Opinii: PSD - o bascalie de partid

Marti, 23 Martie 2010, ora 17:22
4141 citiri
Opinii: PSD - o bascalie de partid
Foto: gishy.files.wordpress.com

Ridicol si bascalie. Asta caracterizeaza PSD in ultima perioada. De ridicol se umplu singuri, zi de zi. Iar bascalia este a adversarilor politici care nici nu se mai chinuie prea tare sa-i ia la "trei pazeste" ca oricum se impiedica singuri, ziua in amiaza mare. Nici vorba ca nici adversarii nu-s niste virgine de pension sa le pui la rana la ceas de seara.

Membrii PSD nu-si mai revin din pumni. Unul cate unul se abat asupra lor intr-o cadenta naucitoare. Acuma ce-o fi crezut Victor Ponta? Ca daca o sa strige "piua" ca-n curtea scolii, astia o sa-l lase in pace pana se mai dezmeticeste un pic partidul sa-si adune dintii sparti de pe jos? Naiva presupunere.

Jocul politic e dur, monser! Se da la gioale, se umbla cu fitile, se cumpara si se vand filiale, se tranzactioneaza constiinte. Ce? Nu va amintiti? Ca doar voi astia de la PSD ati inventat jocul asta acum vreo 20 de ani cand ii "fierbeati in suc propriu" pe Coposu si pe Radu Campeanu. Crunt s-a intors roata pentru cei care, pe vremea domniei lui Ion Iliescu, aveau impresia ca pot schimba pana si mersul soarelui de pe cer.

Sa pierzi 24 de parlamentari in doar cateva luni e de-a dreptul desprins din Cascadorii Rasului. Plus zecile de consilieri locali si judeteni. Si stati ca inca nu s-a terminat. Sa nu ajunga cumva PSD-ul in situatia autodizolvarii.

Ce-i mai infricosator pentru PSD este ca nici structuri teritoriale viabile nu mai au. Practic, in afara de cateva insule ale unor vechi baroni locali, culoarea rosie a cam disparut de pe harta politica a Romaniei. Poate doar vreun primar mai galagios se mai agita prin vreo urbe fanariota, dar si categoria asta e pe cale de disparitie, caci nici astia n-or fi asa de fraieri ca sa-si bage singuri gatlejul in juvat.

Pana si fanfaronada cu cei aproape jumatate de romani care l-au votat pe Geoana nu mai tine de cald. Liderii din Kiseleff stiu foarte bine ca ala a fost un vot anti-Basescu si nu unul pro-Geoana. De fapt, marea problema a PSD e ca nici nu mai au ce sa ofere electoratului. Doctrina politica de stanga? S-a dovedit ca-i doare in cot de ea. Repere morale? Nici atat.

Ca doar Gabriel Bivolaru n-a fost nici primul si Catalin Voicu nu-i inca ultimul. Si electoratul vede si judeca. Proiecte de dezvoltare? N-au avut ei cand erau la putere darmite acuma. Reforma partidului? Haida de! O vorba inventata doar pentru uzul extern ca "la intern" tot pe gasti s-a mers.

De aia pare si ilara ferocitatea cu care s-au infruntat diversi indivizi pentru tot felul de functii pompoase de secretari generali, prim-vicepresedinti si presedinti de consilii nationale. Presedinti care sa conduca ce? Ciotul asta ros de coruptie si putred de interese care inca mai poarta numele de partid?

Intre farul calauzitor si lumanarea lui Victor Ponta

La sediul din Kiseleff e o liniste asurzitoare. Nici n-are cine sa se certe cu cine. Mitrea isi face de lucru prin Ardeal, Liviu Dragnea s-a retras strategic catre mosiile din Teleorman, Vanghelie isi inghite obida in mijlocul Ferentarilor si Adrian Nastase isi chiverniseste cum stie el mai bine termopanele in asteptarea unor vremuri mai ploioase.

Intre timp Mircea Geoana isi construieste redute peste redute la Senat, iar Victor Ponta tot alerga prin tara doar-doar o mai da de cate vreun sustinator. Doar Ion Iliescu, batranul social-democrat, a ramas sa mai spele din rusinea partidului in fata publicului. Sau sa stinga lumina? Ca inca n-am inteles.

Ehei, draga electoratule...unde-i vremea cand marsaluiau ei tantosi, in frunte cu fanfara, cu 85% din voturi? Acuma au mai ramas doar ritmurile de samba sau de manele cu care ne mai amagesc unii, din cand in cand, sa-i mai alegem primari.

Caci asta e destinul istoric al tuturor partidelor care nu unesc oamenii in jurul unei idei, ci formeaza o gasca cointeresata in jurul unui om (aviz amatorilor!). Nici PNTCD, nici PRM sau PUNR sau efemerul PDAR al lui Victor Surdu nu au avut o alta soarta.

Si-acuma Aghiuta da tarcoale pe la poarta PSD-ului. Asta se intampla cand oala cu sarmale e mai aproape de bucatar decat de cei infometati. Si tot asta se intampla atunci cand nu intelegi importanta institutiilor statului, de care te servesti doar ca sa te stergi pe buze dupa cate vreun furtisag mai baban.

Ma uit la vechile trupe cu care PSD controla pana si pasarea in zbor acum 6 ani. Au ramas cu totii amortiti in aroganta perioadei 2000-2004, crezand ca sunt infailibili si ca amintirea puterii discretionare pe care au avut-o candva mai face pe careva sa mai tremure.

Asa e cand treci de la lumina puternica a farului calauzitor care-a fost Ion Iliescu la palpaiala balbaita a lumanaricii rahitice care e Victor Ponta.

Plange-n pumni acuma PSD-ul dupa vremurile caldute de alta data. Dar, dupa seceta si "foametea" statului in Opozitie timp de 5 ani, pana si cele mai puternice caractere abandoneaza corabia, dara-mi-te personajele vascoase pe care le-au tot adunat in partid in ultimii ani (luare aminte si pentru celelalte partide care confunda cantitatea cu calitatea).

Fug cu totii, ca sobolanii care simt corabia scufundandu-se, chitaie si se musca unul pe altul ca sa fie primii in barcile de salvare. Aia din gasca independentilor au plecat primii, ca s-au prins ca-i rost de "jale mare" in PSD. S-au dat si ei pe langa PDL (fara cratima) nu ca sa-si mai improspateze afacerile, ci macar sa se mai protejeze un pic in fata furtunii cu iz de parnaie provenite dinspre DNA.

Astia au fost cei destepti. Ceilalti au ramas in PSD asteptand minunile lui Moise, de parca lumea politica ar fi un lazaret in care sa-si oblojeasca ei ranile.

Catalin Voicu a pus batista de tambal pentru PSD. Confruntat cu chipul had al disolutiei, cei care mai au curajul sa mai ramana in PSD trebuie sa o ia de la capat, de la zero, sa reconstruiasca ceva care n-a existat niciodata: un partid al stangii. Daca mai au putere si chef. Ca, dupa cum ii vad eu pe unii, s-ar retrage linistiti prin tari mai calde sa-si rumege averile lor de socialisti milionari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#PSD independenti, #PSD demisii , #stiri PSD