Presa de azi: Candidatii uninominali ii curteaza pe votanti

Luni, 20 Octombrie 2008, ora 07:15
2273 citiri
Presa de azi: Candidatii uninominali ii curteaza pe votanti

Campania electorala care se apropie se anunta una a atacurilor sub centura. Cu doua saptamani inainte de startul oficial partidele au inceput sa se critice unele pe altele. Liberalii, a caror strategie este ignorarea PD-L, ataca PSD. Social-democratii sar la gatul liberalilor, dar si al democrat-liberalilor. PD-L a facut o tinta din guvernarea liberala si presupusele relatii dintre PSD si PNL.

Festivaluri si targuri de toamna cu parfum electoral, titreaza Gardianul in editia de luni, precizand ca sfarsitul de saptamana s-a dovedit a fi un adevarat tur de forta pentru formatiunile politice aflate deja in plina campanie electorala, desi, oficial, finele lunii octombrie reprezinta startul pentru Parlament.

Sub pretextul lansarilor de candidati sau de programe de guvernare, nelipsiti de la nici un eveniment campenesc care implica "adunarea nationala", in frunte cu potentialii sefi de cabinete, politicienii s-au pus serios pe treaba.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat la Iasi ca PSD este un partid nereformat, desprins din fostul FSN, care a condus tara spre saracie si coruptie.

La randul sau, secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a criticat la Arad, in fata a sute de membri si simpatizanti PD-L, actuala guvernare si colaborarea dintre PSD si PNL. Dupa ce l-a numit pe Tariceanu "un motociclist", Vasile Blaga a spus ca PD-L nu considera PNL un contracandidat serios la alegeri, lupta urmand sa fie data intre PD-L si PSD.

Nici presedintele PSD, Mircea Geoana, nu a evitat sa atace opozantii politici, sustinand ca politica guvernarii de dreapta a dat faliment, fiind una de "risipa si batjocura".

Duel PNL - PSD pe viitoarea guvernare, noteaza Jurnalul National. PNL si PSD s-au aflat in acest week-end in razboi de campanie. Pesedistii ar duce tara de rapa, daca ar veni la guvernare, a acuzat Tariceanu. O noua guvernare de dreapta ar fi un dezastru pentru Romania, a contracarat Geoana.

Aflat sambata la Iasi, la lansarea candidatilor din Moldova, presedintele liberalilor, Calin Popescu Tariceanu, a acuzat PSD ca este "un partid nereformat, desprins din fostul FSN, care a condus tara spre saracie si coruptie" si a aratat ca PNL nu poate lasa stanga populista" sa castige alegerile de la 30 noiembrie.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, l-a contrazis insa pe seful liberalilor, transmitandu-i duminica tot din Moldova, dar de la Bacau, ca partidele de dreapta reprezinta un pericol pentru Romania.

Geoana a aratat astfel ca politica guvernarii de dreapta este una de "risipa si batjocura" si care a dat faliment, iar singurul partid capabil "sa faca fata unei guvernari competente" este PSD.

Liderul social-democratilor a criticat in acest sens prestatia actualului cabinet, spunand ca Romania este tara cu cea mai scazuta rata de economisire din Europa.

Candidatii uninominali ii curteaza pe votanti, scrie Romania libera. Postasul din Ilfov a batut la usi aducand pensia marita, dar si o scrisoare electorala din partea premierului, in care cere sprijin la alegerile parlamentare.

Democrat-liberalii promit pensii si salarii europene si se delecteaza in mijlocul poporului cu vin si tocanita. Geoana crede in puterea blestemului. Weekend electoral in toata regula.

Pentru distribuirea scrisorilor, stafful de campanie al premierului sustine ca ar fi facut un contract cu Posta Romana, al carui pret refuza sa-l comunice.

O lansare a candidaturilor cel putin inedita s-a petrecut duminica in Alba Iulia. Liberalii Cosmin Covaciu si Nicusor Mihai le-au facut cu mana alegatorilor dintr-un balon imens, ridicat de la sol in sunet de fanfara.

Totodata, in vreme de campanie electorala, democrat-liberalii au schimbat restaurantele din centrul Capitalei afisandu-se in mijlocul electoratului din mai multe judete. Peste 500 de membri PD-L au participat sambata, la Arad, la lansarea programului de guvernare in administratia locala.

In vreme ce Mircea Geoana a inceput sa creada in blesteme, dar da vina pe guvernarile de dreapta care ar fi aducatoare de mari nenorociri, imbracati in salopete muncitoresti si cu casti de protectie, candidatii social-democrati din Constanta au fost lansati oficial sambata la Casa de Cultura.

Sorin Oprescu: "Va sprijinim, domnule Tariceanu", este titlul din Evenimentul Zilei. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, i-a transmis duminica personal premierului Calin Popescu-Tariceanu ca a primit scrisoarea, prin care acesta isi anunta candidatura in Ilfov, si ca-l sustine.

Cei doi s-au intalnit la Targul Agricol de Toamna, iar dupa ce a salutat-o pe sotia premierului, Oprescu i-a spus lui Tariceanu: "Am primit scrisoarea si va sprijinim, domnule prim-ministru!".

In epistola, Tariceanu le scrie alegatorilor ilfoveni: "Acum 10 ani am decis sa ne mutam la Ciofliceni si am hotarat, impreuna cu sotia mea, Ioana, sa ne crestem aici copiii. Pentru ca aici suntem acasa. As fi onorat daca veti decide sa le vorbiti prietenilor, rudelor si colegilor despre candidatura mea".

Gandul anunta ca PNL si PD-L au aceeasi tinta: PSD. Vasile Blaga i-a indemnat, sambata, pe colegii sai care au participat la lansarea candidatilor PD-L Timis sa-si indrepte atentia asupra PSD: "PSD-ul este principala noastra problema. Cu ei ne luptam. PNL este prea mic pentru noi. Ce este echipa Tariceanu? Este manuta cu care fura PSD".

Secretarul general al PD-L a sustinut ca "ar fi vremea sa avem si noi un prim-ministru pentru ca pana acum am fost doar asociati la guvernare".

Radu Berceanu a fost mult mai categoric, sustinand ca "nu avem sansa sa nu formam guvernul": niciun partid nu va obtine jumatate plus unu din locurile in parlament, iar, in aceasta situatie, "presedintele Basescu va pune prim-ministru de unde trebuie.

Dupa doua incercari nereusite de a forma guvernul, sa vedem cine vrea anticipate, cu zapada pana la mijloc si facturi la utilitati care cresc intruna".

Si liberalii si-au fixat drept adversar PSD, se arata intr-o strategie electorala PNL, prezentata saptamana trecuta de Gandul.

Consilierii l-au sfatuit pe Tariceanu sa atace PSD si sa evite sa vorbeasca despre PD-L si, in special, despre Traian Basescu.

Ziua scrie despre Candidatii necunoscuti romanilor. Alegatorii isi doresc politicieni de cariera care ar trebui sa fie locuitori ai colegiului unde candideaza, dar nu cunosc persoanele nominalizate de partide, releva ultimul sondaj de opinie realizat de Biroul de Cercetari Sociale (BCS).

PD-L se situeaza pe primul loc, in privinta intentiei de vot, cu 29,9% la Camera si 30,4% la Senat. Urmeaza Alianta PSD-PC cu 28,5, respectiv, 28,2 si PNL cu 21%, respectiv, 20,9%.

Sondajul mai indica si personajele cel mai usor de asociat cu unele masuri politice si economice, fiecare lider politic fiind legat de cate o lege.

Astfel, presedintele Traian Basescu este considerat principalul artizan al introducerii votului uninominal (35%), premierul Calin Popescu Tariceanu este creditat cu introducerea cotei unice de impozitare (27,7%) iar liderul pesedist Mircea Geoana ar fi cel ce s-a zbatut cel mai tare pentru marirea pensiilor (26,3%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat luni seară, 22 aprilie, la Ploieşti, referindu-se la rocada candidaţilor PSD şi PNL, că aceştia se schimbă precum...
#PDL, #PNL, #PSD, #candidati, #campanie, #atacuri, #weekend , #stiri PSD