Noul statut PSD: Se pregateste "debarcarea" liderilor incomozi?

Joi, 11 Februarie 2010, ora 23:23
3692 citiri
Noul statut PSD: Se pregateste "debarcarea" liderilor incomozi?

Procedura de excludere din PSD, inclusiv a persoanelor cu functie in partid, ar putea fi simplificata, prin noul Statut, iar Comitetul Executiv sa aiba un cuvant decisiv, potrivit unui document intern obtinut de NewsIn.

Un prim amendament referitor la procedurile de sanctionare propune ca membrii simpli ai organizatiei sa poata sesiza conducerea acesteia in cazul unui pesedist care ar fi facut abateri de la Statut si disciplina de partid. Pana acum, procedura de sanctionare se declansa din oficiu de catre conducerea organizatiei din care respectivul face parte, sau la sesizarea organelor ierarhic superioare.

Cat priveste contestarea sanctiunii, potrivit unui alt amendament, aceasta nu se mai face, ca pana acum, la Comisia Judeteana de Arbitraj si Integritate Morala sau la Comisia Nationala de Arbitraj si Integritate Morala, ci in termen de 15 zile de la comunicare la organul ierarhic superior executiv, de nivel judetean, al municipiului Bucuresti sau national, dupa caz, care este obligat sa se pronunte in termen de 30 de zile.

Madalin Voicu si Miron Mitrea, exclusi mai usor?

Insa, cea mai importanta propunere de modificare a Statutului pe subiectul sanctiunilor este cea care faciliteaza procedura de exludere a unei persoane care face parte din Consiliul National, fara a fi insa si membri in CEx sau BPN (situatie in care se afla, in momentul de fata, Madalin Voicu si Miron Mitrea, primul cu o decizie de excludere primita de la PSD Giurgiu, celalalt in pericol de a fi propus pentru excludere).

Mitrea cere boicotarea Congresului PSD

"Excluderea din partid se hotaraste, cu votul majoritatii membrilor, de Biroul organizatiei comunale, orasenesti sau de Comitetul executiv al consiliului municipal sau de sector al municipiului Bucuresti si se confirma de organul ierarhic superior. Membrii de partid din organele alese ale PSD pot fi exclusi din partid, numai cu acordul formulat in scris, de catre organul de conducere executiva in plan national sau judetean, respectiv Comitetul Executiv National, Biroul Permanent National, Comitetul Executiv Judetean sau al municipiului Bucuresti, Biroul Permanent Judetean sau al sectoarelor municipiului Bucuresti, dupa caz", se arata intr-un amendament la Statut.

Sala, modificarile de Statut si reprezentarea in Congresul PSD, stabilite de CEx

Din amendamentul de mai sus lipseste insa orice referire la Consiliul National, for care in prezent are atributiile de a confirma sau de a infirma decizia unei organizatii de excludere a unei persoane membre in Consiliu. Lucrurile se complica printr-un alt amendament, care da puteri CEx sa decida in privinta excluderii.

Astfel, CEx ar mai putea detine puterea de a hotari "aplicarea sanctiunilor prevazute la art.12, (referitoare la sanctiuni disciplinare si excluderea din partid, n.r.), in situatia in care organele de conducere care, prin statut, au competenta sa aplice sanctiunea, refuza sau amana luarea unei decizii". Cu alte cuvinte, daca decizia de excludere nu se pune in practica, Comitetul Executiv decide.

Pe de alta parte, decizia CEx poate fi contestata de cel sanctionat la Consiliul National. Astfel, un alt amendament, referitor la modificarea atributiilor CN arata ca acest for "solutioneaza contestatiile formulate impotriva hotararilor Comitetului Executiv National".

Fara drept de apel?

Astfel, desi nu mentioneaza explicit ca aici intra si deciziile de excludere, se intelege ca prevederea li se aplica si acestora. Problema ar fi in faptul ca o persoana exclusa (dintre cei alesi in forurile superioare) va trebui sa astepte convocarea Consiliului pentru rezolvarea contestatiei impotriva CEx, ori Consiliul se reuneste "anual si de cate ori este nevoie".

Pe actualele prevederi, un membru al Consiliului National nu poate fi exclus decat daca, pentru aplicarea acestei sanctiuni, consimte si Consiliul. Exemplu cel mai elocvent este situatia deputatului Madalin Voicu, exclus din partid de organizatia de Giurgiu, dar formal membru al PSD, deoarece Consiliul, din care face parte, nu a confirmat decizia.

Pe scurt, pana acum, partidul era cel care trebuia sa astepte validarea de catre CN a unei propuneri de excludere a unui membru al forului, insa, pe noile prevederi partidul este favorizat, si nu individul.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#statut excludere PSD, #modificari statut PSD, #document intern PSD statut , #stiri PSD