Lideri socialisti din Romania si alte tari critica politicile lui Viktor Orban

Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 21:56

   

Lideri socialisti din Romania si alte tari critica politicile lui Viktor Orban
Liderii de stanga din Romania, Ungaria, Cehia, Polonia, Bulgaria si presedintele PES au adresat o scrisoare care semnaleaza politicile bazate pe "frica" ale conservatorilor populari europeni, al caror risc ar fi intoarcerea spre un trecut nationalist, referindu-se la Viktor Orban si FIDESZ.

Scrisoarea deschisa este semnata de liderii socialisti europeni, Victor Ponta (Romania), Attila Mesterhazy (Ungaria), Bohuslav Sobotka (Cehia), Grzegorz Napieralski (Polonia), Sergei Stanishev (Bulgaria), precum si de presedintele PES, Poul Nyrup Rasmussen si porneste de la contextul actual, al celei mai mari crize economice "a ultimelor doua generatii".

"O perioada initiala de "luna de miere" a politicii neo-Keynesiene a fost repede inlocuita de agenda Conservatorilor, manata doar de conceptul de austeritate (...) In Ungaria, dar si in Polonia, Bulgaria, Romania si Republica Ceha, vedem un impas dramatic in crearea de locuri de munca si cresterea economica, corelat cu cresterea excluziunii sociale, precum si erodarea serviciilor de baza, esentiale.

Un simptom urat al acestei situatii este dat de cresterea semnificativa a activitatii partidelor de extrema-dreapta. De la Varsovia la Sofia si de la Praga la Bucuresti, am asistat la promovarea unei politici a fricii si discriminarii. Ceea ce este chiar mai rau este ca am asistat, de asemenea, la complicitatea tacuta a multor partide Conservatoare, asa numite populare", sustin semnatarii scrisorii, potrivit unui comunicat de presa al PSD.

In opinia lor, "in fruntea listei acestor agresori se afla partidul FIDESZ, condus de Viktor Orban".

"Primul-ministru maghiar a instituit o serie de amendamente constitutionale care trezesc in minte avertismentele filosofilor politici referitoare la pericolul "tiraniei majoritatii". El a ingrosat acest amestec cu o serie de declaratii extrem de provocatoare. Ultima dintre acestea a fost livrata de catre domnul Orban in fata Parlamentului ungar, in aceasta saptamana, in timpul raportului intermediar privind presedintia UE.

Acolo, acesta a declarat ca: "Noi credem in Ungaria, nu in Uniunea Europeana!". O astfel de declaratie, avand in vedere actuala sa pozitie, este extrem de iresponsabila si are un potential extrem de daunator", consemneaza liderii socialisti din UE.

"Aceste este motivul pentru care noi, ca lideri social-democrati si conducatori socialisti ai "noilor" state membre am dorit sa trimitem acest mesaj unificat. Mesajul nostru este unul de cooperare, care prezinta idei noi si care recunoaste valoarea si recompensele de a lucra impreuna dincolo de constrangerile nationale si nationaliste.

Noi reprezentam o noua generatie de lideri progresivi, care sunt gata sa indrepte tarile noastre spre o agenda centrata pe crestere economica si locuri de munca. Noi suntem cei care vor reconstrui serviciile esentiale pe care Conservatorii le-au distrus", se mai arata in scrisoare.

Liderii socialisti semnatari ai documentului critica lipsa de "solidaritate" din "planurile FIDESZ sau chiar a celorlalti conservatori populari la nivel european".

"Este o expresie, un termen, care nu pare sa existe in dictionarul lor, pentru ca nu exista nici in mentalitatea lor. Politica lor este de a-i asmuti pe oameni unii impotriva celorlalti, sa exploateze sentimentele de nesiguranta pentru a crea un climat general caracterizat de frica.

Toate acestea ne vor conduce inapoi spre un trecut nationalist care, stim cu totii, poate avea doar urmari dezastruoase. Sub stindardul Partidului Socialistilor Europeni, vom arata ca alternativa noastra nu este doar responsabila din punct de vedere social, dar este de asemenea credibila din punct de vedere economic. Facem apel la voi pentru a va alatura noua si sa transmiteti mai departe apelul nostru comun. Mesajul nostru este ca exista o alternativa clara, puternica, la agenda bazata exclusiv pe frica si austeritate", se precizeaza in finalul scrisorii.
Citeste mai multe despre
Sursa: rNews

Articol citit de1261 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Cob
rank 5
Nu ma var, nu pun botul....
....fiind vorba de.......,,psd,, de Poanta, Nastase,Iliescu, Duvaz, Mitrea, SEVERIN, VOICU, Dragnea,Nica,Hrebenciuc si OASTEA DOMNULUI (securitatea si activul PCR).

Ei nu pot angaja Romania la nimic fiind inafara guvernari si vorbesc de pe margine.
Pa si..... pusi de la UDREa !
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor