Parcul Bordei, confiscat de interese electorale

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 27 Octombrie 2008, ora 12:11
2778 citiri
Parcul Bordei, confiscat de interese electorale

Politicienii romani au fost loviti de o noua moda de campanie: ecologia. Daca in restul campaniilor coliva si moastele erau vedetele electorale incontestabile, anul acesta copacelul vine puternic din urma.

Sustinuti de isteria ecologista a unei televiziuni, pana la un punct binevenita, daca nu ar deveni obesiva, tot mai multi dintre candidati intra in confruntarea cea mai la moda: in copacei mai bine sa ne masuram, decat in idei sa concuram.

Duminica, pe vreme frumoasa, in timp ce PD-L se grupase disciplinat la moaste, reprezentatii PSD +PC, in frunte cu Marius Marinescu si Marian Vanghelie au pornit cu platanul in mana sa-si ostoiasca dorul ecologist.

Si care sa fi fost locul unde s-au calcat pe picoare, la propriu, fiecare cu copacelul lui? Parcul Bordei, desigur.

Acelasi loc ales insa si de o trupa liberala condusa de Ludovic Orban pentru filmarea unui clip electoral. Ciocnirea, inevitabila, a fost o comedie de prost gust. Dupa un schimb de replinci demn de usa... bordeiului fiecare si-a vazut de treaba, unii cu platanul, altii cu filmul, dar fiecare simtindu-se adevaratul stapan al locului.

Pentru ca despre asta era vorba. Al cui e Parcul Bordei? Desigur nu bucata de pamant ca atare, de-abia declarata de utilitate publica, ci simbolul ecologist in lupta cu mafia imobiliara careia i-a fost smuls din gheare parculetul amenajat acum de Andrei Chiliman ca la carte, mai bine decat alte parcuri, sa le zicem traditionale, ale sectorului 1.

De fapt Parcul Bordei nu a fost salvat pentru public, de dragul aerului curat din Capitala. Daca ar fi asa n-ar avea program de vizitare si lacate ca un obiectiv privat sau, vorba unei bucurestence enervate, ca un un muzeu. Greseste doamna! Parcul Bordei a devenit un muzeu. Un muzeu electoral. Marea batalie e cine sa-l foloseasca mai cu spor.

Daca tot n-a mai rezistat chemarii naturii, de ce nu s-o fi dus Marian Vanghelie undeva in propriul sector sa-si planteze platanul, ca, Slava Domnului, sectorul 5 are o mare nevoie de asa ceva. Iar daca liberalii tot simteau nevoia unui clip la iarba verde, de ce nu s-or fi dus in Herastrau, un parc emblematic pentru Bucuresti si aflat tot in parohia lui Andrei Chiliman. Dar de-acolo cum sa se fi dat salvatorii parcului Bordei?

De fapt intreaga poveste a parcului Bordei a fost, de la inceput, umflata electoral. Zona nu a fost niciodata un parc in adevaratul sens al cuvantului. "Bastinasii" spun ca era o zona verde neamenajata, un fel de loc viran, folosita inainte de 1989 drept paravan pentru securistii care filau zona, de inters zero avand in vedere vecinatatea cu resedinta lui Ceausescu.

Chiar si asa fiind, e foarte bine ca ar putea deveni acum un parc, e minunat ca a fost salvata de la transformarea in betoane. Este insa abjecta conotatia electorala in tuse atat de groase.

Daca zona Bordei nu ar fi ajuns proprietate privata in timpul mandatului lui Traian Basescu si afacerea nu ar fi atat de zemoasa din punct de vedere electoral si cu un asemenea iz de frauda, oare ea ar mai fi ajuns un asemenea camp de batalie. Ar mai fi interesat pe cineva? Sunt zeci de zone verzi, chiar mai mari decat Bordei, care au devenit si devin in continuare zone rezidentiale. De grija lor de ce nu moare nimeni?

Cat despre adevaratele sentimente ale vocalului Marius Marinescu fara de natura si reguli, ele au fost mai mult decat evidente atunci cand a intrat ieri dimineata in Parcul Bordei insotit de un catel si vazand ca acesul animalului in parc este interzis a gasit de cuviinta sa ceara smulgerea panoului care prevedea interdictia. Ca doar e parcul lui electoral!

De fapt, Parcul Bordei nu e inca un parc al bucurestenilor. El a fost din nou confiscat, de aceasta data de interese electorale. Este domeniul privat de campanie al politicienilor. Cat despre ecologie, si ea va fi uitata din prima zi post electroala. Atunci cu mult mai interesanta si profitabila va fi, din nou, mafia padurilor.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Parcul Bordei, #PNL, #PSD, #PC, #Orban, #Marinescu, #scandal , #stiri PSD