Presa de azi: PD-L ar potoli PSD cu trei ani de opozitie

Luni, 18 Mai 2009, ora 07:25
2786 citiri
Presa de azi: PD-L ar potoli PSD cu trei ani de opozitie

PD-L ameninta PSD cu opozitia titreaza Romania libera in editia de luni. Iritati de atacurile PSD, liderii PD-L le-au transmis colegilor de Guvern ca ii asteapta opozitia daca ignora solidaritatea guvernamentala.

Primul avertisment a fost transmis, de la Cluj, de premierul Emil Boc. "Daca parteneriatul si solidaritatea guvernamentala vor deveni facultative pentru PSD, va asigur ca nu voi sta cu mainile in san, in calitate de prim-ministru si garant al parteneriatului", i-a asigurat Boc pe democrat-liberalii prezenti la lansarea regionala a candidatilor pentru europarlamentare.

In ziua urmatoare, la Timisoara, premierul si-a completat mesajul facand referire la partidele care nu au alt program decat cel "anti-Traian Basescu".

Boc a invocat incercarea din 2007 de demitere a presedintelui, al carei deznodamant a insemnat, in opinia sa, o "lectie" din partea electoratului. Forme mult mai dure a imbracat avertismentul in variantele Vasile Blaga, Theodor Stolojan si Radu Berceanu.

PD-L arata usa PSD scrie si Ziua. "Daca nu va linistiti, veti ajunge in opozitie" - a fost mesajul pe care mai multi lideri PD-L aflati in campanie prin tara l-au transmis, la sfarsitul saptamanii, social-democratilor.

"Daca vor mai continua pe ideea 'dimineata la guvernare, iar dupa-amiaza in opozitie', s-ar putea ca din decembrie sa aiba trei ani numai din dupa-amiezi si nu stiu daca o sa le placa", a avertizat sambata Radu Berceanu.

Si vicepresedintele PD-L Gheorghe Flutur a acuzat PSD ca face "cumul putere-opozitie": "Este sindromul invatat cu PNL. Fata de public e in opozitie, iar la ciolan impreuna". Aceeasi pozitie a avut secretarul executiv Vasile Blaga, care l-a criticat pe liderul PSD Mircea Geoana pentru acuzatiile repetate aduse Executivului, desi jumatate din membrii acestuia sunt social-democrati.

"Emil Boc ar trebui sa-i intrebe pe cei din PSD daca mai vor la guvernare si sa le arate si usa de iesire de la guvernare, nu numai usa de intrare", a fost propunerea senatorului PD-L de Suceava Orest Onofrei. Boc a promis ca va lua masuri: "Daca parteneriatul si solidaritatea guvernamentala vor deveni facultative pentru PSD, va asigur ca nu voi sta cu mainile in san".

Evenimentul Zilei noteaza ca PD-L ar potoli PSD cu trei ani de opozitie. Lansarea eurocandidatilor democrat-liberali s-a transformat intr-o reglare de conturi intre partenerii de coalitie.

Coalitia PD-L-PSD a intrat in faza amenintarilor de campanie. Democrat- liberalii, deloc incantati de rolul jucat de PSD, de opozant in interiorul puterii, propavaduiesc trei ani de "dupa-amieze de opozitie" pentru social-democrati, dupa prezidentiale.

Avertismentele nu par a fi luate in serios in tabara condusa de Mircea Geoana care sustine ca atacurile PD-L-istilor il "invioreaza".

Dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute Mircea Geoana a transformat lansarea eurocandidatilor PSD intr-un atac la adresa lui Traian Basescu si a PD-L, Emil Boc nu s-a lasat mai prejos, sugerandu- le social-democratilor ca ii poate ridica de la masa puterii.

Intre timp Ambasada Austriei il lanseaza pe Boc la prezidentiale, anunta Gardianul. Dupa ce in ultimele saptamani au fost lansate, pe diferite canale, tot felul de zvonuri privind neparticiparea lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale din acest an, insusi seful statului pune umarul la intretinerea suspansului.

Aflat la o intalnire cu studentii, Traian Basescu a preferat sa tina subiectul cald, declarand ca va lua o decizie privind candidatura sa la prezidentiale, in functie de efectele crizei economice.

La o zi distanta, a aparut un document, redactat sub semnatura ambasadorului Austriei la Bucuresti, Martin Echtinger, in care se sustine ca acelasi lucru l-ar fi spus Traian Basescu ambasadorilor UE, cu care s-a intalnit la inceputul saptamanii trecute.

In document se se spune si ca Traian Basescu se va decide in luna septembrie daca va candida sau nu si ca premierul Emil Boc este pregatit drept candidat de rezerva al PD-L la alegerile prezidentiale din acest an.

Traian Basescu - indecis, Emil Boc - la incalzire, scrie si Jurnalul National. Despre planurile electorale ale sefului statului vorbeste un document intern atribuit Ambasadei Austriei, scurs duminica in presa, la o luna de la cel in care acelasi Basescu spunea ca vrea capul lui Nastase.

Documentul, citat de Realitatea TV si redactat sub semnatura ambasadorului Martin Eichtinger, reda o sinteza a discutiilor purtate de presedintele Basescu saptamana trecuta la un dejun de lucru cu ambasadorii statelor UE la Bucuresti. Atunci, presedintele s-ar fi confesat diplomatilor ca nu a luat inca o decizie privind candidatura sa la Cotroceni si ca se va hotari in septembrie, in functie de efectele crizei economice.

"In cazul in care criza va putea fi depasita cu un minimum de daune pentru populatie, va candida. Premierul Boc este pregatit ca si candidat de rezerva al PD-L daca Basescu nu va mai candida inca o data", consemneaza documentul austriac, neconfirmat pana duminica dupa-amiaza de ambasada, dar intrat in vizorul Administratiei Prezidentiale, care a anuntat ca ii verifica autenticitatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#PSD PDL opozitie, #Geoana Boc opozitie , #stiri PSD