Mai multe organizatii civice se pronunta impotriva lui Draghici la conducerea AEP: Lupul paznic la oi!

Miercuri, 20 Februarie 2019, ora 15:13
6560 citiri
Mai multe organizatii civice se pronunta impotriva lui Draghici la conducerea AEP: Lupul paznic la oi!
Foto: Arhiva Facebook/ Autoritatea Electorala Permanenta

13 organizatii civice cer retragerea propunerii lui Mircea Draghici pentru postul de presedinte al Autoritatii Electorale Permanente, anuntata de PSD dupa sedinta CEx de marti.

"Lupul paznic la oi (...) Organizatiile semnatare isi exprima ingrijorarea si indignarea fata de propunerea pentru numirea la conducerea Autoritatii Electorale Permanente a domnului Mircea Draghici, dupa vacantarea postului in urma demisiei presedintelui Daniel Barbu.

Numirea unei persoane care este cercetata penal pentru fapte care au legatura cu utilizarea ilegala a fondurilor pentru subventii primite de partide constituie un derapaj major si poate conduce la pierderea credibilitatii institutiei", se arata intr-un comunicat de presa remis miercuri Ziare.com.

Asociatiile noteaza ca AEP a realizat pasi semnificativi in transparentizarea procesului electoral, inclusiv prin introducerea sistemului SIMPV, dar si prin masuri care au legatura cu finantarea partidelor politice si campaniilor electorale, insa pentru ca acest progres sa continue, la conducerea institutiei trebuie numita o persoana asupra careia sa nu planeze suspiciuni de utilizare ilegala a fondurilor publice.

In plus, persoana numita trebuie sa poata sustine in continuare procesul de transparentizare a modului in care se realizeaza finantarea partidelor politice.

"Acest fapt este si mai important daca luam in calcul majorarile semnificative ale cuantumului subventiilor catre partidele politice.

Reamintim ca o lege initiata de dl. Draghici a majorat valoarea pentru subventii in 2018, specificand ca suma alocata anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel putin 0,01% si de cel mult 0,04% din produsul intern brut.

Spre exemplu, in februarie 2019, subventia a fost de 13,3 milioane de lei comparativ cu 3,8 milioane de lei in februarie 2018", se argumenteaza in document.

Citeste si Subventia partidelor politice este mai mare decat bugetul Academiei Romane

Potrivit sursei citate, "trebuie observat ca pozitia ocupata de domnul Mircea Draghici pana in momentul de fata, aceea de trezorier al Partidului Social Democrat, il plaseaza intr-un potential conflict de interese daca va fi numit in functia de presedinte AEP".

"Domnia sa va fi chemat sa coordoneze operatiuni de transparentizare pentru fondurile publice pe care tot dansul le-a gestionat in anii anteriori. In plus, poate plana o suspiciune in situatiile in care se vor discuta actiuni ale Partidului Social Democrat in campaniile electorale, dat fiind faptul ca Mircea Draghici a fost implicat pana la nici 3 luni inaintea alegerilor in strucurile executive ale partidului, cu rol semnificativ in planificarea campaniilor electorale.

Reamintim si ca in urmatorii 2 ani in Romania se vor derula patru randuri de alegeri, iar rolul AEP este unul semnificativ in desfasurarea optima si credibila a acestora, intrucat va gestiona verificarea fondurilor utilizate in campanie si decontarea acestora, dupa caz", mai precizeaza comunicatul.

In fine, organizatiile semnatare cer PSD sa retraga aceasta propunere si solicita tuturor partidelor parlamentare sa identifice "candidati fara probleme de credibilitate, care pot contribui la dezvoltarea functionarii institutiei publice si la transparentizarea proceselor electorale".

Semnatari sunt: Asociatia CIVICA, Centrul pentru Studiul Democratiei (CSD), Centrul pentru Inovare Publica, Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul de Resurse pentru participare publica (Ce-re), Centrul pentru Resurse Civice, Expert Forum (EFOR), Freedom House, Romania, Frontline Club, Forum Apulum, Funky Citizens, Geeks for Democracy, Mircea Kivu, sociolog.

Mircea Draghici va fi propus de PSD pentru functia de presedinte al Autoritatii Electorale Permanent (AEP), potrivit unei decizii luate de social-democrati in sedinta de marti a CEx, a confirmat secretarul general al partidului, Codrin Stefanescu.

A.D.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#organizatii civice Draghici AEP , #stiri PSD