PSD si PNL, tot mai departe de alianta

Autor:
Vineri, 21 Martie 2008, ora 17:31
2187 citiri
PSD si PNL, tot mai departe de alianta

Indelung mosita alianta PSD - PNL este pe punctul de a esua tocmai din cauza principalului motiv pentru care urma sa fie creata. Fiecare partid incearca sa apuce cat mai mult din cascavalul electoral pentru sine, folosindu-se de celalalt.

Intalnirea de aseara dintre delegatiile celor doua partide a fost un esec pentru ca social-democratii si liberalii nici macar nu-si pun problema sa puna bazele unui aliante in cadrul careia cei doi parteneri se completeza si potenteaza reciproc, astfel incat rezultatul comun sa fie cat mai avatajos. Aiurea! PSD si PNL se comporta ca o haita pornita la vanatoare, ai carei componenti apuca fiecare ce poate si smulge prada chiar de sub botul celuilalt pentru a se infrupta.

V-ati fi asteptat ca delegatiile celor doua partide sa se impotmoleasca la principii si armonizarea doctrinelor divergente? Gandeati ca-si incretesc mintile pentru alcatuirea unui program comun, coerent si fezabil care sa justitifice o alianta altminteri fortata? Nici gand. Liberalii si democratii si-au facut reprosuri punctuale pentru felul in care s-au impiedicat reciproc sa infulece o bucata cat mai mare de ciolan.

Concret, delegatia PNL, compusa din Calin Popescu-Tariceanu, Dan Motreanu oi Cristian David, le-a reprosat social-democratilor Mircea Geoana, Adrian Nastase, Titus Corlatean, Miron Mitrea oi Viorel Hrebenciuc ca s-au incapatanat sa forteze votul uninominal pentru presedintia consiliilor judetene, ceea ce-i dezavantajeaza net pe liberali. Daca PSD tot va avea majoritatea consiliilor judetene, la ce le-ar mai folosi liberalilor sustinerea candidatilor pentru primarii in turul 2? PNL nu este prea fericit nici de faptul ca PSD, cu ajutorul democrat-liberalilor de aceasta data, a reusit sa-si conserve presedintia Curtii de Conturi ravnita de PNL.

De partea cealalta, social-democratii au avertizat liberalii ca au nasul cam sus si pretentii prea mari pentru un partid a carui guvernare atarna de un fir de par si au sugerat ca, de acum, se vor comporta ca un veritabil partid de opozitie. Cum inclusiv Nastase si Hrebenciuc, cei mai ferventi sustinatori ai unei aliante preelectorale oficiale cu PNL, incep sa dea inapoi, sansele ca ea sa mai prinda viata se subtiaza considerabil.

Fiecare pe cont propriu

Confirmarea intalnirii PSD - PNL de ieri a venit intai de la Ion Iliescu. El a caracterizat discutia drept tensionata si controversata. Despre o intalnire "rece" si "distanta", care s-a finalizat "fara rezultate", a vorbit apoi si Mircea Geoana, aprecieri cu care Adrian Nastase s-a declarat de acord. Atat doar ca Geoana s-a aratat sceptic ca astfel de intalniri se vor repeta prea curand, in vreme ce Nastase crede ca ele au sanse sa continue pentru ca PSD si PNL trebuie sa decida cat de curand daca merg pe un singur drum sau pe culoare diferite.

Daca e sa credem ca liberalii ar fi atacat in cadrul discutiilor candidatura lui Vanghelie pentru Primaria Capitalei, pe care nu o pot sustine cu niciun chip in turul al doilea, diferenta de nuanta dintre cei doi lideri social-democrati e explicabila. La randul sau Calin Popescu Tariceanu a fost evaziv referindu-se la o intalnire fara concluzii.

Sigur, putem s-o luam si altfel. Cat timp se discuta, indiferent de ton si rezultate concrete, portile raman deschise si acesta este un semnal important pentru filiale. De altfel, colaborarea la alegerile locale este lasata exclusiv in seama filialelor si probabil ca, punctual, aceasta va functiona. Este foarte posibil ca in turul al doilea al localelor PSD si PNL sa-si sustina reciproc candidatii.

Esecul aliantei preelectorale oficiale era previzibil, pentru ca intovarasirea nu avea niciun fundament onorabil care sa poata fi ingurgitat fara indigestie de catre electorat. Sacrificul de imagine fiind mare, amandoua partile au vrut sa-si maximizeze profitul propriu. Castigul unuia este insa pierderea celuilalat.

In acest moment este greu de crezut ca pentru viitoarele alegeri parlamentare vom avea aliante preelectorale importante. Partidele de buzunar, gen PC, vor incerca sa se agate de cate de o locomotiva care sa le traga in Parlament, insa nimic mai mult. Degringolada de pe scena politica este mai mare ca niciodata, iar schimbarea sistemului vot accentueaza panica.

Faptul ca fiecare partid urmeaza sa-si masoare fortele pe cont propriu, nici nu e un lucru rau. Rele ar putea fi insa aliantele postelectroale, facute pe picior, fara citerii si principii, in numele intrarii la guvernare. Ne vom intoarce atunci fix de unde am plecat

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Coaliția menține suspansul privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. PNL: ”O analiză de etapă”
Coaliția menține suspansul privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. PNL: ”O analiză de etapă”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni, 22 aprilie, că din punctul de vedere al liberalilor, medicul Cătălin Cîrstoiu are o foarte bună reputaţie ca manager şi medic...
Dan Barna: ”PNL a murit sufocat de Iohannis cu perna pe gură şi aruncat sub patul PSD”
Dan Barna: ”PNL a murit sufocat de Iohannis cu perna pe gură şi aruncat sub patul PSD”
Vicepreşedintele USR Dan Barna a afirmat luni, 22 aprilie, la Ploieşti, că PNL-ul pe care îl ştiau cei care credeau în democraţie şi în drumul european al României ”a murit sufocat de...
#Tariceanu, #Geoana, #PSD, #PNL, #alianta, #preelectorala , #stiri PSD