Liderii PSD spun ca au aflat din presa de inceperea discutiilor cu FMI si CE

Marti, 10 Martie 2009, ora 23:03
1224 citiri
Liderii PSD spun ca au aflat din presa de inceperea discutiilor cu FMI si CE
Foto: Antena 3

Liderii si ministrii PSD, intruniti marti seara in sedinta, au declarat ca au aflat din presa de demararea discutiilor preliminare cu FMI si CE si sustin ca PD-L si Traian Basescu s-au purtat incorect cu social-democratii.

Ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, a sustinut ca nu a stiut de scrisoarea pe care a trimis-o ministerul de Finante catre CE in vederea inceperii unor discutii preliminare pentru acordarea unui imprumut. "Nu am vorbit (in coalitie, n.r). Evident, nu", a declarat Nita.

Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, a declarat ca faptul ca liderii PSD au aflat din presa de demararea discutiilor pentru contractarea unui imprumut demonstreaza inca o data lipsa de incredere si de comunicare intre cei doi parteneri de coalitie.

"Ceea ce se intampla in aceasta privinta dovedeste inca o data lipsa de incredere si proasta comunicare in interiorul Guvernului. Evident, intr-o chestiune atat de importanta (...) aceasta intentie, aceasta negociere, participare la negociere ar fi trebuit sa se faca printr-o consultare in interiorul coalitiei", a declarat fostul premier.

Vicepresedintele Liviu Dragnea a spus si el ca: "am aflat din presa, e in regula, deci suntem la curent". "Mi se pare incorect ca partener de guvernare sa nu se discute cu tine, sa afli din presa", a mai sustinut el, aratand ca spera ca PDL sa nu omita premeditat sa informeze PSD pe subiectele importante.

Marian Vanghelie, presedintele PSD Bucuresti, spune si el ca nu a stiut de demersurile reprezentantilor de la Finante. "Eu am aflat ca orice roman, de la televizor. E normal, atata timp cat Traian Basescu e presedintele Romaniei", a declarat el ironic.

Vicepresedintele PSD Ion Toma a sustinut ca este "deranjant" ca PSD sa nu fie consultat. "Nu, sigur ca nu stiam. Am avut ieri discutii in coalitie, s-a spus ca sunt discutii de principiu si in niciun caz ca ajungem la scrisoarea inaintata catre FMI. E un fapt care deranjeaza efectiv, dar cred si sper ca se va transa in cadrul coalitiei", a spus el.

Membrii BPN al PSD, ministri, dar si unii lideri din teritoriu discuta la aceasta ora despre un posibil imprumut la FMI, dar si despre descentralizare. Mircea Geoana a refuzat sa comenteze debutul discutiilor preliminare cu FMI si CE, dar dimineata declarase ca reticenta PSD fata de un acord cu FMI tine de teama ca Fondul ar putea sa propuna un plan anticriza si a adaugat ca,din punctul sau de vedere, de abia dupa ce Romania vine cu un plan propriu, va putea sa inceapa discutiile cu finantatorii externi.

Ministerul Finantelor Publice a anuntat oficial marti ca autoritatile romane au in vedere accesarea de asistenta financiara externa pe termen mediu, decizia fiind deja comunicata Comisiei Europene. Comisia Europeana a inceput deja sa lucreze impreuna cu expertii Fondului Monetar International si cu autoritatile romane la un acord pe modelul celor semnate de Ungaria si Letonia, a declarat pentru NewsIn Amelia Torres, purtatoarea de cuvant a comisarului pentru afaceri economice Joaquin Almunia.

Pachetul de finantare externa pe care Romania il negociaza cu Comisia Europeana, FMI si alte institutii financiare internationale cuprinde mai multe scenarii, in functie de care suma totala variaza intre 9 si 20 miliarde euro, au declarat pentru NewsIn surse apropiate negocierilor.

"Varianta in care Romania imprumuta 20 miliarde euro din plan extern este cea pesimista, prevazuta in cazul in care nevoia de finantare ar fi maxima. Este doar una dintre variantele de lucru, iar varianta opusa este cea in care Romania se imprumuta de doar 9 miliarde euro", au precizat sursele citate, mentionand ca nu s-au stabilit inca sumele care ar putea fi contractate de la fiecare dintre institutiile implicate in negocieri.

Un alt oficial apropiat discutiilor a declarat marti, pentru NewsIn, ca suma vehiculata de publicatia straina Financial Times, de 20 miliarde euro, "este plauzibila", fara a da insa detalii.

"Volumul ar putea fi, intr-adevar, similar celui acordat Ungariei, desi situatia economica este total diferita", a precizat oficialul.

Financial Times a scris ca Romania ar putea primi un pachet de finantare "probabil similar ca dimensiuni celui de 20 de miliarde de euro pus la dispozitia Ungariei in noiembrie", citand surse implicate in negocieri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#lideri PSD FMI, #negocieri FMI CE, #PSD FMI CE , #stiri PSD