme de aproape cinci decenii asta e: de ce Vestul a abandonat Romania in mainile Rusiei, chiar si atunci cand lucrurile nu mai priveau vreun tratat si se stia deja despre dictatura atroce comunista. E o intrebare legitima?

Nu as folosi cuvantul "abandonat", pentru ca, in primul rand, nu trebuie uitat faptul ca Romania a luptat patru ani alaturi de Germania nazista si in ochii politicienilor britanici, Romania asa era. Desi regele Mihai a avut curajul sa faca actul de la 23 august, totusi, acest fapt a ramas foarte prezent in mintea politicienilor occidentali.

Al doilea lucru care trebuie subliniat este acela ca, inca din 1943, presedintele Roosvelt i-a spus lui Churchill ca la sfarsitul razboiului americanii se retrag din Europa. Churchill, stiind acest lucru, s-a dus la Stalin, in octombrie 1944, ca sa afle care sunt pretentiile sovietice in Europa de Est. Marea Britanie era o putere maritima, nu terestra, si singurele tari care puteau fi ajutate de ea erau cele de coasta, in partea asta de lume, Grecia.

Al treilea lucru: armata sovietica deja intrase in partea de Est in octombrie 1944 si era in drum spre Ungaria. Nu se putea vorbi, in octombrie 1944, in cercurile politice americane, de un razboi cu Uniunea Sovietica.

Principalul dusman in Europa a fost Germania nazista, iar armata sovietica a lui Stalin a contribuit la infrangerea ei.

Asadar, Romania nu a fost sacrificata, pentru ca nu a fost, din punct de vedere militar, in tabara occidentalilor.

De altfel, amintiti ca britanicii au incercat, in vremea regimului Antonescu, sa isi gaseasca un partener de dialog. Au incercat cu Maniu, dar nu au reusit.

Maniu era un om foarte curajos, dar nu au reusit din cauza prezentei Germaniei, in primul rand, pentru ca Antonescu a recunoscut ca, daca intoarce armele impotriva lui Hitler, Romania va fi ocupata de Germania, cum, de altfel, a fost Ungaria ocupata in aprilie 1944, dupa ce amiralul Horthy a exprimat rezerve fata de politica lui Hitler.

Nici asta nu a fost vina lui Antonescu, dar ezit sa folosesc acest cuvant, pentru ca Antonescu a fost constrans de pozitia geografica a Romaniei si de situatia politica. Romania, aflandu-se intre doua puteri totalitare, a trebuit sa aleaga intre ele.

Antonescu a optat pentru Germania, dar optand pentru Germania a atras dusmania anglo-americanilor.

Refaceti, si nu doar in acest volum despre activitatile clandestine ale britanicilor la Bucuresti, contextul care a dus in Romania la comunism. O Romanie iesita dintr-un interbelic nu tocmai linistit, cu miscari nationaliste, fasciste si cu o dictatura regala, cea a lui Carol al II-lea. Daca Romania ar fi fost un stat mai stabil democratic pana in 1947, anul in care tara practic s-a inchis in dictatura comunista, ar fi ajuns in aceeasi situatie?

Nu cred. Sa luam situatia de astazi: Romania beneficiaza de sprijinul NATO, tocmai pentru ca acum dusmanul nu mai e Germania nazista, e alt adversar, dar si pentru ca Romania, ca sa capete increderea Occidentului, a trebuit sa indeplineasca anumite criterii democratice.

Nu putea sa fie admisa in NATO in 2004, fara sa respecte anumite criterii democratice. Pe urma, nu a putut intra in Uniunea Europeana fara sa indeplineasca aceste criterii.

Dupa Tratatul de la Versailles s-au semnat tot felul de tratate politice pentru protejarea minoritatilor, dar niciunul dintre statele semnatare nu le-a respectat, nici Turcia, nici Finlanda, nici Grecia, Polonia.

Scrieti asa: romanii au incercat sa isi prezinte tara ca pe o rascruce - asadar, cu o importanta geostrategica - dar britanicii au inteles repede ca nu e o rascruce, ci un cul de sac, o fundatura. Momentul in care Romania a contat a fost acela in care Hitler a avut interese in Romania.

Interese economice. Englezii nu erau in stare sa faca mare lucru, din cauza distantei, din cauza logisticii si singurul lucru pe care puteau sa il faca, fiind in razboi cu Germania, era sa impiedice livrarile de petrol de catre Romania Germaniei si aici au avut doua planuri: sa saboteze campurile petroliere de la Ploiesti si sa scufunde vase care duceau petrol in Germania pe Dunare, la Portile de Fier.

Ambele planuri au esuat si atunci nu au ramas, mai tarziu, decat bombardamentele aeriene.

Efectiv, si ajung la concluzia asta, eforturile britanicilor de a influenta evenimentele intr-un mod concludent in Romania, in timpul razboiului, nu au avut succes. Evenimentul cel mai hotarator din timpul razboiului privind Romania a fost actul de la 23 august emis de regele Mihai.

A fost un moment, dar nici atunci Romania nu a parut un partener in ochii occidentalilor.

Nu a parut pana la sfarsit. Anglo-americanii voiau ca Romania sa figureze ca partener, dar aici trebuie sa tinem cont de atitudinea lui Stalin. Stalin tinea neaparat sa ii mentina pe britanici si pe americani la distanta si apoi intrarea Armatei Rosii a sigilat soarta Romaniei, din pacate.

Pomeniti si de generalul Radescu, de cum a fost salvat, practic, de britanici. La fel s-a intamplat si cu secretara lui, Adriana Georgescu, ale carei memorii tocmai au fost republicate si sunt crunte. Adriana Georgescu si-a spus povestea, atroce poveste, odata ajunsa in Occident, in Franta. Nici atunci insa atitudinea Vestului nu s-a schimbat.

Am cunoscut-o pe Adriana Georgescu. Atitudinea nu s-a putut schimba atunci, pentru ca, dupa cum spuneam, din moment de Romania era o tara deja ocupata, nu concepea niciun politician anglo-american sa deschida un razboi impotriva Rusiei. Romania a avut soarta pe care a avut-o.

Si pe care a avut-o cam tot bazinul est-european.

In afara de Grecia. Si de ce? Pentru ca Stalin a respectat acordul pe care l-a semnat cu Churchill, ca nu va interveni in Grecia. Si Stalin a refuzat sa ajute Partidul Comunist grec, cand s-a rasculat impotriva englezilor.

Grecia a fost practic salvata.

A fost, trebuie sa admitem ca Stalin si-a respectat cuvantul.

Asta inseamna si ca e valida teza ca, atunci cand s-a prabusit, comunismul s-a prabusit de unul singur, din motive economice.

S-a prabusit de la sine. A avut o mare influenta factorul economic. Si-au dat seama, mai ales Gorbaciov, dar si Andropov, ca nu poate concura cu economia americana si mai ales cu sistemul introdus de Reagan, de a dezvolta Razboiul Stelelor.

E si tragic sa admitem asta, ca dictatura comunista a fost economic invalidata, nu pentru incalcarile libertatilor omului.

Trebuie sa ne amintim faptul ca, la Conferinta de la Helsinki, din 1975, Brejnev a facut o greseala mare, din punct de vedere sovietic: a admis ca orice tara poate sa reclame incalcarea drepturilor omului. Si atunci au inceput, in Cehoslovacia si in alte tari, miscari civice si puteau apela la documentul de la Helsinki, semnat chiar de Brejnev.

Asta a inceput sa submineze, intr-un fel, sistemul comunist, mai ales cel din tarile satelit.

In Romania a existat aceasta teza, ca nu am avut rezistenta.

Aici, in Romania, a fost o rezistenta armata, numai ca nu a fost prea raspandita. In plus, fortele de ordine - si cele sovietice, si cele din interior, romanesti - au actionat in mod eficient.

O alta problema este istoriografia romaneasca, uneori defectuoasa. Sigur ca nu le convenea comunistilor sa faca publicitate acestor miscari, din diverse parti ale tarii, mai ales la sfarsitul anilor '40 si inceputul anilor '50. Populatia nu a stiut de acesti adversari ai regimului.

Intervine si partea politica: cei critici cu regimul erau condamnati ca fiind legionari. Dar nu toti erau legionari. Documentele Securitatii, pe care le-am studiat, arata ca majoritatea celor arestati in primavara lui 1950 erau comunisti care devenisera deziluzionati de regim. Pe urma erau taranistii, liberalii, legionarii.

Deci este o fictiune sa spui ca rezistenta a fost legionara de tip fascist.

Pentru ca, rusinandu-te de ea, nu o puteai legitima.

Da, si plus ca nimeni nu a indraznit sa critice aceasta versiune politica.

Stiti si teza de dupa comunism, ca toti romanii au colaborat intr-un fel sau altul cu comunismul. Si o spun tocmai fosti securisti, fosti comunisti.

Asta iarasi este o fictiune. In primul rand, depinde ce intelegem prin colaborator. Cifrele pe care le-am vazut eu in 1993 privind numarul de informatori erau cam 400.000, dintr-o populatie de 21 de milioane. Acesta nu e un procentaj mare, comparativ cu Polonia, de exemplu. Plus, proportia de securisti la populatie nu era mai mare in Romania, cel mai ridicat procentaj era in Germania democrata.

Au fost, sigur, multi colaboratori, dar sa spui ca majoritatea a colaborat este o aberatie.

Au suportat regimul, nu au ridicat vocea impotriva regimului, din diverse motive, dar sa spui ca au colaborat este o exagerare.

Cui foloseste teza asta? Cui convine sentimentul asta de vinovatie colectiva?

Convine celor care au profitat dupa Revolutie. Daca ne uitam la procesul de privatizare din Romania - si un asemenea proces a avut loc in Germania si in Cehia -, vedem ca fostii nomenclaturisti au pus mana pe fondurile statului, pe rezervele statului si le-au folosit in scopuri personale. Multi dintre ei au fondat companii. Nu prea se vorbeste despre fondurile Partidului Comunist Roman, nici ale Tineretului Comunist Roman, care sunt in mana PSD-ului, prin FSN.

Daca ai in spate aceste resurse financiare si organizatia foarte puternica a fostului PCR, pe care a mostenit-o FSN si pe urma PDSR si PSD, nu e de mirare ca PSD a castigat in mai multe randuri alegerile.

Eu am studiat cateva miscari comuniste care erau in clandestinitate si e clar ca ei sunt bine pusi la punct din perspectiva organizatorica.

Am fost observator OSCE de cinci ori si am fost chemat ca observator si de Guvernul roman. Am venit oficial si am avut acces, puteam sa aleg unde sa merg si sa vad propaganda electorala, care e situatia la vot. Mi-am dat seama ca organizatia de partid a PSD-ului era mult superioara organizatiilor de partid ale taranistilor, ale liberalilor. Asta explica de ce foarte multa lume s-a dat cu puterea, cum se zice in Romania.

Am fost in 1990 in Arges, in 1992, in Vaslui, in 1996 in Vaslui, in 2000, am fost in Targoviste. Am observat de fiecare data cum FSN/PSD mergea cu cate un camionas prin sate si aruncau ziarele lor. Niciun taranist si niciun liberal nu putea sau rareori putea sa faca asta, nu aveau nici bani, nici oameni sa faca asta.

S-a schimbat ceva?

Cred ca da. In primul rand, e foarte bine ca tineretul participa, in sfarsit, la vot, pentru ca, daca analizam participarea la vot din 1990 incoace, e foarte slaba. In toata Europa, participarea celor in varsta la vot e masiva, ei au o anumita mentalitate. Cand vorbim de alegeri, vorbim mai ales de viitorul tinerilor. Daca ei nu sunt in stare sa se exprime, si m-am certat amical cu multi prieteni de-ai mei care-mi spuneau ca nu voteaza, ca degeaba voteaza. Le-am spus: daca nu votezi, nu ai niciun drept sa critici Guvernul.

Am citit anul trecut ce scriati pe blogul London School of Ecomics despre Romania. Erati pesimist.

Eram pesimist, dar astazi sunt optimist, la fel ca alti prieteni de-ai mei americani, pentru ca este un fapt important in primul rand ce s-a intamplat din punct de vedere juridic si apoi electoral. Sper ca participarea la vot sa fie tot asa de mare la alegerile prezidentiale, cum a fost la cele de europene.

Juridic. Cu Liviu Dragnea arestat, s-a schimbat PSD-ul?

E greu de spus, pentru ca nu cunosc intimitatile PSD-ului. Le pot ghici, dar nu le cunosc. Cred ca PSD are unele elemente care duc spre nostalgia trecutului, o mentalitate a trecutului.

PSD este o emblema, dar nu reprezinta o politica social-democrata, cum unii inteleg, in sensul de a fi transparent in legatura cu provenienta si cheltuirea banilor.

Coruptia este un inamic al democratiei si cei mai corupti devin, se dovedeste istoric, victimele timpului lor. Acesta trebuie sa fie un avertisment pentru cei care sar dincolo de gard.

E PSD singurul mostenitor al comunismului?

Nu, in niciun caz, dupa cum a spus si domnul Basescu odata, ca toti candidatii la presedintie erau fosti comunisti. Totusi, e greu cand te gandesti la generatia celor care au venit la putere in 1990. Cum sa nu fi fost comunisti? De unde sa fi luat pe cineva care nu a fost cooptat, in vreun fel, de sistem?

Asta nu inseamna ca nu au fost comunisti care au luptat din interior. A fost un fel de disidenta tacuta.

Imi aduc aminte in anii 1980, cand am venit la Bucuresti si am vorbit cu cineva, nu din Biroul Politic al PCR, dar destul de sus pus, despre coruptie. Si mi-a spus asa: Coruptia este disidenta noastra. E important de retinut, zic eu.

Cum ati pacalit Securitatea? Ati venit de cateva ori in Romania in vremea dictaturii.

Nu am pacalit-o. Desi sunt multumit de faptul ca in dosarul meu nu apar anumite lucruri, anumite actiuni de-ale mele. De exemplu, o intalnire de-a mea cu domnul Coposu din 1986 nu figureaza in dosarul meu, dar figureaza in dosarul lui. Mai sunt si alte lucruri.

De exemplu, duceam scrisoari la Europa Libera si nu am fost prins niciodata. Din cand in cand ma rugau unii prieteni sa le duc.

Faptul ca nu sunt consemnate in dosarul meu ma face sa cred ca Securitatea, sigur, nu trebuie subestimata, dar nu a fost perfecta. Au scapat Securitatii anumite lucruri, spre bucuria mea, sigur. Sa ma aresteze nu cred ca m-ar fi arestat, dar mi-ar fi interzis intrarea in Romania mai devreme, mi-au interzis-o abia tarziu, in noiembrie 1988.

In 1991, va asteptati ca romanii sa il aleaga pe Iliescu, nu pe Ratiu? Ati vorbit de Corneliu Coposu.

Ei nu aveau o masina de propaganda. Am fost in 1990 in Arges si am fost in mai multe sate. Erau sate unde nu am gasit niciun afis electoral pentru Ratiu. Pe urma, in altele erau doua-trei afise. Tineam foarte mult sa vorbesc cu primarul si primarul, pentru ca eram strain, avea incredere in mine, vorbea mai liber.

Unul dintre primarii dintr-un sat unde nu am gasit niciun afis electoral pentru Ratiu mi-a spus ca a primit ordin de la centru sa scoata afisele pentru Ratiu. Asta e exemplul unui sat.

In alte sate, mi s-a spus ca multi dintre tarani nu inteleg cine e Ratiu, s-a raspandit zvonul ca vor veni capitalistii si le vor lua iarasi pamantul, tocmai atunci se facea reforma agrara.

Au fost mai multe motive pentru care nu au patruns mesajele electorale ale taranistilor si liberalilor.

La inceputul lui ianuarie 1990, dupa ce am ajuns la Bucuresti, i-am dat un telefon domnului Coposu, i-am spus ca sunt cu BBC si ca m-as bucura sa iau legatura cu el. Si el a spus: Cum sa nu? Veniti la sediu. Era vis-a-vis de Teatrul National. Nu era nimeni la el in birou. Ma astepta, cu tigara in coltul gurii, si-a pus haina si o palarie si mi-a spus: Hai afara! Mergem cativa pasi pe bulevard.

Si am mers pe bulevard si l-am intrebat: Domnule Coposu, nu va bucurati de perspectiva ca taranistii ar putea sa vina la putere sau sa faca parte dintr-un Guvern? Si el mi-a spus atunci, in ianuarie 1990: Domnule Deletant, sansele sunt foarte mici. Aici, in partidul meu, sunt inconjurat numai de securisti. Asa mi-a spus. Si l-am intrebat: Vorbiti si despre conducere? Si el mi-a spus ca da.

E intrebarea asta obsesiva a anilor 1990: Cine a castigat, Partidul sau serviciile?

Sunt legate. Daca analizam actul de constituire a Securitatii, la punctul doi, din cate tin minte, scrie ca Directia Sigurantei Poporului este infiintata ca sa ocroteasca Republica Populara Romana. Republica, nu poporul roman, Republica Populara Romana, in frunte cu Partidul Comunist Roman. Deci era un stat politienesc prin definitie. Securitatea apara un singur partid.

Am vazut unde s-au dus resursele PCR. Dar resursele Securitatii?

In buzunarele mai multora din Romania. De ce nimeni nu analizeaza unde s-au dus rezervele Romaniei? In mai 1990 erau 964 de milioane de dolari. Unde s-au dus?

Vorbim de un proces al comunismului, dar iata ca lipseste o analiza clara.

Nu exista o analiza. Unde sunt acesti bani? Cine a publicat starea de conturi ale firmelor de comert ale Securitatii? Unde s-au dus banii?

La nivelul serviciilor secrete occidentale, credeti ca exista aceste informatii, privind banii, resursele Securitatii?

Da, exista aceste analize. De exemplu, chiar Guvernul Romaniei a contractat o firma de contabili canadieni sa urmareasca traseul rezervelor si conturilor. Si firma canadiana a trimis raportul la Bucuresti, dar nu a fost publicat niciodata. In contract spunea ca numai Guvernul Romaniei are dreptul exclusiv de a publica acest raport.

Eu nu am vazut toate documentele respective, dar sunt convins ca americanii si canadienii stiu, e exclus ca acesti contabili canadieni sa nu fi dat mai departe rezultatele anchetei lor.

Si acum se vorbeste laolalta de Ungaria, Polonia, Romania, in contextul incalcarii normelor democratice. Sunt cazurile lor, astazi, comparabile?

Nu cred. Ungaria nu este in spiritul UE in ceea ce priveste drepturile omului. In cazul Poloniei, este o tendinta negativa, in sensul ca am vazut la partidul de la guvernare un ultranationalism care nu este in interesul Poloniei, pe termen lung. Aici, in Romania, nu putem vorbi de stirbirea drepturilor omului, ale minoritatilor.

Aici e o problema privind transparenta surselor de bani, in Romania exista inca la nivel birocratic multa dezorganizare, nu coruptie neaparat, dar neprofesionalism. Romania nu foloseste decat o parte mica din fondurile europene. De cand a intrat in UE, Romania - si am studiat niste cifre de la UE - intr-un an a folosit 8% din granturile europene.

Aici e vorba despre neprofesionalism, oameni incompetenti in diverse sectoare, care sunt numiti nu pe baza de profesionism si asta este o critica permanenta a UE, ca nu se scot la concurs posturi si ca fratele cutare sau verisoara capata un post, pentru care nu a concurat si nu e pregatit. Nepotismul duce la incapacitate birocratica, iar asta dezavantajeaza Romania.

Daca Romania s-ar fi opus Rusiei in 1940, ar fi castigat doar simpatie, cum a facut Finlanda, un an mai devreme. Capitalul de simpatie i-a lipsit totusi Romaniei, care a avut mai apoi aceasta imagine a celui care tradeaza, care intoarce armele.

Iarasi, revenim la o problema de informare. In anul in care regele Mihai a facut lovitura de stat, se punea foarte mult pret in presa anglo-americana pe inaintarea rusilor impotriva inamicilor. Desi, sigur, actul lui Mihai a fost unul foarte important militar, din cauza faptului ca asaltul Armatei sovietice pe tot frontul de Est a dominat presa occidentala, nu s-a prea vazut ce se intampla in Romania.

Lumea vedea Europa ca pe un conflict intre Armata rusa si Germania nazista.

A ramas fascismul mai blamabil decat comunismul, in cultura occidentala?

Da, a ramas mai blamabil, pentru ca, sa nu uitam ca, cu toate ororile suferite de cei care au trait comunismul, totusi, ideologia comunista nu a fost bazata pe o exterminare a unei populatii.

A durat foarte mult pana cand Occidentul sa recunoasca in Holodomor, uciderea prin infometare din Ucraina, un genocid.

Da. Daca ne gandim la propaganda, nu in sensul rau, trupele britanice si americane au deschis lagarele mortii, au fost echipe de filmare care au difuzat imagini. Populatia a vazut ce a insemnat nazismul. Nu a vazut ce a insemnat comunismul.

Nu au fost filmari din Gulag.

Nu, nu au fost si atunci perceptia fascismului este alta, e identificat cu lagarele mortii. Dar e vorba despre acces la informatii. Unde gasesti in Romania un manual scolar care vorbeste despre Transnistria? Nimic. Cand m-am uitat in manuale, in 2012, am gasit doua care vorbeau despre regimul Antonescu intr-o pagina. Excesele regimului Antonescu nu figurau. Nu e de mirare ca populatia din Romania, o parte a ei, nu stie ce s-a intamplat in Transnistria, cati evrei si rromi au pierit acolo, nu numai de foame sau tifos, dar multi au fost impuscati.

Avem documente romanesti care dovedesc asta.

Cine se ocupa de memoria sociala intr-o tara? Ministerul Educatiei, istorici?

Si editurile si aici, din 2012, jos palaria, s-au publicat foarte multe surse de documentare.

Dar vorbim si de mase, nu doar de elite. Sunt orase fara nicio librarie.

Da, pensionarii dintr-un sat din Transilvania poate nu intra intr-o librarie.

Sau profesorii din satul din Arges.

Tocmai, si nu e profesorul de vina, nu e rau-intentionat, dar nu are mijloacele sa stie. De cateva ori, am vorbit la Cluj despre Antonescu si am fost huiduit, dar au venit in ajutorul meu alti profesori romani. Dupa ce vorbeam, veneau la mine profesori de la sate care ma rugau sa ii ajut sa aiba anumite lucrari. Acum, e mai simplu, fiind Internetul.

Si in Statele Unite e foarte multe ignoranta, am constatat. In anumite localitati in Sud sau in Midwest, imi dau seama, stand de vorba cu oamenii, ca sunt prost informati si raman atasati unui anumit post de televiziune.

Nu vor sa asculte CNN, pentru ca este, chipurile, liberal sau al democratilor, si raman tot timpul cu Fox, care e dedicat lui Trump si sunt tot felul de aberatii.

O polarizare clasica deja, s-a vazut si in cazul Brexit

Da, o poveste clasica deja, numai ca la noi multa lume urmareste BBC, chiar daca nu sunt favorabili ramanerii in UE. In Marea Britanie, multi sunt influentati de Internet, chiar si batranii, si de propaganda asta pentru Brexit, foarte bine dusa de Farage. El s-ar putea sa darame Partidul Conservator.

Obtine Trump al doilea mandat?

S-ar putea, da. Depinde foarte mult de prezenta la vot a latinilor si a celor de culoare, pentru ca ei nu au participat la vot, cum au participat pentru Obama. Nu au avut un lider. Iar Hillary Clinton a dus o campanie defectuoasa, nu a fost niciodata in Pennsylvania, Michigan si Wisconsin, iar aceste trei state au votat pentru prima oara in anii recenti pentru Trump.

E ultima intrebare. A reusit Romania sa se transforme din acel cul de sac intr-o rascruce, cum voia?

Nu e cul de sac, dar nici tara de rascruce. Ca sa fii tara de rascruce trebuie sa ai un tel, un obiectiv, sa vrei sa ajungi undeva. Aceasta notiune era valabila cand voiai sa ajungi la Constantinopol sau la Moscova, depinde de epoca despre care vorbim, dar nu mai e valabil astazi.

Romania ocupa, sigur, o zona strategica, atat pentru SUA, cat si pentru Rusia, dar romanii au posibilitatea acum sa fie bine fixati in zona de interese a SUA, a NATO si cred ca vor ramane acolo, mai ales dupa amplasarea rachetelor.

Am constatat ca militarii romani se bucura de un mare prestigiu in Statele Unite, datorita contributiei Romaniei dupa 1990 in Afganistan si eforturilor facute. Contactele intre militari sunt foarte importante si Pentagonul este mai influent decat Departamentul de Stat.

Cum vedeti situatia de la Chisinau, acum, cu aceasta alianta noua, sustinuta si de SUA, dar si de Rusia?

Este una temporara. Dupa parerea mea, rusii vor sa scape de doamna Maia Sandu, asta e telul lor. Dupa ce o dau jos, instaleaza pe cineva filo-rus. Americanii au un interes, dar problema cu Moldova e ca nu e un stat bine definit din punct de vedere al populatiei, daca ne gandim ca majoritatea e rusofona.

Identitatea e confuza, sunt foarte multi care au plecat din tara, e multa coruptie si americanii nu vor sa arunce bani acolo. Din pacate, elita moldoveneasca nu a servit intereselor populatiei. Si in Moldova nu exista factorul militar si rusii isi dau seama ca au un avantaj mare acolo si nu vor sa lase si nici nu vor lasa Moldova sa le scape din mana.


Activitati britanice clandestine in Romania in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Humanitas
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Securitate Coposu Iliescu PSD Maniu
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 31393 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
30 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Foarte interesant interviul ! Exista doua concluzii clare: Romania

trebuie sa scape de partide de tip mafiot ca psd-ul si sa aiba grija de politica ruseasca de expansiune ... Desigur, acestea se pot face doar cu o participare masiva la vot si sa nu mai votam infractorii !

 

Inteleg ca vestitul film de la Auschwitz arata doar o epidemie

de tifos cu toate ororile ce le-am vazut. Am citit in presa vestica cum ca realitatea din lagarele Germane din timpul razboiului a fost cu totul diferita de ceea ce ni s-a sugerat atit de insistent dupa razboi. Exista si filme si documente care dau dreptate acestor opinii. Poate domnul Dennis Deletant sa confirme sau sa infirme aceste opinii?

De asemenea, este sau nu adevarat ca Marea Britanie a inventat lagarele de concentrare in timpul razboiului cu Boerii din Africa de Sud?

Si mai mult, este sau nu adevarata opinia unor istorici Britanici care spun ca Marea Britanie a ales sa pastreze Grecia in schimbul Romaniei si Bulgariei pentru ca sa-si poata proteja propriile rute comerciale catre Asia si Africa prin Marea Mediterana?

 

ANTICIPATE !

.

 

SRI este mandra mostinitoare a SECURITARII

bugetul SRI aproape dublu fata de bugetul serviciului secret german....
in schimb pentru sanatate oferim de 33 de ori mai putini bani ca si Germania....Ce face SRI-ul ca sa merite dublul bugetului pe care il ofera Germania?...santajeaza politicieni, intre SRI si SECURITATE singura diferenta este ca acum aproximativ 10% din ofiterii SRI sunt milionari, SECURITATEA nici nu visa la asa ceva.
-suntem numarul unu in europa la decese neonatale,
-suntem pe primul loc in europa in ceea ce inseamna decese pe soselele patriei,
-primul loc la tuberculoza (cele mai multe cazuru)
-primul loc in ceea ce inseamna infectii nosocomiale (si se raporteaza doar 10% din cazuri)
-primul loc la decese din cauze cardiovasculare
-cel mai mare buget in europa oferit unui serviciu de informatii interne.

Foarte interesant

Din 1990 pana astazi SRI-ul a fost infiintat si condus numai de indivizi apropiati mafiei PSD (cum se numeste astazi) !
De ce oare ?

rog postacii cu cas la gura

si aventurieri din politica romaneasca, sa citeasca acest interviu si sa invete. nu sa se hazardeze in afirmatii calomnioase fara suport real si folosirea unor invective suburbane

S-a mai deschis o conservă KGB-istă

Citez:

"Dennis Deletant a venit in Romania
mai intai in 1965, cand a urmat cursurile
scolii de vara de la Sinaia, organizate
de Universitatea Bucuresti.
Era in plina dictatura. A studiat apoi in
Romania in cadrul unei burse postuniversitare
acordate de British Council in 1969 si
a vizitat frecvent tara pana in 1988,
cand a fost declarat persona non grata.[…]

La sfarsitul lui decembrie 1989,
a revenit la Bucuresti in calitate de
consultant al televiziunii BBC in perioada
revolutiei romane.[…]

Documentele Securitatii, pe care le-am
studiat, arata ca majoritatea celor
arestati in primavara lui 1950 erau
comunisti care devenisera deziluzionati
de regim. Pe urma erau taranistii,
liberalii, legionarii.[…]

PSD este o emblema, dar nu reprezinta o
politica social-democrata, cum unii inteleg,
in sensul de a fi transparent in legatură
cu provenienta si cheltuirea banilor.

Coruptia este un inamic al democratiei si
cei mai corupti devin, se dovedeste istoric,
victimele timpului lor.[…]

De exemplu, duceam scrisoari la Europa Libera
si nu am fost prins niciodata. Din cand in
cand ma rugau unii prieteni sa le duc.

Faptul ca nu sunt consemnate in dosarul meu mă
face să cred că Securitatea, sigur, nu
trebuie subestimată, dar nu a fost perfecta.[…]

…dar problema cu Moldova e ca nu e un stat
bine definit din punct de vedere al populatiei,
daca ne gandim ca majoritatea e rusofona.[…]"

Pentru cunoscători, clădirea din București,
strada Alexandru Beldiman nr. 2-4 a
adăpostit sediul Securitătii Municipiului
Bucuresti – UM 0800 Bucuresti.
Ofiterii acestei unităti militare s-au
ocupat cu supravegherea si urmărirea
informativă a lui Corneliu Coposu, Paul Goma,
Gheorghe Ursu, Gabriel Andreescu, s.a.m.d.

Ca să cunoști gustul marii nu trebuie să
bei toată marea ci e suficientă o gură de apă...
Eu am băut-o la această adresă și la altele.

Comentariul meu actual e strict legat de
experiența mea cu Securitatea.
Doar un indiciu:
In dosarul meu D.U.I. din arhiva C.N.S.A.S.
apare pană și fotografia unei cărti poștale
trimise mie de un prieten de la New York:
"Salutari din New York". Nimic altceva!

N-o mai lungesc…
Dennis Deletant a facut timp de decenii
studii, nestingherit, in Romania și mai
transporta și scrisori la Radio Europa Liberă!
"Tăntălăii" de securiști n-au observat nimic!

Să i-o spună lu' mutu!
A "dezvăluit" numai secretele lui Polichinelle
ca să capete credibilitate.
Citiți, cu atenție, ce am extras și o să
intelegeți că s-a mai deschis o conservă KGB-istă.
"Prietenii știu de ce!"… Adică prietenni lor.
Inchei, din memorie, cu niste vorbe de la
adevărata Radio Europa Liberă:
"Nu poate fi oprimat decat cine se lasă oprimat!"
și adaug:
Nu poate fi manipulat decat cine se lasă manipulat!
"Al dumneavoastra Neculai Constantin Munteanu!"

Romania 1989, zero datorii externe ..

Pentru asta a fost impuscat Ceausescu!
Organizatorii crimei sunt fortele afiliate finantei mondiale!
Exact aia care au averi de 200 000 de miliarde dolari, familia Rostchild!
Asta lipseste din interviu ... a fost evitat sub o inseilatura de nimicuri frumos ambalate ...

Zero datoriie externe

si zero conditii de trai nenicule.
ceausescu nici nu trebuia sa se fi nascut, la fel marx si engels. Comunismul crominal a facut datorii pe care tot el le-a sters, pe spatele ghiolbanilor desigur, ca nomenklatura huzurea si-atunci in perioada neagra.
pe cine minti cu national-comunismul tau de balta ?

Interesant

Numai cei nebuni il plang pe Ceausescu !

https://youtu.be/FeSM0jzi10k

https://youtu.be/Uxei6vr697k

Doar spargerea Rusiei va aduce pace in Europa, Asia, etc

Un om (roman) cu moralitate care stie sa faca diferenta intre bine si rau nu face rau oamenilor, naturii. Saracia materiala, spirituala, morala, interesele diferite, prostia, nebunia i-a facut pe multi romani sa tradeze familia, apropiatii, colegi, alti romani, si multi au suferit in perioada comunista. Romania in ultimii 100 de ani a fost chinuita : doua razboaie mondiale, amenintarea continua din partea URSS in perioada interbelica, tarile vest europene care ne-au lasat sub influenta sovietica Rusia foarte puternica care nu ne vrea in U.E., NATO, etc. Comunismul a avut mare succes si din pricina imagini negative pe care perioada interbelica a lasat-o la unii romani. Sa speram ca nu va mai veni vreo dictatura in urmatorii 100 de ani.

Exact. Rusia trebuie sa dispara ca stat !!!! Un

teritoriu imens din planeta este administrat de un stat medieval, asiatic si retrograd. Toata omenirea ar trebui sa se coalizeze impotriva gastii de criminali care conduc acest stat daunator sanatatii lumii. Daca Rusia ar disparea, toti oamenii de pe acest glob pamantesc ar duce-o mai bine. Inclusiv rusnacii lenesi, bautori de vodca si urat mirositori.

Cine e propagandistul asta care zice ca Romania lui Ceausescu avea

..doar 400000 turnatori, cand se stia ca nu puteai sa spui un banc politic faca sa fii atentionat?
Propagandistul baga la minciuni de n-are aer! Dar nu explica de ce toti "de dreapta" se folosesc de Securitate ca sa castige alegerile! (Admitand ca USR e de dreapta, ca ei sunt cam ambigui!)

Olguta va conduce comisia de analizare a furaciunilor la votul din 26 mai! Dupa ce s-a stabilit ca si Baseala si Turistul au furat de au rupt cand au fost alesi!

 

Voiculescu stie unde sunt banii.

.

E botit rau interviul asta.

Domnul Dennis Deletant ar trebui scos la pensie de tot. I s-a urcat la cap ideea gresita ca Marea Britanie e buna si ca Romania e rea.

Dupa Brexit, sa-l vad cum bate la usa cu basca in mina pentru un pasaport Romanesc.

400000 de turnatori pare o cifra realista.

Populatia activa a Romania in 89 era de 8 milioane. 4 milioane erau membrii de partid (jumate din populatia activa)- erau mai putin interesanti pentru securitate. Deci cam 5% din populatia activa era constituita din acesti turnatori. Asta inseamna ca in orice serviciu care avea peste 20 de angajati era unul. La o slujba bisericeasca gaseai 2-5, la o nunta 5-6, intr-un bloc 2-3. Era arhisuficient pentru un serviciu de informatii sa urmareasca absolut tot ce misca. Depindea si de domeniul de activitate. Intr-o scoala precis erau 2-3 iar universitatile erau intesate.

Cui serveste acest interviu inutil?

Individul nu este propagandist. Vorbeste dupa ureche, functie de informatiile pe care le-a capatat singur sau de la altii ca el. Nu inteleg de ce ar fi importante parerile despre Romania ale unui strain doldora de legende si texte securiste amestecate cu niste adevaruri istorice in locul analizelor facute in cunostinta reala a faptelor de niste romani de-ai nostri. Avem astfel de istorici valorosi, totul este ca acestia sa fie solicitati si promovati. Dar mereu sunt preferati altii in locul lor. De catre cine oare?

Tie georgele 02, ca tot te intrebi zilnic

"si securitatea"!!
Te simti atacat?? Cand se vorbeste despre tine???

E simplu

Georgele ! Uite-ti securistii pe care-i aperi si-i votezi cu atata indarjire :

https://youtu.be/tjNuFmn9s28

unde sa fie,la actuala securitate,care ca un bun manager,ce

este,i-a insutit ! nu e vorba,ca si numeric,batem securistii Germaniei + Angliei si USA,la un loc !!!.....deh,avem si suprafata mare,de pazit !.....paduri,kestii,calcan....

Uite că...

...ești in curs de maturizare!Uneori imi face impresia că ai ingrata sarcină de a mai intărata discuția pe forum,altfel ești doar un "copil" răsfățat pe forum...

Daca tot veni vorba de lucrul acesta si interviu !

Domnule ziarist Magda Gradinaru va rog sa il intrebati Dennis Deletant sa explice acest eveniment clar incare tara lui a incalcat tratatul de alianta cu romania si trando prin nerespctare .pote il apuca traspiratia .
Punetil in fata unro intrabari concrete nu sa ne povesteasca ce vrea el .

Nota Romaniei de raspuns la ultimatumul englez din ziua de 30 Noembrie 1941

https://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=46834

 

Aflu "cu durere"

ca "majoritatea celor arestati in primavara lui 1950 erau comunisti care devenisera deziluzionati de regim. Pe urma erau taranistii, liberalii, legionarii."
Este o situatie greu de imaginat. Poate s-o fi intimplat intr-o zi de primavara, dar intr-o primavara intreaga asa ceva mi se pare imposibil. :))

 

E foarte simplu

Din 1990 cleptocrația se consolidează trecandu-si averea publica pe persoana fizica.
Acum a ajuns in stadiul de evoluție in care poate captura pe deplin statul.
Mafia PSD este instrumentul prin care cleptocrația din Romania capturează pe deplin statul.
Scopul cleptocratiei este extragerea permanenta de resurse din averea publică fără teamă că vor fi trași vreodată la răspundere de Justiție.

 

E foarte simplu

In decembrie 1989 multi securisti si nomenclaturisti ai lui Ceausescu au intrat in panica si multi au parasit Romania !
Dupa ce Ion Ilici Iliescu a preluat puterea foarte multi s-au intors in tara sustinand financiar sau chiar aderand la partidul infiintat de Ion Ilici Iliescu pe care il cunosteau foarte bine de pe vremea lui Ceausescu !
Impreuna cu Ion Ilici Iliescu au reorganizat securitatea dupa chipul si asemanarea lor, au pus bazele justitiei post Ceausescu si au creat partidul politic care astazi se numeste mafia PSD ca un instrument care sa-i ajute sa treaca cat mai usor averea Romaniei pe persoana fizica !
Una dintre cele mai importante decizii din 1989 a fost preluarea de catre mafia PSD (cum se numeste astazi) a tuturor sediilor locale ale PCR facand astfel din mafia PSD cel mai mare si cel mai organizat partid din Romania fara ca mafia PSD sa depuna cel mai mic efort !

 

in primul rand nu trebuie uitat faptul ca Romania a luptat patru ani

alaturi de Germania nazista.
Nu a avut de ales, garantiile aliatilor devenisera nule, iar urss ameninta cu distrugerea completa.
Ne pare rau pentru parlamentarii britanici.
Insa conacele si mosiile lor n-au fost nationalizate si n-au defecat toti mizerabilii prin ele.
Proximitatea cu spatiul rus nu iarta si nu lasa loc de amageli.

 

Confiscare tuturor averilor nejustificate

Treaba este cat se poate de simplu. E nevoie de confiscarea tuturor averilor nejustificate. Chiar daca cei care au furat, devalizat, sifonat banii si i-au trecut pe numele fiilor, nepotilor tot ce nu poate fi justificat trebuie confiscat.

 

Și dacă,

"Amicii" Rusia și Germania,nu o puneau de un pact pe spinarea Romaniei?Mai ales Rusia,ca apărătoare a suveranității de stat,ar fi intrat cu război in Moldova de peste...Nistru,după sensul lor de inaintare spre vest?
Romania a urmat logica din primul război mondial,chiar de i-ar fi stat in puteri să-și apere frații și teritoriul său și n-ar fi avut de ce să se alăture naziștilor.In caz că amicii nu erau "băuți",nu incheiau acel pact și noi ne-am fi uitat să vedem războiul la TV!
Căci,bănuiesc,nemții tot doreau să petreacă o iarnă langă Moscova după modelul lui Napoleon.
Istoria lui DACĂ e o reală nebuloasă și era posibil să dea sute de infățișări diferite ale lumii pe care o trăim azi.
Apropo,unde sunt banii secu?Și comuniștii l-au păstrat pe Cristescu,dar după 89,țara colcăia de spioni dubli,tripli și unii,au lăsat loc in SRI,SIE și copiilor și nepoților daruri cu care "să ne ducă pe culmi"de unde să uităm că am avea ca strămoși pe...daco-geți și romani!

 

Imbogatirea Ciocoilor Noi

Banii comunistilor si ai securitatii au ramas la cei care-i administrau, membrii nomenclaturii de partid si de stat, care au format PSD-ul si noua clasa de imbogatiti peste noapte, noua ciocoime parlamentara.

 

Ce interviu interesant!

Imi pare rau ca atunci mi-a scapat.
Intrebarile sunt extrem de bune si raspunsurile la fel.
Dar cu cata precizie a prevazut soarta Maiei Sandu! M-a impresionat.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor