Guvern de fosti si necunoscuti

Miercuri, 17 Decembrie 2008, ora 23:14
4552 citiri
Guvern de fosti si necunoscuti

Imparteala s-a facut, unu la unu. Noua ministere au ajuns la PD-L, noua la PSD. Iar daca Parteneriatul si-a intrat in drepturi, ramane sa aflam si numele celor care vor ocupa fotoliile in Cabinetul Boc.

Bursa zvonurilor a avut material in ultimele zile cat pentru un an intreg. La televizor, in presa scrisa sau din vorba in vorba, pentru fiecare minister exista un ciorchine de posibili ocupanti.

Desi cel mai ravnit portofoliu era anuntat a fi cel de la Transporturi, bataia s-a dat in final pe Interne. Asfel, un PSD organizat si cazon, care a avut dreptul la prima alegere din formula 1-2-2, s-a ales cu MIRA.

Numele vehiculate ca ministri pentru Administratie au fost Liviu Dragnea, Catalin Voicu, Gabriel Oprea sau Dan Nica si chiar Vasile Blaga. Se pare insa ca Liviu Dragnea si-a exprimat dorinta de a nu ocupa nicio functie in viitorul Executiv. Pe de alta parte, Vasile Blaga, cazut se pare in dizgratia lui Basescu, va trebui sa se multumeasca cu mai putin, cel mai probabil la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintelor.

Ministrii PD-L

Ministerul favorit al liderului PSD Miron Mitrea, cel al Transporturilor, dorit si de o parte din tabara pesedistilor a ajuns in final la PD-L.

Aici, la carma este cel mai probabil sa ajunga Radu Berceanu, care nu este strain de fotoliile ministeriale. In aprilie 1998 a fost numit ministrul Industriei si Comertului, functie pe care a detinut-o pana in decembrie 2000. Apoi, Radu Berceanu l-a inlocuit in 2006 pe Gheorghe Dobre la conducerea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului in Guvernul Tariceanu.

Economia si Finantele, minister impartit in doua, a ajuns tot la PD-L. Pentru noul Minister al Finantelor este vehiculat numele lui Gheorghe Pogea, iar pentru Economie sunt creditati Adriean Videanu sau Ionut Popescu.

Gheorghe Pogea (53 de ani), fost ministru de stat in timpul guvernului Tariceanu 1, este un apropiat al prim-vicepresedintelui liberal Adriean Videanu, a fost manager la firma acestuia, Marmosim, iar dupa ce Videanu a castigat Primaria Capitalei in 2005, a devenit ministru de Stat pe probleme economice in guvernul Tariceanu.

Pedelistul Ionut Popescu este primul ministru de Finante al guvernarii defunctei aliante PNL-PD, revocat in august 2005.

In ce priveste Ministerul Apararii Nationale, acesta ar putea sa ii revina lui Mihai Stanisoara, care a figurat si pe lista scurta a premierilor pe care vroia PD-L sa ii propuna lui Traian Basescu. La data de 15 martie 2007, a fost numit in functia de consilier prezidential pe probleme de securitate nationala, indeplinind si functia de membru in CSAT.

Alte nume ale unor posibili ministri PD-L sunt la Cultura Raluca Turcan sau Sever Voinescu, la Tineret - Monica Iacob Ridzi, numele acesteia fiind vehiculat si pentru Turism, alaturi de cel al Elenei Udrea.

Ramane un mister posibila nominalizare a democrat-liberalilor pentru Comunicatii, o surpriza "oferita" PD-L de catre partenerii social-democrati la negocierile de miercuri pentru impartirea ministerelor.

Ministrii PSD

Ministerul Muncii a revenit PSD, iar posibil ocupant al fotoliului se arata Marian Sarbu, care nu este strain de acest portofoliu, de care s-a mai ocupat in Guvernul Nastase.

Educatia ar putea ajunge din nou in mainile Ecaterinei Andronescu, careia i-ar putea folosi experienta pe care a acumulat-o in aceeasi functie, in perioada 2000-2003.

Alti ministri PSD ar fi la Sanatate Florian Popa sau Irinel Popescu, la Agricultura Ilie Sarbu sau Valeriu Steriu, la Externe Cristian Diaconescu sau Titus Corlatean, la Mediu Nicolae Nemirschi sau Rovana Plumb, la IMM-uri Constantin Nita, iar pentru Relatia cu Parlamentul Victor Ponta.

Fostii si noii

La o privire atenta observam un Guvern de fosti si necunoscuti, care nu aduc insa cu numele de tineri si profesionistii (noua garda) de care vorbea si pe care si-i dorea presedintele Traian Basescu.

O garda veche, de la care stim ce sa ne asteptam, pictata pe alocuri cu nume noi, care ar putea insa sa reprezinte surprizele placute ale Cabinetului Boc.

Citeste si:
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a fost înlocuit din poziția de reprezentant al României în Comisia de la Veneția după ce mandatul său nu a mai fost prelungit. Mandatul lui...
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
USR a informat că opt membri ai formaţiunii s-au înscris în cursa internă pentru şefia partidului. Alegerile vor avea loc la începutul lunii iulie. Cei opt candidaţi înscrişi în cursa...