Indiguirea internationala a PSD

Autor: Florin Abraham - istoric
Luni, 15 Aprilie 2019, ora 08:45
10662 citiri

Vestea ca Dragnea&Co sunt pusi in tabara proscrisilor de catre "camarazii" din Partidul Socialistilor Europeni a starnit trei tipuri de reactii in PSD.

Unii au spus "Sa-i ia dracu pe europeni, le aratam noi lor!"; altii nu inteleg despre ce e vorba, insa sunt siderati de faptul ca asigurarile ca "totul merge bine" se dovedesc a fi minciuni sfruntate; foarte putini resimt o furie oarba si neputincioasa fata de disolutia accelerata a PSD ca partid al stangii democratice.

Militantii PSD au dreptul sa cunoasca adevarul despre partidul lor.

Sunt lucruri pe care echipa Dragnea&Co le ascund militantilor PSD, de care oricum nu le pasa, dupa cum nu-i intereseaza nici ce cred socialistii europeni despre ei.

Iata cateva dintre realitatile internationale pe care trebuie sa le stie militantii PSD:

Decizia de "inghetare" a relatiilor este una la care s-a ajuns deopotriva din rusine si calcul politic. De rusine ca se proclama lider al familiei stangii europene un personaj precum Liviu Dragnea si din calcul rational de a nu fi acuzati de abandonare definitiva a valorilor progresiste.

Stanga a fost intotdeauna mai puternic asociata valorilor ideologice decat pragmatismului amoral al Dreptei populare, astfel incat cartonasul galben aratat PSD este considerat a avea in mod esential o valoare etica.

Pentru unii dintre liderii socialistilor europeni, expulzarea PSD din familia lor este un veritabil catharis.

Nu exista vreo conspiratie internationala impotriva lui Liviu Dragnea, dar perceptia dominanta este cea a unui satrap oriental care si-a luat captiv partidul, guvernul si parlamentul, pentru a le face scut in obtinerea impunitatii in fata legii.

Poate Dragnea sa acuze cat vrea o uneltire impotriva PSD, deoarece este o nascocire menita a-l exonera de responsabilitate. Stanga europeana are nevoie de un partid puternic in Romania, dar daca el nu mai apara valorile progresiste, divortul devine iminent, chiar daca nu imediat.

Izolarea internationala a PSD este consecinta directa a politicilor partidului din era Dragnea. Discursul homofob al lui Dragnea si organizarea referendumului pentru asa-numita "familie traditionala" au produs stinghereala si rusine in randul partidelor progresiste din Europa.

Era prima linie rosie majora calcata de Dragnea. Simultan, echipa Dragnea&Co s-au dezlantuit impotriva minoritarilor si strainilor, iar diatribele cuplului Valcov-Stefanescu impotriva germanilor au produs uluiala la Berlin.

Stanga progresista apara incluziunea si toleranta, iar retorica impotriva strainilor si a celor care sunt diferiti este specifica fascismului, nu social-democratiei.

Anuntul privind evaluarea compatibilitatii PSD cu valorile stangii progresiste nu este o decizie venita de nicaieri, ci este consecinta unor fapte acumulate de-a lungul ultimilor ani.

A contat nu numai neimplicarea politica a PSD in activitatile stangii europene, ci si absenta rusinoasa de la dezbaterile ideologice de la Bruxelles. In ultimii ani, intelectualii de stanga din Romania nu mai participa la dezbaterile privind viitorul Europei.

Perceptia covarsitoare in Occident este ca asa-zisa lupta impotriva "statului paralel" este un paravan pentru dobandirea impunitatii oligarhiei rosii. In conversatiile private din Occident, Dragnea este adesea denumit si "Domnul 21 de milioane", cu referire la fondurile europene presupuse a fi fraudate de compania Tel Drum.

Liderilor socialistilor europeni le-a ajuns duplicitatea conducerii PSD. Frans Timmermans a facut publice discutiile cu Dragnea de la Madrid, tocmai pentru a-l forta pe acesta sa-si respecte cuvantul dat.

Insa, dupa cum se stie, minciuna are picioare scurte, iar promisiunile neonorate aduc cu ele pierderea onorabilitatii. Din pacate pentru PSD, Dragnea este considerat un personaj fata de care nu trebuie sa faci greseala de a-ti deschide portofelul!

Conducatorii Partidului Socialist European se intreaba cat de solide sunt informatiile despre apropierea PSD de partidele suveraniste pe care incearca sa le stranga in jurul sau liderul italian de extrema dreapta Matteo Salvini. La Bruxelles se stie ca pana si guralivul Viktor Orban doreste sa-si tina deschisa poarta spre Partidul Popular European, evitand o asociere ireversibila cu personaje precum Salvini sau Marine Le Pen, desi sunt animati de acelasi crez politic.

Ca atare, distantarea socialistilor europeni de PSD este o masura de protectie in cazul in care Liviu Dragnea ar dori sa scoata partidul din familia stangii progresiste imediat dupa alegerile pentru Parlamentul European. Componenta listei PSD pentru alegerile europene a intarit convingerea ca in fruntea partidului de guvernamant din Romania nu se afla oameni de stanga, ci oportunisti lipsiti de credinte politice travestiti in social-democrati.

Politica internationala a Romaniei dorita de Dragnea a trezit si ea iritare. In sensibila chestiune a Ierusalimului, Dragnea este perceput drept o marioneta intr-un joc global complex, ceea ce este greu de tolerat pentru oamenii de stanga din Occident.

Pentru PSD nu este totul pierdut, insa expulzarea din Partidul Socialistilor Europeni inseamna o criza majora. Putinii social-democrati care se mai afla in conducerea PSD stiu ca marile succese ale partidului sunt legate de sprijinul socialistilor europeni si al partidelor social-democrate europene.

Guvernarea PSD a incheiat negocierile de aderare la Uniunea Europeana cu sprijinul ultimului om de stanga de la conducerea Comisiei Europene, Romano Prodi. Cel mai important portofoliu de comisar european primit de un roman, cel al Corinei Cretu, a fost obtinut si cu sprijinul socialistilor europeni.

Excluderea PSD din Partidul Socialistilor Europeni va insemna pierderi pentru tara. Orice propunere de comisar european ar inainta guvernul PSD, aceasta va fi una slaba, deoarece va fi lipsita de un suport politic important in Parlamentul European.

Daca PSD va fi expulzat din Partidul Socialist European, un comisar european precum Rovana Plumb va avea mai degraba statutul unui tolerat in Colegiul Comisarilor, ea nu poate fi un membru cu prestigiu si influenta.

Daca ALDE si PSD vor fi expulzate din familiile lor politice va fi o pierdere pentru Romania, deoarece izolarea celor doua partide inseamna mai putine contacte internationale si pentru guvernul pe care-l formeaza.

Urmeaza negocieri importante in Uniunea Europeana, iar marginalizarea politica internationala a Guvernului inseamna, implicit, o forta de negociere redusa.

Nu este exclus ca retorica ceausismului rancezit utilizata tot mai intens de Dragnea&Co sa determine in cele din urma o decizie ferma din partea stangii europene, dupa alegerile pentru Parlamentul European.

Intr-o asemenea perspectiva, oamenii de stanga din PSD au fie varianta de a pregati rapid partidul pentru epoca post-Dragnea, fie de a alege proiecte care nu sunt tarate de povara unei istorii contorsionate.

Florin Abraham este istoric si profesor de stiinte politice la SNSPA

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citește și:
Marcel Ciolacu, despre declarațiile premierului Nicolae Ciucă: ”Nu am auzit de nicio mărire de taxe”
Marcel Ciolacu, despre declarațiile premierului Nicolae Ciucă: ”Nu am auzit de nicio mărire de taxe”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 6 octombrie, că el nu știe nimic despre vreo majorare a taxelor în 2023, așa cum a anunțat premierul Nicolae Ciucă. Ciolacu a fost...
Iohannis, despre discursul lui Rareș Bogdan din Parlamentul European: „L-a luat valul”
Iohannis, despre discursul lui Rareș Bogdan din Parlamentul European: „L-a luat valul”
Președintele Klaus Iohannis a comentat joi, 6 octombrie, răbufnirea europarlamentarului PNL din Parlamentul European, care a lansat o amenințare voalată la adresa uniunii, că „l-a luat...