PSD a sesizat Poliţia, Jandarmeria, Prefectura Capitalei şi IGSU în legătură cu Congresul PNL de sâmbătă

Vineri, 24 Septembrie 2021, ora 15:05
4493 citiri
PSD a sesizat Poliţia, Jandarmeria, Prefectura Capitalei şi IGSU în legătură cu Congresul PNL de sâmbătă
PSD se arată împotriva congresului liberalilor FOTO Facebook / Marcel Ciolacu

PSD a sesizat Poliţia Locală Sector 1, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Prefectura Capitalei, Direcţia Generală a Poliţiei Municpiului Bucureşti, Inspectoratul General al Poliţiei şi IGSU cu privire la pregătirile PNL ale Congresului de sâmbtă la care vor participa 5.000 de persoane, „în vederea săvârşirii unei infracţiuni deosebit de grave care pune în pericol sănătatea publică din Bucureşti şi din întreaga ţară”.

„Conform declaraţiilor publice ale reprezentanţilor PNL, acest partid intenţionează să organizeze, sâmbătă, 25 septembrie 2021, un congres politic, la care urmează să participe, cu prezenţă fizică, într-o singură incintă, peste 5.000 de invitaţi din partea organizaţiilor judeţene ale PNL din întreaga ţară.

Pentru organizarea acestui eveniment politic, în declaraţiile publice reprezentanţii PNL au invocat prevederile HG 990/2021, Art 1, pct. 4, conform cărora «organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile în judeţ/localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori».

Deşi reprezentanţii PNL încearcă să insinueze că această întrunire politică ar reprezenta o producţie artistică, în fapt congresul politic nu se încadrează la niciuna dintre activităţile culturale definite conform legii.

Activităţile care se încadrează în prevederile legale invocate de PNL sunt definite la pct. 7 din Anexa 3 la Hotărârea nr. 932/9 septembrie 2021, respectiv «activităţile instituţiilor muzeale, bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizuală, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, şcolilor populare de artă şi meserii, precum şi evenimentele culturale în aer liber». Deci doar activităţile acestor intituţii şi nu ale unui partid politic se pot desfăşura în condiţiile reglementate la, Art 1, pct. 4, din HG 990/2021

De asemenea, conform art. 3, lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 21/2007, privind instituţiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic, activităţile care pot fi considerate producţii artistice sunt următoarele:

Spectacolele sau concertele înfăţişate direct publicului de către artişti, interpreţi şi/sau executanţi şi pot fi: spectacole dramatice, coregrafice, de operă, operetă, folclorice, de revistă, cabaret, de circ, de păpuşi şi/sau marionete, de teatru instrumental, respectiv concerte de muzică academică, simfonică, vocal-simfonică, camerală, corală, folclorică, electronică.

Chiar dacă metaforic Congresul PNL ar putea fi asociat cu unele dintre aceste activităţi, din punct de vedere juridic evenimentele politice nu pot fi asimilate categoriei de «activitate culturală» sau «producţie artistică». Prin urmare, organizarea unui congres politic cu 5.000 de participanţi cu prezenţă fizică nu respectă rigorile legale în vigoare şi, ca atare, capătă aspectul infracţiunii sancţionate de art. 352 din Codul Penal, privind zădărnicirea combaterii bolilor.

Drept urmare, având în vedere că un astfel de eveniment politic nu respectă măsurile privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, organizarea unui astfel de congres, cu un număr atât de mare de persoane, care provin de pe întreg teritoriul naţional riscă să contribuie semnificativ la răspândirea virusului SARS-CoV-2 la nivelul întregii populaţii, ceea ce ar constitui o ameninţare gravă la sănătatea publică din România.

Prin urmare, vă solicităm să luaţi toate măsurile necesare pentru prevenirea şi împiedicare comiterii unei astfel de infracţiuni, inclusiv prin sancţionarea şi dispersarea celor care vor încerca să participe la această întrunire eminamente politică”, arată sezisarea social-democraţilor făcută către autorităţi.

Efectele plafonării prețurilor alimentelor de bază: ”Inflația este la jumătate, nu a existat penurie”
Efectele plafonării prețurilor alimentelor de bază: ”Inflația este la jumătate, nu a existat penurie”
Stabilirea unor plafoane pentru adaosurile la produsele alimentare, măsură introdusă la inițiativa PSD în 2023, a dus la stabilizarea prețurilor, în condițiile în care și inflația a...
CTP pune presiune pe Marcel Ciolacu: ”Ce spune eroul Revoluției de la Buzău?”
CTP pune presiune pe Marcel Ciolacu: ”Ce spune eroul Revoluției de la Buzău?”
Printr-o postare pe Facebook, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a subliniat lipsa de reacție a premierului Marcel Ciolacu în legătură cu câteva declarații ale unor colegi de partid din PSD....
#PSD, #marcel ciolacu, #congres PNL, #reguli sanitare, #restrictii COVID, #alegeri PNL , #stiri PSD