De ce insistă PSD pe modificarea Constituției privind alegerea președintelui și ce riscuri sunt ignorate. „Frustrare și tehnică de negociere”

Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 03:07
6992 citiri
De ce insistă PSD pe modificarea Constituției privind alegerea președintelui și ce riscuri sunt ignorate. „Frustrare și tehnică de negociere”
În ultimii ani au existat nenumărate atacuri între PSD și Klaus Iohannis FOTO presidency.ro

Încă din primele zile în care se năștea noua coaliție formată din PSD, PNL și UDMR, social-democrații au lansat în spațiul public ideea unei reforme constituționale, precum și o revizuire a rolului președintelui țării.

Liderul PSD Marcel Ciolacu declara în urmă cu o lună, pe 9 noiembrie, că în interiorul partidului există un grup de lucru care de peste jumătate de an discută despre o eventuală modificare a Constituției. Ciolacu a explicat că în discuție s-a luat și ideea modificării legii fundamentale astfel încât România să treacă la o republică parlamentară în care președintele țării să nu mai fie ales prin vot direct ci de către Parlament.

Între lider suprem și marionetă

Deși Ciolacu a precizat că „această modificare nu cred că este urgența României în acest moment”, ideea a revenit în discursul social-democraților de mai multe ori. Ultima oară, luni, 6 decembrie, în cadrul ședinței solemne a parlamentului în care s-au aniversat 30 de ani de la adoptarea Constituției.

"Consider că un sistem de guvernare eficient este acela care generează un control reciproc între puterile statului şi nu permite niciunui actor instituţional să concentreze puterea în mâinile sale. (...) Din această perspectivă, o clarificare a atribuţiilor preşedintelui cred că se impune. Trebuie să ne gândim dacă e momentul să depăşim angoasa dictaturii comuniste în ceea ce priveşte statul şi rolul preşedintelui", a spus Ciolacu.

Liderul PSD a adăugat apoi că rolul președintelui a fost gândit ca un producător de consens, însă în ultimii ani a existat situații în care acesta fie a preluat puterea atunci când avea de partea sa guvernul iar premierul devenea „marionetă”, fie era izolat complet.

"Trebuie ca cei care vor lucra la reforma Constituţiei să se pronunţe dacă acest sistem în care preşedintele este o struţo-cămilă între un preşedinte francez, de exemplu, şi un monarh spaniol mai poate funcţiona în România. Rolul preşedintelui a fost gândit ca un producător de consens. Din păcate, a sfârşit de multe ori ca un producător de tensiune în societate. Nu de puţine ori am văzut cum preşedintele şi-a depăşit rolul de mediator şi a intervenit brutal peste celelalte puteri constituţionale”, a mai relatat liderul PSD.

„PSD vrea să marcheze terenul”

Întrebat despre motivele pentru care PSD vrea să deschidă această discuție privind puterile președintelui, analistul politic Cristian Pîrvulescu a explicat pentru Ziare.com că cel mai probabil este vorba doar de o formă de negociere, întrucât social-democrații realizează că nu este un moment propice pentru o reformă constituțională. Pe de altă parte, ar fi vorba și de o frustrare a PSD-ului care, din 2004, nu a mai dat președintele, deși, în ultimii 16 ani, au guvernat în majoritatea timpului.

„Este un fel de contraatac și un fel de negociere. Există o agendă dacă vreți, pe care PSD o are, prin urmare ar putea plusa în cazul în care evident s-ar ajunge la un compromis. Nu uitați că pentru o reformă constituțională e nevoie de un acord în Parlament, e nevoie de 66% de voturi pentru a trece și apoi un referendum popular. Practic PSD vrea să marcheze terenul să stabilească regulile, anunță că dincolo de faptul că premierul Nicolae Ciucă care provine de la PNL, controlează situația”, a explicat politologul.

Pe de altă parte, puterile președintelui deja sunt foarte limitate, iar Cristian Pîrvulescu motivează că țara noastră este deja o republică parlamentară cu președinte ales.

„Cel mai bun argument, dincolo de faptul că președintele nu poate dizolva parlamentul, nu poate demite sau numi primul-ministru ci doar nominalizează o persoană. Dincolo de asta, președintele poate fi suspendat și revocat printr-o simplă majoritate parlamentară fără niște argumente solide. E un președinte mai slab decât majoritatea președinților parlamentari.

Exemplul pe care îl dau este președintele Italiei, ales de Parlament, dar ca un autentic șef de stat poate să dizolve Parlamentul, poate să demită primul-ministru, poate să numească primul-ministru. Adică sunt atribuții esențiale. Înțeleg că unii se gândesc la monarhii constituționale precum Olanda sau Suedia în care regele nu mai joacă niciun rol, dar România este republică”, a mai adăugat analistul.

UDMR, aceeași propunere

Despre o reformă constituțională a vorbit și UDMR, președintele formațiunii, Kelemen Hunor, afirmând pe 8 noiembrie că noua coaliție va avea sens dacă se vor putea realiza reforme pentru revizuirea Constituției precum introducerea republicii parlamentare.

„Această coaliție are sens doar dacă se pot face reforme pentru revizuirea Constituției – introducerea republicii parlamentare poate fi un astfel de obiectiv important. Totodată, Uniunea militează ca reforma constituțională să asigure condițiile reale pentru înfăptuirea unei justiții independente”, preciza liderul UDMR.

Chestionat dacă UDMR urmărește același obiectiv, Cristian Pîrvulescu a subliniat din nou că din cauză că președintele nu are puteri, țara noastră este deja o republică parlamentară, cu un președinte ales. Cu toate astea, politologul se întreabă care este scopul urmărit de formațiunea maghiară și amintește de modificările făcute în Constituție de către premierul ungar Viktor Orban care și-a creat condițiile pentru supraviețuirea la guvernare.

„Întrebarea pe care o pun serios este: Vor să transforme România într-o Ungarie? Ca un Viktor Orban să se așeze la guvernare și să nu poată fi schimbat? Sigur, UDMR-ul nu își permite să critice guvernarea de la Budapesta, ba chiar are cuvinte elogioase. Dar ceea ce Viktor Orban a făcut în Ungaria și Europa este o sfidare la adresa democrației. Nu a democrației liberale, ci a democrației pur și simplu.

Viktor Orban a început toți acești pași cu modificarea Constituției și crearea unor condiții care să-i asigura supraviețuirea la guvernare. Eu cred că trebuie să fim raționali, să vedem că România a rezistat unor perioade dificile tocmai datorită acestor echilibre constituționale și să nu ne jucăm cu focul. Cine se joacă cu focul se arde”, a conchis Cristian Pîrvulescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#PSD, #reforma constitutionala, #republica parlamentara, #republica semi prezidentiala, #Klaus Iohannis, #marcel ciolacu, #UDMR, #modificare Constitutie , #stiri PSD