PSD a decis organizarea de alegeri in 11 filiale judetene, inclusiv Bucuresti, condusa de Firea. Badalau, numit interimar la Giurgiu (Surse)

Duminica, 02 Septembrie 2018, ora 09:25
8453 citiri
PSD a decis organizarea de alegeri in 11 filiale judetene, inclusiv Bucuresti, condusa de Firea. Badalau, numit interimar la Giurgiu (Surse)
Foto: Arhiva Ziare.com

CExN al PSD a stabilit, sambata, la Neptun, sa se organizeze alegeri pentru functia de presedinte in 11 organizatii judetene conduse de lideri interimari, printre acestea fiind si organizatia PSD Bucuresti condusa de primarul Capitalei, Gabriela Firea, au declarat surse din PSD.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a propus sambata, la Neptun, in sedinta Comitetului Executiv National al partidului, sa se organizeze alegeri judetene pentru functia de presedinte in toate filialele conduse de lideri interimari, au declarat pentru Mediafax surse social-democrate participante la sedinta.

Potrivit surselor citate, dupa ce CExN a admis propunerea lui Dragnea, presedintele partidului le-a cerut liderilor judeteni interimari ai PSD sa inceapa chiar de saptamana viitoare pregatirile pe plan local pentru organizarea de conferinte judetene de alegere a noilor presedinti.

Filialele judetene PSD din Botosani, Suceava, Cluj, Alba, Brasov, Braila, Timis, Iasi, Giurgiu si Sibiu, precum si organizatia PSD Bucuresti sunt conduse de presedinti interimari.

Statutul PSD a fost modificat la Congresul extraordinar din 10 martie in sensul in care alegerea presedintelui organizatiei judetene nu se va mai face prin scrutin intern, in care voteaza direct toti membrii de partid din judet, ci se revine la formula de alegere a conducerii organizatiei judetene prin delegati.

Liderii interimari

Pe 30 iunie 2016, Comitetul Executiv National (CExN) al PSD a luat act, la Targoviste, de demisia a sase presedinti de organizatii judetene, ca urmare a rezultatelor slabe la alegerile locale. Cei sase lideri judeteni care si-au dat atunci demisiile au fost Ovidiu Portariuc (Botosani), Catalin Nechifor (Suceava), Remus Lapusan (Cluj), Ioan Dirzu (Alba), Mihai Mohaci (Brasov) si Octavian Petric (Satu Mare).

In locul lor, CExN al PSD i-a numit presedinti interimari, pana la organizarea de alegeri judetene, pe Doina Fedorovici (Botosani), Ioan Stan (Suceava), Horia Nasra (Cluj), Marius Dunca (Brasov) si Aurelia Fedorca (Satu Mare), in timp ce la PSD Alba a fost numit interimar tot demisionarul Ioan Dirzu. Din cele 6 organizatii judetene, doar PSD Satu Mare a organizat alegeri interne in care Aurelia Fedorca a devenit presedinte ales, nu desemnat de la centru.

O alta organizatie judeteana PSD condusa interimar este Braila. Fostul presedinte al PSD Braila, ex-premierul Mihai Tudose, a demisionat din functie dupa ce a fost ales vicepresedinte national al PSD la Congresul din 18 octombrie 2015. Potrivit vechiului Statut PSD, membrilor partidului li se interzicea sa detina in acelasi timp o functie in conducerea centrala a partidului si o functie de presedinte al unei organizatii judetene.

Interimatul, dupa demisia lui Tudose, a fost preluat de primarul municipiului Braila, Aurel Simionescu. Pe 9 februarie 2016, dupa ce DNA l-a arestat preventiv pe Simionescu, conducerea judeteana a PSD Braila l-a numit presedinte interimar pe senatorul Ion Rotaru, care ocupa functia si in prezent.

Cel mai nou lider interimar din PSD este Calin Dobra. Acesta a preluat pe 23 ianuarie a.c. conducerea provizorie a filialei judetene din Timis a social-democratilor, dupa ce CExN al PSD l-a exclus din partid, pe 15 iunie 2017, pe presedintele judetean de la acea vreme, fostul premier Sorin Grindeanu.

De asemenea, organizatia PSD Iasi este condusa interimar de presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa. Acesta asigura interimatul filialei judetene din 22 februarie 2017, dupa ce intr-o sedinta a CExN al PSD desfasurata la Bucuresti, conducerea centrala a partidului a decis sa-l demita pe fostul presedinte PSD Iasi, Mihai Chirica, din toate functiile detinute in partid, la finalul unui sir de critici ale lui Chirica cu privire la OUG 13.

Si filiala judeteana PSD Giurgiu este condusa interimar, din februarie 2017, de Marian Mina, presedintele Consiliului Judetean. Interimatul din Giurgiu a aparut dupa ce fostul presedinte al filialei, senatorul Niculae Badalau, a fost promovat in 28 decembrie 2016, prin vot in CExN, in functia de presedinte executiv al PSD.

Printre sefii interimari ai PSD se afla si ministrul Turismului, Bogdan Trif, presedintele organizatiei judetene Sibiu.

Filiala PSD Bucuresti este condusa si ea, interimar, de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. La 9 februarie 2016, dupa un conflict cu social-democratii din Sectorul 5, Robert Negoita s-a retras de la conducerea PSD Bucuresti, in locul acestuia fiind numita provizoriu Gabriela Firea.

Badalau, presedinte interimar PSD Giurgiu

De altfel, potrivit unor surse politice, Comitetul Executiv National al PSD a votat, sambata, la Neptun, numirea senatorului Niculae Badalau in functia de presedinte interimar al organizatiei judetene PSD Giurgiu.

Fostul presedinte interimar al organizatiei judetene PSD Giurgiu, Marian Mina, a anuntat sambata, la Neptun, in sedinta CExN al partidului, ca renunta la functie, conform unor surse din conducerea formatiunii social-democrate.

Mina a propus apoi, Comitetul Executiv National al PSD, numirea unui nou presedinte interimar la filiala judeteana Giurgiu in persoana senatorului social-democrat Niculae Badalau.

CExN al PSD l-a votat in unanimitate pe Niculae Badalau in functia de lider interimar PSD Giurgiu.

Marian Mina, presedintele Consiliului Judetean Giurgiu, este finul senatorului PSD de Giurgiu Niculae Badalau.

Citește și:
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Jurnaliștii postului B1TV, Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, au primit o amendă din partea CNA pentru o emisiune în cadrul căreia au dezbătut subiectul lucrării de doctorat plagiate de...