Juristii PD-L si PSD nu cred ca se vor bloca fondurile UE

Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 18:38
924 citiri
Juristii PD-L si PSD nu cred ca se vor bloca fondurile UE

Parlamentarii juristi ai PD-L si PSD sunt reticenti fata de posibilitatea ca UE sa conditioneze acordarea de fonduri Romaniei de situatia din justitie.

In acelasi timp, liberalii cred ca, din cauza lipsei de progrese din sistem, aceasta varianta este de luat in calcul.

Presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Daniel Buda, a declarat pentru NewsIn ca posibilitatea ca UE sa inghete fondurile destinate Romaniei, din cauza lipsei de progrese in lupta anticoruptie si in sistemul juridic, trebuie interpretata ca un semnal ca "Uniunea nu se joaca".

El considera ca o astfel de masura "este exact ce ne-ar lipsi pe moment de criza". Buda sustine insa ca Parlamentul isi va respecta angajamentele de a adopta Codurile si a mai aratat ca anumite progrese au fost facute in dosarele politicienilor.

Senatorul PSD, Toni Grebla, presedinte al Comisiei Juridice din Senat, considera ca nu se va ajunge la inghetarea fondurilor si ca raportul Comisiei va arata ca "mai sunt multe de facut in domeniul Justitiei, dar ca s-au facut anumite progrese".

Grebla a afirmat ca analizarea de catre Parlament a celor patru coduri, alaturi de avizul parlamentului pentru inceperea urmaririi penale a lui Adrian Nasase, precum si alte modificari legislative care pun in concordanta anumite puncte din sistemul juridic cu cerintele UE, vor fi semnale ale progresului in reforma sistemului juridic.

Totusi, referitor la dosarul senatorului Serban Mihailescu, Toni Grebla a afirmat ca procesul desfasurat in Parlament in acest caz nu a fost incetinit, ci "pur si simplu s-au urmat pasii firesti", bunul mers al justitiei, spune el, neputand fi evaluat in functie de un singur caz.

"Parlamentul a dat toate celalalte avize cerute de Parchet. In cazul Mihailescu Parchetul a avut sapte ani de zile, pe cand Parlamentul a avut cinci luni. Pana in iunie, Parlamentul va gasi o solutie in acest caz", a declarat pentru NewsIn Toni Grebla.

Liberalii apreciaza drept "justificata" conditia luata in calcul de Comisia Europeana

In schimb, liberalii apreciaza drept "justificata" conditia luata in calcul de Comisia Europeana, de a acorda fonduri europene Romaniei in functie de progresele in lupta anticoruptie si isi exprima ingrijorarea ca institutiile romanesti responsabile cu justitia raspund la comenzi politice.

Senatorul PNL Ioan Ghise, membru al Comisiei juridice, a apreciat drept justificate conditionarile impuse de Comisia Europeana privind accesarea fondurilor europene, declarand ca atat CE cat si statele UE sunt "deranjate" de problemele din justitia romaneasca. "Evident, presiunea exercitata de CE asupra Romaniei este justificata.

Atat Comisia, cat si tarile membre ale UE, sunt deranjate de disfunctiile din justitia romana. Este dreptul celor care acorda banii sa impuna conditii si depinde de Romania daca va accesa fondurile, sau daca nu va reusi sa indeplineasca aceste conditii", a spus Ghise.

La randul sau, deputatul liberal Gheorghe Gabor a sustinut ca, in conditiile in care DNA, Ministerul Justitiei si Parchetul, institutii responsabile cu lupta anticoruptie, raspund "numai la comenzile politice ale celor aflati la guvernare", atunci lupta anticoruptie nu este una reala. In contextul presiunilor CE privind progresele in justitia romaneasca, liberalul s-a intrebat daca arestarile din ultima perioada, a lui Gigi Becali sau a mai multor arbitri, nu sunt "numai chestiuni de fatada, pentru a face o impresie buna".

CE leaga leaga plata fondurilor UE catre Romania de reforma justitiei si lupta anticoruptie

Comisia Europeana leaga plata fondurilor UE catre Romania de reforma justitiei si lupta anticoruptie din Romania, se arata intr-un document de informare al CE transmis Parlamentului European si consultat de NewsIn.

"Comisia monitorizeaza atent situatia din Bulgaria si Romania. Plata fondurilor depinde, desigur, de evolutia mediului legislativ si judiciar si de progresele inregistrate in implementarea diferitelor planuri de actiune", se arata in concluziile documentului datat 8 aprilie 2009, fiind pentru prima oara cand CE leaga direct plata fondurilor europene de reforma justitiei si lupta anticoruptie.

Documentul remis europarlamentarilor arata ca, in prezent, 316 milioane de euro din fondurile de preaderare pentru agricultura (SAPARD) raman suspendate, din care 142 milioane au fost raportate la Comisie.

In ce priveste fondurile structurale, au fost aprobate trei evaluari de conformitate, dar pentru o evaluare "mai sunt in continuare unele chestiuni legate de conflicte de interes ce trebuie sa fie rezolvate". Platile interimare efectuate pana acum au avut loc doar in cadrul programelor operationale aprobate.

Documentul vine ca raspuns la o rezolutie din ianuarie in care Parlamentul European isi exprima ingrijorarea cu privire la inghetarea fondurilor din Bulgaria si cerea executivului european sa raporteze trimestrial asupra problemelor cu privire la neregulile in implementarea fondurilor UE.

Urmatoarea informare a Parlamentului va fi facuta de catre Comisie in luna septembrie, deoarece intre timp au alegeri europene, iar actualul legislativ isi incheie mandatul in luna mai.

Pe de alta parte, intr-un raport privind exercitiul bugetar, votat joi in plenul de la Strasbourg, Legislativul european "cere Comisiei, in lumina ultimului raport CE si a regreselor in domeniul luptei anticoruptie, sa redacteze un raport special privind gestiunea si controlul fondurilor UE in Romania si asupra progreselor facute in lupta anticoruptie pana la 15 iulie 2009."

Parlamentul este, de asemenea, de parere ca "aderarea Romaniei si Bulgariei nu a fost tratata de Comisie cu seriozitatea necesara si ca declaratiile privind stadiul de pregatire al celor doua tari candidate au indus in eroare si regreta ca dezinformarea a dus la actuala situatie prin care fonduri de coeziune au fost acordate unor state membre cu sisteme administrative si legale disfunctionale".

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#raport justitie Romania, #monitorizare justitie Romania , #stiri PSD