Dupa ce saptamana trecuta parlamentarii votau in unanimitate dezincriminarea conflictului de interese, acum o parte din ei, in frunte cu initiatorii proiectului de lege, il contesta la CCR.
Proiectul de lege privind dezincriminarea conflictului de interese pentru parlamentarii care si-au angajat rude inainte de 2013 a fost initiat de deputatii PSD Florin Iordache si Daniel Florea (in prezent primar al sectorului 5) si de deputatul UDMR Marton Arpad. Initiativa
a fost adoptata in unanimitate de membrii celor doua camere ale Parlamentului, iar acum este contestata la CCR de 99 de deputati, dintre care 76 ai PSD, 13 ai UDMR (inclusiv initiatorul Marton Arpad), 9 ai minoritatilor si un liberal.
Parlamentarii au fost aspru criticati dupa adoptarea acestui proiect, inclusiv prin proteste in strada.
Acum, cei care il contesta la CCR considera ca legea respectiva ar putea duce la un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Justitie.
Ei apreciaza chiar ca proiectul reprezinta "o subtila dezincriminare retroactiva, o amnistie".
In 2013 a fost modificat Statutul deputatilor si al senatorilor, prevazandu-se ca "membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia pana la gradul al III-lea nu pot fi angajati la respectivul birou parlamentar".
Insa, dupa cum a aratat Agentia Nationala de Integritate (ANI), exista si inainte o dispozitie expresa care sa interzica parlamentarilor sa-si angajeze rudele sau afinii la birourile parlamentare si anume art. 70 din Legea nr. 161/2003.
In perioada 2011 - 2015, Agentia Nationala de Integritate a constatat, in cazul deputatilor si senatorilor, 56 de cazuri de conflicte de interese de natura administrativa si 26 de cazuri de conflicte de interese de natura penala.
In 18 cazuri de conflict de interese de natura penala instanta a emis sentinte de condamnare la inchisoare cu suspendarea pedepsei.
Prostia se razabuna si bumerangul se intoarce ! Vezi tot