PD-L, cu ochii pe PSD

Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 18:10
3406 citiri
PD-L, cu ochii pe PSD
Foto: Arhiva

PD-L intentioneaza sa renunte la Comitetul Director programat in 20 februarie, adica exact ziua in care va avea loc congresul PSD de (re)alegere a presedintelui si echipei de conducere. Democrat liberalii intentionau sa discute despre prioritatile guvernarii si, mai ales, despre modificarile de statut in prezenta unui invitat special, presedintele Traian Basescu.

Modificarea va fi rezultatul acuzatiilor ca, in acest fel, democrat liberalii ar fi avut intentia sa concureze PSD. Personal nu cred asta, pentru ca, logic judecand, PD-L ar trebui sa aiba tot interesul sa lase spectacolul social democrat sa ocupe toata scena, in toata splendoarea lui. Si poate ca au renuntat la comitetul director tocmai pentru ca, in final, au inteles acest lucru.

E greu de crezut ca vreo actiune sau vreo declaratie venita de la PD-L putea decredibiliza mai tare PSD decat ceea ce se intampla acum in partid, unde taberele pro si antiGeoana se pocnesc cu toate acuzatiile posibile, pe toate temele posibile, in frunte cu cea a fraudarii. Nu vad de ce PD-L ar fi avut vreun interes sa stirbeasca in vreun fel aceasta dezlantuire sangeroasa si sinucigasa din PSD.

Sigur, ne putem gandi ca PD-L incerca sa speculeze razboiul din curtea adversarilor in plus, incercand sa ofere imaginea contrara. Sa nu uitam insa ca nici democrat liberalii nu mai sunt chiar atat de relaxati ca inainte de aparitia fisurilor intelectuale si nu numai in disciplina de partid. Teritoriul fierbe de frustrare din cauza centralizarii deciziei exclusiv in mana catorva oameni, nici macar foarte populari.

Nu este asadar deloc exclus ca si la reuniunea PD-L sa apara momente tensionate. In plus, Traian Basescu este un personaj politic imprevizibil si nimeni nu poate baga mana in foc ca declaratiile sale ar fi fost in totalitate convenabile pentru actualii lideri ai partidului.

Se pare ca primele semnale au venit deja si amanarea datei reuniunii acolo ar trebui cautata. Si atunci, de ce sa fi riscat sa concureze scandalul adversarilor, cu scandal propriu? Mai degraba puteau incerca sa mascheze propriul scandal cu scandalul mai mare al adversarilor.

Insa chiar daca PD-L nu a urmarit sa concureze reuniunea social democrata, asta nu inseamna ca democrat liberalii nu sunt extrem de interesati de finalul confruntarii din PSD. Fiecare dintre variantele, inca deschise sau abandonate, are avantaje si dezavantaje pentru PD-L.

Mircea Geoana este cel mai convenabil presedinte PSD, din perspectiva partidului de guvernamant.De altfel, consilierul presidential Sebastian Lazaroiu i-a si prevestit victoria.

Actualul presedinte este complet decredibilizat, iar ridicolul de care s-a acoperit dupa alegeri se va rasfrange in continuare asupra partidului. Acuzatiile de fraudare a congresului si vanghelizare totala a partidului il vor urmari in continuare si este foarte posibil ca realegerea lui sa duca chiar la o scindare a PSD, din care o parte sa ajunga in ograda lui Gabriel Oprea, asociat la guvernare cu PD-L.

In plus, daca va invinge, Mircea Geoana isi va fi platit victoria cu o putere si mai mare acordata baronilor locali. Va fi, asadar, un presedinte slab, al unui partid, posibil, mai mic decat acum, si in orice caz lipsit de o strategia si o coerenta ferme, pe care numai un lider puternic le poate oferi. Cu Mircea Geoana in continuare in frunte, prabusirea PSD va continua, daca nu cumva se va accentua.

Din punctul de vedere al PD-L, actualul presedinte social democrat prezinta un singur neajuns, apropierea cea mai mare de liberali. In aceste conditii, PSD nu ar accepta schimbarea legii electorale, in sensul introducerii unui vot uninominal majoritar, sistem care reprezinta cosmarul PNL. Dar daca PSD se va scinda, iar gruparea lui Gabriel Oprea se va intari, acest dezavantaj se va diminua considerabil.

Adrian Nastase n-ar fi fost neaparat o veste proasta pentru PD-L, dar, cu siguranta, ar fi reprezentat un lider mai dificil. E drept, fostul premier are stampila coruptiei pusa pe frunte, iar revenirea sa in fruntea PSD ar fi echivalat cu o restauratie si cu binecuvantarea oficiala a practicilor sale de catre partid, ceea ce putea avea efecte electorale.

Pe de alta parte insa, electoratul nu mai pare a fi chiar atat de sensibil la acest subiect. Esecul tuturor ofensivelor anticoruptie promise in campaniile electorale si scandalurile care au vizat intreg spectrul politic au indus ideea, probabil incorecta, ca toti politicienii sunt la fel.

In plus, Adrian Nastase este incomparabil mai inteligent din punct de vedere politic decat Mircea Geoana si, spre deosebire de acesta, chiar are statura si autoritate de lider. Dincolo de eventualul prejudiciu de imagine, cu PSD Adrian Nastase ar fi avut o sansa mai mare sa se manifeste macar coerent si strategic.

Victor Ponta ar fi varianta cea mai complicata. Tanar si ambitios, el va incerca sa sporeasca personalitatea partidului prin actiuni si pozitionari spectaculoase. Cel putin mazilirea lui Marian Vanghelie ar da un aer de reforma care ar putea imbunatati imaginea PSD.

In plus, o victorie in fata lui Mircea Geoana in conditiile de acum, i-ar da lui Victor Ponta o aura de erou pe care acesta ar putea-o exploata din plin. Una peste alta, Victor Ponta ar fi un adversar mai lucid, mai pragmatic si inteligent decat Mircea Geoana, cu efecte asupra strategiei si imaginii partidului, dar si asupra relatiei cu PD-L.

Dar din exact acelasi motive, Victor Ponta, cu mult mai lipsit de obsesii si datorii personale (cu exceptia celei numita Monica Macovei) poate fi un partener de negociere cu mult mai constructiv, de exemplu in privinta modificarii legii electorale. In plus, sa nu uitam ca intre el si PD-L exista o punte importanta si solida. Ea se numeste Ilie Sarbu, artizanul intelegerii care a dus PSD la guvernare in decembrie 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#PDL PSD, #comitet director PDL, #congres PSD februarie 2010 , #stiri PSD