Motiunea de cenzura PSD contra PSD: Calendarul propus e strans, dar se poate

Sambata, 17 Iunie 2017, ora 15:17
5912 citiri
Motiunea de cenzura PSD contra PSD: Calendarul propus e strans, dar se poate

Termenul strans dorit de PSD pentru prezentarea, dezbaterea si votarea motiunii de cenzura impotriva propriului Guvern, desi este neuzual, se inscrie in prevederile Constitutiei si ale Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Presedintele Consiliului National al PSD, Mihai Fifor, a anuntat, vineri noaptea, ca Parlamentul va fi convocat duminica, de la ora 16.30, pentru citirea motiunii de cenzura. Cu o zi inainte, PSD anuntase pentru luni citirea documentului in plenul reunit, urmand ca votul sa fie dat miercuri. Fifor nu a mai precizat daca miercuri va fi dat votul, spunand doar ca este necesar ca "in termenul cel mai scurt" Romania sa redevina o tara in care se guverneaza legitim.

Noul secretar general al Guvernului, Victor Ponta, declara, vineri, ca este imposibil ca motiunea de cenzura preconizata de catre PSD sa fie votata miercuri intrucat ar contrazice termenul stipulat in Constitutie.

"Nu se poate face motiune de cenzura care sa se voteze miercuri, cred ca stim toti textul din Constitutie. Stiu ca am facut ceva motiuni la viata mea. Asta inseamna ca 3+5, adica opt zile este cel mai rapid si asta inseamna ca domnul Grindeanu trebuie sa asigure functionarea Guvernului cel putin 2-3 saptamani de acum incolo daca nu cumva motiunea va pica si atunci ramane prim-ministru", a declarat Victor Ponta.

Totusi, desi convocarea plenului reunit intr-o zi de duminica pentru prezentarea motiunii de cenzura, care va fi depusa probabil in aceeasi zi, nu este uzuala, aceasta procedura este permisa de prevederile Regulamentului.

Pentru a asigura cvorumul, parlamentarii PSD au primit de vineri noaptea un SMS, obtinut de News.ro, in care li s-a transmis ca prezenta lor este "obligatorie". Daca PSD reuseste sa asigure cvorumul duminica, iar procedura regulamentara a citirii motiunii in plen este indeplinita, social-democratii vor trebui apoi sa astepte trei zile, de aceasta data obligatorii prin Constitutie, pana sa o voteze, in incercarea de a darama Guvernul. Prin urmare, intr-adevar, miercuri, ar putea fi dat si votul.

Ce stabileste legea fundamentala in privinta motiunii de cenzura:

ARTICOLUL 113

(1) Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

(2) Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii.

(3) Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

(4) Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea potrivit articolului 114.

Detalii privind convocarea sedintelor comune si pasii de urmat in cazul unei motiuni de cenzura sunt prevazute in Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, in care scrie ca citirea motiunii in plenul reunit se face "in cel mult 5 zile" de la depunerea acesteia. Prin urmare, este stabilit un termen maximal, nu si unul minim, ceea ce inseamna ca nu este interzisa citirea acesteia in aceeasi zi in care a fost depusa.

Astfel, la articolul 12, Regulamentul sedintelor comune stabileste ca activitatile comune ale Camerei Deputatilor si Senatului se desfasoara la convocarea celor doua birouri permanente reunite. Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului se intrunesc in sedinta comuna, la convocarea presedintilor acestora, spune articolul 15. Presedintii Camerelor sunt liderii PSD si ALDE, Liviu Dragnea si, respectiv, Calin Popescu Tariceanu.

Conform articolului 13, Camera Deputatilor si Senatul se intrunesc in sedinte comune pentru diverse subiecte, intre care si retragerea increderii acordate Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura.

Proiectul ordinii de zi si al programului de lucru este supus aprobarii Parlamentului in ziua stabilita pentru sedinta comuna. Ordinea de zi si programul de lucru se adopta cu votul deschis a cel putin jumatate plus unu din numarul deputatilor si senatorilor prezenti, spune Regulamentul la articolul 20.

Potrivit articolului 52, in toate cazurile in care Camera Deputatilor si Senatul, in sedinte comune, adopta legi, hotarari sau motiuni de cenzura, trebuie sa fie prezenti cel putin jumatate plus unu din membrii care compun cele doua Camere ale Parlamentului. Inaintea votului final, ce va fi exprimat asupra initiativelor legislative, hotararilor sau asupra motiunii de cenzura, presedintele de sedinta va verifica, prin apel nominal, intrunirea cvorumului legal, daca un lider de grup solicita acest lucru. Daca in sala nu sunt prezenti cel putin jumatate plus unu din numarul deputatilor si senatorilor, presedintele care conduce sedinta comuna a celor doua Camere amana votarea pana la intrunirea cvorumului legal.

"Motiunea de cenzura initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor se prezinta birourilor permanente si se comunica Guvernului de catre presedintele Camerei Deputatilor, in ziua in care aceasta a fost depusa. Motiunea de cenzura se prezinta in sedinta comuna a celor doua Camere in cel mult 5 zile de la data depunerii", prevede articolul 92.

"Dezbaterea motiunii de cenzura are loc dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere. Data si locul sedintei comune, impreuna cu invitatia de participare, se comunica Guvernului de catre presedintele Camerei Deputatilor, cu 24 de ore inainte ca aceasta sa aiba loc", stipuleaza acelasi articol.

Articolul 93 stabileste cum se deruleaza sedinta in care se dezbate motiunea: Dupa prezentarea motiunii de cenzura de catre deputatul sau senatorul desemnat de initiatorii acesteia, presedintele care conduce sedinta comuna da cuvantul prim-ministrului sau, in cazul imposibilitatii participarii acestuia, membrului Guvernului care il reprezinta, pentru prezentarea pozitiei Guvernului. In continuare, presedintele da cuvantul deputatilor si senatorilor, in ordinea inscrierii lor la cuvant.

Dupa incheierea dezbaterilor se procedeaza la votarea motiunii de cenzura, stabileste articolul 94.

La articolul 46 se spune ca acordarea votului de incredere Guvernului si retragerea increderii acordate Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura sunt supuse procedurii votului secret cu bile.

Acordarea increderii Guvernului si retragerea increderii acordate se hotarasc cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, precizeaza articolul 47.

Articolul 101 prevede ca prezenta la sedintele comune a deputatilor si senatorilor, membri ai Guvernului, este obligatorie la dezbaterea si adoptarea proiectelor de legi din sfera lor de competenta, la dezbaterea investiturii si a motiunii de cenzura, a mesajelor Presedintelui Romaniei si a declaratiilor de politica generala ale Guvernului.

Pentru ca o motiune de cenzura sa treaca este nevoie de 233 de voturi in plenul reunit al Parlamentului, iar PSD si ALDE au impreuna 247 de parlamentari, insa este posibil ca o parte dintre acestia sa i se alature lui Sorin Grindeanu.

Citeste si:
Aroganța scandaloasă numită congresul PNL. Ce restricții pandemice sunt călcate în picioare cu obrăznicie pentru ciolanul intern
Aroganța scandaloasă numită congresul PNL. Ce restricții pandemice sunt călcate în picioare cu obrăznicie pentru ciolanul intern
Valul 4 al pandemiei de COVID-19 a lovit crunt România, iar proiecțiile specialiștilor indică cifre dramatice în viitorul apropiat. În acest context, Partidul Național Liberal "îndoaie" și...
Cseke Attila, despre creşterea capacităţii la ATI COVID: "Este o provocare continuă, zilnică"
Cseke Attila, despre creşterea capacităţii la ATI COVID: "Este o provocare continuă, zilnică"
Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, afirmă că este "o provocare continuă" creşterea capacităţii la Terapie Intensivă pentru pacienţi cu COVID-19. Oficialul punctează că...
Sursa: NEWS.RO