PSD ameninta Guvernul cu o noua motiune de cenzura

Joi, 11 Septembrie 2008, ora 13:52
1680 citiri
PSD ameninta Guvernul cu o noua motiune de cenzura

Partidul Social Democrat a amenintat Guvernul, prin intermediul vicepresedintele partidului, Marian Sarbu, cu o motiune de cenzura daca nu va mari pensiile cu 20% incepand cu 1 octombrie.

"PSD cere Guvernului sa majoreze pensiile cu 20% incepand cu 1 octombrie. Daca Guvernul nu modifica in timp util legea de marire a pensiilor, PSD va depune o motiune de cenzura si va cere celorlalte partide sa o voteze. Deja cateva partide si-au anuntat sustinerea", a mai adaugat acesta.

Social democratii si-au motivat cererea de marire a pensiilor prin faptul ca pensionarii nu se mai descurca cu banii pentru a duce un trai de viata decent.

"Cresterea preturilor la alimente si scumpirea facturilor la intretinere o data cu venirea iernii impun o crestere a punctului de pensie. Aceasta este o fundamentare din punct de vedere social din cauza ca pensionarii au inca pensii mici. Cum s-ar spune ei sunt in continuare la mana Guvernului si nu au posibilitatea sa negocieze cu nimeni".

Sarbu a sustinut ca pana pe 20-22 septembrie Guvernul poate dispune majorarea pensiilor incepand cu 1 octombrie, si nu 1 noiembrie, astfel incat sa nu produca bulversari admnistative la Casa de Pensii, iar pensionarii sa primeasca banii in plus cu o luna inainte.

El a mai sustinut ca exista disponibilitate si din partea altor partide de a vota motiunea, inclusiv PD-L. Intrebat daca PSD a discutat cu PD-L despre o eventuala sustinere, Sarbu a spus ca au existat discutii individuale cu parlamentari, "in mod neoficial". "N-a fost o discutie la nivel politic, dar cred ca vor fi dispusi sa voteze", a adaugat el.

Membrii PSD sustin ca la inceputul anului a fost prevazuta o subventie de 400 de milioane de euro subventie pentru marirea pensiilor. In concluzie sunt bani care au fost prevazuti in buget. Totodata, Marian Sarbu a criticat ca Guvernul a decis sa ia o serie de masuri pentru cresterea punctului de pensie pentru grupele unu si doi de munca, desi in Parlament era o lege pe acest subiect, mai avantajoasa si acceptata de toate partidele.

Potrivit lui Sarbu, legea din Camera Deputatilor, pe care liberalul Bogdan Olteanu nu a supus-o la vot desi era pe ordinea de zi, prevedea o crestere de 50% a punctului de pensie pentru cei incadrati in grupa intai de munca si reducerea cu 50% a varstei de pensionare (la un an de munca se reduce varsta de pensionare cu 6 luni) si o crestere de 25% a punctului de pensie pentru cei din grupa doi de munca, precum si o reducere a varstei de pensionare cu 25% (la un an de munca se reduce varsta de pensionare cu 3 luni).

"OUG 100/2008 reduce la jumatate sporurile si avantajele in raport cu textul aflat la Parlament si amana acordarea acestor drepturi", a criticat Sarbu. El a sustinut ca s-ar impune chiar o modificare constitutionala prin care Guvernului sa i se interzica sa emita acte normative daca in Parlament exista o lege pe aceeasi tema. Liderul PSD a spus insa ca exista o parte buna chiar daca Guvernul a dat o lege mai proasta si anume ca da dovada ca ia masuri sociale numai la presiunea PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
La câți pensionari a ajuns România, în luna martie. Cât este pensia medie în țara noastră
La câți pensionari a ajuns România, în luna martie. Cât este pensia medie în țara noastră
Un număr de 4.752.548 de pensionari era înregistrat în martie 2024 în România, cu 3.890 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.247 de lei, conform...
#Marian Sarbu, #PSD, #motiune, #cenzura, #guvern, #pensie, #marire , #stiri PSD