Opinii Ce se ascunde sub refuzul PSD de a-si asuma legile Educatiei?

Luni, 10 August 2009, ora 11:22
3475 citiri
Opinii Ce se ascunde sub refuzul PSD de a-si asuma legile Educatiei?
Foto: Cotidianul

Coalitia sta sa se rupa din cauza refuzului PSD de a fi de acord cu asumarea raspunderii asupra legilor educatiei, preferand tragerea de timp si amanarea, cine stie cu cati ani, a reformei adevarate.

Care sa fie oare explicatia?

In decembrie '89 am schimbat sistemul politic economic si social, nu si pe cel educational. Educatia functioneaza si acum in paradigma comunista, transformandu-se intr-o frana a evolutiei economice si sociale a tarii.

De ce?

Politicienii au intuit rapid ce sursa uriasa de fonduri constituie acest domeniu, in care rezultatele la iesire pot fi trucate cu usurinta. In adevar, de educatie precara nu se moare, se merge in Spania si alte tari la munci agricole. Dar asta nu se deconteaza la urne.

Si s-a trecut la treaba.

Prima directie de atac: invatamantul superior privat. Profitand de apetitul de diplome a tineretului nostru, imediat dupa '89, s-au pus in opera adevarate fabrici de diplome pentru amatorii de chilipiruri si de bani pentru "intreprinzatori" de ocazie.

Lovitura reusita.

Profitand de lipsa de control din partea statului (care, printre altele, a permis privatizarea economiei contra 100 km de autostrada), sub atenta indrumare si confort legislativ oferit de Parlament, clanurile universitare si-au atins scopul: imbogatirea in cativa ani, fie prin universitati private pe bune, fie prin folosirea activelor statului, sub paravanul autonomiei universitare.

Politicienii, parlamentari sau nu, si-au luat si ei partea leului, mimand meseria de profesor, fie direct, prin spagi si donatii la partid.

Vazand ca merge, s-a trecut la afaceri mai directe: vanzarea diplomelor universitare la taraba, direct beneficiarilor amatori, fara macar o aparenta de legalitate. Cu participarea directa a ministerului, care si-a pus antetul si timbrul sec pe diplome care altfel nu valorau nici cat pretul cartonului pe care erau tiparite.

In preuniversitar, fondurile pentru infrastructura au fost drenate cu usurinta spre firmele "acreditate" de clientela de partid, fara vreun control al eficientei si modului de derulare a contractelor. Caiete de sarcini alcatuite cu dedicatie, contracte aditionale la alte aditionale, procese verbale de receptie facute din birou, toata gama de "smecherii economico-financiare" a fost utilizata.

Functiile de conducere, de la toate esaloanele, constituiau iarasi o "marfa" de rasplatit clientele de partid, de la lipitori de afise pana la sponsori generosi. Directori, inspectori, inalti functionari din structuri guvernamentale sunt numiti cu un simulacru de concurs sau direct cu delegatii, ani de zile, rotindu-se pa scaunele puterii odata la patru ani.

Sindicatele au profitat si ele din plin

Sustinand doar interesele profesorilor, de la care incaseaza, de altfel, cotizatii consistente, inclusiv de la nemembrii de sindicat, s-au coalizat cu politicienii verosi, indiferenti la calitatea proceselor de educatie, la continuturile curriculare, la sansele de intrare in piata muncii a absolventilor.

PSD nu vrea sa piarda toate aceste avantaje

Aceasta este explicatia simpla a opozitiei vehemente si cinice la asumarea raspunderii pe legile educatiei. Codul Andronescu pastreaza toate aceste parghii in mana politicienilor, nu reuseste, pentru ca nici nu-si propune, eliminarea politizarii si inlocuirea cu descentralizarea atat de necesara.

Comisia Miclea lucreaza de doi ani. A realizat o analiza a educatiei si formarii profesionale, cu diagnostice dure si precise. Apoi a elaborat o strategie si un pact al educatiei, asumat de toata lumea, din care a derivat un pachet de legi.

Pachetul de legi este public din aprilie, fara ca responsabilii politici sa declanseze o dezbatere publica pe el.

De ce?

Pentru ca ameninta interesele politicienilor. Pentru ca introduce criterii dure de control a calitatii invatamantului universitar, de eliminare a nepotismului, a plagiatului ca fenomen de masa, amenintand existenta fabricilor de diplome si de bani.

Pentru ca propune eliminarea politicului din scoala si realizarea descentralizarii.

Blasfemie!

Unde sa se duca banii de infrastructura la care erau abonate firmele "acreditate" la partid? Cine numeste directorii si inspectorii care "sa stea cu fata la partid"? Cum sa se piarda o vaca asa buna de muls?

Aceasta este explicatia opozitiei PSD la adoptarea pachetului Miclea in educatie: pierderea unor importante resurse de bani si de functii pentru clientela de partid.

Orice alte explicatii ar aduce PSD sunt doar abureli de pacalit electoratul.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#asumare raspundere legile educatiei, #Ecateerina Andronescu PSD, #comisie Miclea, #pachet legi educatie , #stiri PSD