PSD - socialisti la fara frecventa (Opinii)

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 12:10
5676 citiri
PSD - socialisti la fara frecventa (Opinii)
Foto: Realitatea TV

Problema cea mai mare a pesedistilor de-a lungul timpului a fost nu coruptia, cum s-a tot spus, ci bogatia nejustificata si, de multe ori, sfidatoare fata de cei pe care pretind ca ii reprezinta.

Daca iei declaratiile de avere ale mai marilor social-democrati nu poti sa nu ramai surprins de puzderia de terenuri intra si extravilane, masini scumpe, bijuterii, colectii de tablouri si ceasuri, conturi in banci la care amaratii n-ar visa vreodata. Ai zice ca ai intrat in pestera lui Ali Baba.

Averile mari ar trebui sa le produca o situatie de disconfort atunci cand plang pe umarul celor desculti si nemancati. Nu e nimic rau sa fii bogat si sa vrei sa ii ajuti pe cei saraci. Daca ai face-o din banii tai, ar fi si mai corect. Atunci cand vrei sa o faci cu bugetul tuturor e nevoie macar de un exemplu personal.

Marii haiduci din istorie si-au pus mai intai la bataie averea proprie pentru a-si finanta actiunile de "transfer" de la cei bogati la saraci. In cazul pesedistilor nostri, lucrurile au stat mai degraba invers. Multi dintre ei, cam sarantoci la intrarea in politica, s-au vazut peste ani stand cu fundul pe un sac de bani.

Adica au intrat in politica pe voturile saracilor, au spoliat bugetul pentru ei insisi, rude si clienti, au aruncat ciozvarte si celor care i-au facut oameni cu votul lor, dar, in final, votantii de stanga au ramas tot saraci, in vreme ce reprezentantii lor prin Parlament s-au cam imburghezit.

Pana cand inca nu pusesera mana pe marile averi, social-democratii romani au cam dispretuit "proprietatea sfanta". In anii '90, ne amintim cum Iliescu si ai lui erau dusmanii retrocedarilor si proprietatii.

Dupa 2000, e adevarat, cu Nastase in frunte, pozitia socialistilor fata de proprietate s-a schimbat fundamental. Cata vreme erau pusi pe agonisire, pe pesedisti ii deranja teribil dreptul proprietarilor. Mai ales ca multe proprietati erau dintre cele pe care ei pusesera ochii.

Dupa ce si-au umplut buzunarele, si-au construit blocuri personale, si-au trecut pe numele lor pamanturi, iazuri si fabrici s-au temut sa nu care cumva sa vina vreun nebun mai la stanga decat ei si sa le confiste.

Dar tot raul spre bine. Iata-i acum brat la brat cu campionii proprietatii private si statului minimal: liberalii. Acum 15 ani baietii spalati precum Catarama si Patriciu n-ar prea fi stat la aceeasi masa cu oamenii de conditie joasa din jurul lui Iliescu. Erau cam prafuiti si cam retrograzi, mancau din farfurie cu degetele, beau bere in picioare, radeau zgomotos si fumau tigari fara filtru.

Intre timp, lucrurile s-au mai echilibrat. Rafinatul Nastase poate sta la aceeasi masa cu oricare dintre fruntasii liberalismului. Mi-e teama chiar ca Nastase s-ar rusina putin de costumele tocite ale unor liberali nou-veniti prin politica. Cu Severin, la fel, si-ar dori multi sa iasa la un concert la Ateneu sau sa fumeze un trabuc in sufrageria plina de tablouri.

USL inseamna pana la urma iesirea din ipocrize a social-democratilor. Ei sunt acum parteneri cu cei pe care ii invidiau la inceputul anilor '90: cu aristocratii.

Daca si-ar mai schimba putin si discursul demagogic, cred ca USL ar fi un partid cu adevarat de dreapta in comportamente si gandire.

Dar atunci cine sa-i mai apere pe sarmanii din Romania? Iar cei care ii vor apara astazi nu vor urma si ei acelasi parcurs? Acum ii votam si, peste 20 de ani, averile lor fabuloase ii vor trage spre dreapta.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#PSD socialisti fara frecventa, #bogatie lideri PSD , #stiri PSD