Presa de azi: Congresul PSD pierde toate mizele

Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 07:28
3228 citiri
Presa de azi: Congresul PSD pierde toate mizele
Foto: Gandul

Se refac echipele: doua dezertari-surpriza din trupa lui Geoana. Ponta, sprijinit de tata-socru. Mazare, prim-vicele lui Mitrea, titreaza miercuri Gandul. Cresc sansele lui Ponta la sefia PSD? Sarbu paraseste tabara Geoana, Dragnea face si el un pas inapoi.

Mircea Geoana, Victor Ponta si Miron Mitrea s-au straduit, marti, toata ziua, fie sa-si intregeasca, fie sa-si creeze echipa alaturi de care sa candideze la Congresul PSD de sambata. Nu in aceeasi situatie s-a aflat si Cristian Diaconescu. Desi acesta a declarat in repetate randuri ca nu se va retrage din competitia pentru sefia partidului, el a discutat cu toti contracandidatii sai despre varianta cooptarii intr-una dintre echipe.

De altfel, potrivit unor surse interne, Geoana asteapta miercuri de la Diaconescu un raspuns la oferta pe care i-a facut-o, de a deveni prim-vicepresedinte, in caz contrar functia fiind rezervata lui Dan Nica. "Domnului Diaconescu i s-ar potrivi manusa un astfel de rol", a aratat Geoana.

Si Victor Ponta a vorbit, martii, cu Diaconescu pentru acelasi post, de prim-vicepresedinte, nici acesta neprimind deocamdata un raspuns. In rest, proaspatul lider PSD intrat in competitie a incercat sa-i atraga alaturi de el atat pe Adrian Nastase pentru functia de presedinte al Consiliului National, cat si pe sustinatorii acestuia inaintea retragerii candidaturii. Pana in prezent, Ponta pare ca se bucura doar de voturile unor parti din organizatiile Neamt, Prahova, Salaj, Timis, Iasi, Cluj si Arges.

Sprijinul-surpriza a venit insa de la actualul vicepresedinte Ilie Sarbu, socrul sau, care s-a aflat pana acum in tabara lui Mircea Geoana. El a precizat, marti, ca se va retrage din echipa acestuia: "In momentul in care in cursa aceasta s-a inscris si Victor Ponta este firesc sa plec din echipa lui Mircea Geoana si sa ma alatur lui Ponta, dar nu pe lista echipei de conducere. Deci nu voi candida pentru o functie de vicepresedinte sau asa ceva. Era normal sa fac asta, e copilul meu, e o problema de familie. I-am explicat aceasta si lui Mircea Geoana".

Romania Libera: Iliescu catre partid: ori eu, ori Geoana

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a anuntat marti ca se retrage "din toate functiile detinute in partid", criticand deciziile luate in ultima vreme de actuala conducere a PSD. Cristian Diaconescu a dezmintit anuntul

facut marti seara de catre vicepresedinta Rodica Nassar, potrivit careia ar intentiona sa se retraga din cursa pentru sefia PSD, acceptand in schimb functia de prim-vicepresedinte oferita de Mircea Geoana.

Retragerea lui Adrian Nastase din cursa si intrarea lui Victor Ponta creeaza premisele pentru repozitionarea taberelor din PSD.

Ca explicatie formala, Iliescu a invocat insa implinirea varstei de 80 de ani si posibilitatea de a-si dedica timpul "reflectiei si scrisului". Decizia retragerii va fi anuntata statutar la congresul de sambata, iar presedintele de onoare al PSD nu exclude chiar posibilitatea de a se retrage din reuniune pentru a nu fi parte la ideile pe care le considera "nocive si periculoase".

Cotidianul: Satul de partidul pe care l-a creat, Ion Iliescu si-a anuntat retragerea. Congresul PSD pierde toate mizele

"Am decis sa ma retrag din orice functie executiva si de partid. La varsta mea, de 80 de ani, ma gandesc sa-mi cantaresc mai bine timpul liber in favoarea reflectiei si a scrisului. Daca cineva mai are nevoie de un sfat de la mine, asta e altceva", a fost anuntul lui Ion Iliescu prin care a surprins deopotriva PSD-ul si intreaga clasa politica.

Ion Iliescu s-a declarat preocupat de evolutiile din PSD in urma noilor prevederi din statut. In opinia sa, "discutiile pe marginea statutului risca sa transforme partidul in grupari care se lupta intre ele, iar asta este o samanta de slabire politica si organizatorica a partidului si de spargeri ireparabile.

Este periculoasa pentru unitatea partidului". El a adaugat ca a "exprimat" acest lucru foarte explicit, luni, in cadrul sedintei Comitetului Executiv, "dar nu prea au fost receptivi membrii Comitetului la agrumentele mele. Asta-i un argument in plus ce ma determina sa-mi regandesc prezenta".

Fostul sef al statului a spus si ce l-a mai nemultumit atunci cand a luat decizia retragerii: "Mi se pare nociva ideea de competitii intre echipe, intre grupuri constituite care inseamna cultivarea fractionismului in partid, structurarea conducerii partidului pe grupuri contrapuse. In loc sa selectam ce-i mai bun pentru functiile de conducere. Luat la gramada, fiecare cu echipa lui, cu grupul lui: Asta ma ingrijoreaza; ca este samanta de subminare a unitatii partidului".

Adevarul: Iliescu: Adio, dar raman cu tine, PSD!

Decizia lui Iliescu vine dupa ce luni adversarul lui Mircea Geoana in cursa pentru sefia PSD, Adrian Nastase, si-a retras candidatura. De altfel, regulile de organizare a Congresului, stabilite luni de Comitetul Executiv, au fost vehement criticate atat de Nastase, care a acuzat tentative de frauda din partea taberei Geoana, cat si de Ion Iliescu.

Acesta din urma s-a declarat adversar al ideii de alegere a conducerii PSD pe echipe, sustinuta de Geoana si aprobata in Comitetul Executiv. "In loc sa alegem oameni, alegem echipe - deci constituirea de grupuri de interese in jurul unor lideri care se lupta intre ele pentru conducerea de partid. Mi se pare periculos pentru fiinta partidului, pentru unitatea sa", a spus Iliescu.

El a adaugat ca este posibil inclusiv sa se retraga de la Congres pentru a nu fi parte la decizii si idei pe care le considera "nocive si periculoase" pentru PSD.

Iliescu si-a exprimat increderea ca decizia privind votul pe echipe va fi schimbata in cadrul Congresului. Adrian Nastase considera ca retragerea lui Ion Iliescu este un semn de protest fata de directia in care se indreapta PSD, care accentueaza semnalul de alarma tras de el insusi prin renuntarea la candidatura.

Jurnalul National: Iliescu a rupt echipa lui Mircea Geoana

Anuntul facut de Ion Iliescu a provocat un adevarat cutremur in jurul lui Mircea Geoana care s-a vazut parasit pe rand de cei mai importanti colaboratori (cu exceptia lui Marian Vanghelie).

Liviu Dragnea, aflat pe lista lui Geoana pentru Congres ca secretar general, a anuntat si el ca se retrage din echipa actualului presedinte, ca reactie la declaratia lui Ion Iliescu. Dragnea a spus ca partidul risca sa se rupa si ca nu mai este de acord cu votul pe lista inchisa la congres.

"Eu iau foarte in serios ce spune domnul presedinte Iliescu, am mai vorbit si cu alti colegi si am vazut si reactiile, eu nu cred ca mai putem sustine ideea de echipa. Si ideea de a candida pe lista inchisa este foarte periculoasa pentru partid, deci risca sa divizeze partidul. Eu nu-mi mai depun candidatura pe nici o lista, daca-mi depun candidatura, imi depun individual", a spus Dragnea.

Si Ilie Sarbu a anuntat ca se retrage din echipa lui Geoana, spunand ca nu va mai candida la nici o functie in partid.

Surse din PSD sustin ca anuntul lui Iliescu si retragerile oamenilor de pe lista lui Geoana fac parte dintr-o strategie, al carei prim pas a fost renuntarea lui Nastase la candidatura la presedintia PSD.

Sursele citate sustin ca sambata, cand Nastase a fost la Bacau, la o intalnire cu organizatia condusa de Viorel Hrebenciuc, a avansat in cadrul unor discutii varianta impingerii lui Geoana intr-o candidatura de unul singur, in cadrul unui Congres contestat, pentru ca acesta, pe fondul nemultumirilor si suspiciunilor generale, sa nu intruneasca majoritatea de voturi necesara victoriei, si Congresul sa nu fie validat.

Evenimentul Zilei: Echipa lui Geoana se destrama

Patru lideri de filiale pe care se bizuia Mircea Geoana si-au reorientat sprijinul catre Victor Ponta. Cea mai spectaculoasa cotitura politica a facut-o baronul local Liviu Dragnea, aspirant la pozitia numarul 2 in PSD. Dupa ce luni, la sedinta Comitetului Executiv al PSD, Dragnea s-a declarat un partizan fanatic al formulei de candidaturi pe echipe, marti s-a razgandit.

"Ideea candidaturilor pe echipe nu se mai poate sustine si trebuie eliminata", a spus el, anuntand totodata ca va renunta la candidatura sa pentru functia de secretar general in echipa lui Geoana.

Aceasta inconsecventa i-a fost reprosata si de Adrian Nastase. "Domnul Dragnea spunea initial ca nu sustine votul pe liste. Ieri (luni - n.r.) ne spunea, la Comitetul Executiv, extrem de hotarat, ca s-a razgandit si ca sustine foarte ferm aceasta formula de vot. Acum inteleg ca s-a razgandit iar. Ar trebui sa ofere si explicatii de ce s-a razgandit", a afirmat Nastase.

O alta pierdere a echipei lui Geoana este vicepresedintele Ilie Sarbu. El l-a informat pe Geoana ca nu-l mai poate sprijini, apoi a anuntat public ca nu va mai candida in echipa acestuia si il va sustine pe Victor Ponta. Motivele sunt strict personale: Ponta este ginerele sau.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Congres PSD, #retragere PSD, #candidatura PSD, #dezbinare PSD , #stiri PSD