Opinii: Reformare, schimbare si rearanjare politica

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 21:07
1633 citiri
Opinii: Reformare, schimbare si rearanjare politica

In functie de partidele politice angrenate, miscarile interne au diverse semnificatii. Se experimenteaza, acum, fie dramatismul noutatii contestarii liberal-democrate, fie presiunea schimbarii social-democrate, fie o incercare de rearanjare a leadershipului liberal. Pe scurt: reformare in PD-L, schimbare in PSD, rearanjare interna in PNL.

Congresele celor trei partide vor clarifica tensiunile interne, sau nu. Nu este neaparat necesar ca in urma congresului din PSD, schimbarea sa se produca, la fel cum nu este neaparat necesar ca marul lui Preda sa bata para lui Oltean sau actualul trandafir al lui Boc si al "ayatolahilor" de la centru.

Rememorand, singurul partid afectat puternic de luptele interne, dupa un congres, cel din 2005, a fost PSD. Antagonizarea grupurilor a slabit unitatea partidului. Din acest motiv, dincolo de anumite gafe si erori personale ale liderilor, vina pentru erodarea si esecurile PSD este colectiva.

Mircea Geoana nu a dominat partidul, ci s-a luptat sa se mentina la putere. In februarie, congresul ii va confirma pozitia sau il va schimba. Repetarea fenomenului luptelor de gherila interna, produs dupa 2005, ar putea insemna suprematia detasata a PD-L pe scena politica si implozia PSD in cel putin doua partide.

In schimb, celelalte doua partide importante au avut de castigat dupa ultimele congrese.

PD-L a urcat de pe locul al treilea si a oscilat, in functie de tipul de alegeri, fie pe locul intai, fie pe locul al doilea. Centrul a comandat, filialele au executat. Traian Basescu a tras caruta si a urcat-o pe cele mai inalte culmi. Daca a venit momentul ca PD-L sa renunte la filosofie, numai si numai in cadrul congreselor se rezolva problemele interne, atunci e pregatit pentru reforma. Insa lucrurile sunt ceva mai complicate.

Din ce in ce mai vocali, o parte a liderilor, Cezar Preda, Elena Udrea, Ioan Oltean, chiar si Valeriu Stoica, incearca sa minimalizeze eforturile axei contestatare, Voinescu-Preda-Macovei. Avertismentul este simplu: reforma nu este a voastra, ea apartine partidului. Iritarea s-a produs in momentul in care liderii au realizat ca propunerile grupului nu sunt glume copiate din cartile de stiinta politica, in special teoria partidelor. In fond ce stie Cristian Preda mai mult decat doamna ministru Elena Udrea? Realitatea politica este alta. Munca la partid, ideile ... mai tarziu.

PNL a fost la guvernare si, chiar daca a trecut prin schisma Stoica-Stolojan si prin furcile caudine ale lui Traian Basescu, a iesit intarit in jurul lui Calin Popescu-Tariceanu. A participat singur la toate rundele electorale din ultimii ani si a obtinut cele mai bune scoruri din istoria postdecembrista.

Catalogat de presa in mod eronat ca fiind un presedinte autoritar, Crin Antonescu este expresia negocierilor si a compromisului diverselor grupuri la congresul din martie 2009. Cu toate acestea, Antonescu este inzestrat cu capacitatea ca, in timp, sa devina locomotiva partidului. Congresul invocat de liderul liberal tinteste rearanjarea conducerii PNL, ameliorarea unor interese divergente si a unor optiuni personale.

Dupa alegerile prezidentiale, PNL a ales sa faca o opozitie "altfel" decat s-a facut pana acum. Difuzul atribut "altfel" ar trebui sa se refere la o opozitie puternica in Parlament, actiuni politice coordonate in media, monitorizarea guvernarii si sanctiunea derapajelor acesteia. Problema e ca strategia liberala este obturata de dilema putere/opozitie, inca nerezolvata.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#reforma PSD, #reforma PDL, #reforma PNL, #Congres PSD, #congres PNL , #stiri PSD