Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

PSD trece Prutul. Mai urmeaza PNL si PDL? (Opinii)

Marti, 14 Februarie 2012, ora 21:44
2215 citiri
PSD trece Prutul. Mai urmeaza PNL si PDL? (Opinii)
Foto: ziuaveche.ro

PSD si-a deschis filiala la Chisinau, duminica. Desi sunt bine organizati, pesedistii pasesc pe un teritoriu cu un electorat prea putin atras de social-democratia romana.

In acest context, ramane de vazut care va fi reactia PNL si PDL, doua partide romanesti cu o priza mai mare in randul moldovenilor de etnie romana, dar absente, deocamdata, la nivel de reprezentare.

La momentul infiintarii, filiala numara peste 90 de membri si are 4 vicepresedinti. Pentru inceput, tinand cont ca este un eveniment organizatoric, PSD a facut un pas reusit. Urmatorul pas este alegerea presedintelui. Probabil, in 1-2 luni va fi ales. Abia dupa cel de-al doilea pas, va incepe lupta adevarata. O lupta ce isi propune sa stimuleze electoratul cu pasaport romanesc de peste Prut. Un demers ce nu va fi deloc usor, daca luam in calcul memoria istorica recenta si stereotipurile defavorabile.

Republica Moldova, nascuta din cenusa URSS, pe fondul unui rapt teritorial romanesc, este o tara mica, dar cu un spectru politic extrem de complicat si lipsit de orice logica teoretica.

Sa luam cazul social-democratiei. La Chisinau, a fi (sau a vota un) social-democrat inseamna sa te pui de acord in doua puncte de vedere: 1. Ideologic (oarecum logic), ca social-democratia este fratele mai mic al comunismului si 2. Geopolitic (ilogic), ca social-democratia te indreapta spre est, nu spre vest.

Cel de-al doilea punct de vedere reprezinta exemplul a ceea ce ar trebui sa fie o cultura politica perimata, numai ca memoria istoriei recente si portretul actualei clase politice social-democrate/socialiste de peste Prut intretin ca o asemenea absurditate sa continue.

Pana la urma, a fi socialist nu ar trebui sa echivaleze cu aderenta la o orientare geopolitica, ci acceptarea unei dotrine politice, sociale, economice etc.

Sa presupunem ca PSD ar schimba aceasta optica, insa nu ar fi suficient, fiindca stereotipurile de antiromanism in legatura cu un personaj de onoare al social- democratiei romane inca bantuie in randul moldovenilor de etnie romana. Deci, marele handicap al PSD in Republica Moldova este Ion Iliescu.

In 1990, in calitate de presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, a ignorant Podul de Flori, iar intre anii 2000-2004, in perioada celui de-al doilea mandat de presedinte al Romaniei, a stopat, inexplicabil, procesul de redobandire a cetateniei romane, crescand sentimentul ca procedeaza antiromaneste.

PSD-ului i se va cere deci sa scape cumva de aceste stereotipuri, dar o reabilitare a lui Iliescu ar fi fortata. Astfel, pesedistii ar trebui sa puna accent mai mult pe actiuni decat pe discursuri.

Deocamdata, Constantin Rizea, presedintele PSD Diaspora, mizeaza pe cartea cetateniei, declarand ca "trebuie sa ridicam acel sistem oarecum restrictiv", conform Unimedia. Reprezinta exact aceeasi carte pe care a mers Traian Basescu in ultima campanie prezidentiala. Poate, la un moment dat, social-democratii romani vor fi nevoiti sa o probeze. Pana atunci, sarcina lor este sa-si atraga electoratul.

Mai urmeaza si altii?

PSD este primul partid din Romania ce si-a inaugurat o filiala la Chisinau. Aceasta initiativa constituie un semn de maturitate si responsabilitate politica. Asta deoarece orice partid serios si cu pretentii de la Bucuresti ar trebui sa faca un asemenea demers.

Ultimul recensamant arata ca Romania are o diaspora importanta, iar la aceasta s-a adaugat un numar semnificativ (nu ma hazardez sa ofer o cifra) de etnici romani care si-au redobandit o cetatenie pierduta pe nedrept in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In plus, sunt foarte multi care asteapta sa si-o redobandeasca.

Acesti cetateni romani din afara tarii, oriunde s-ar afla, nu trebuie ignorati, ci inclusi in arealul romanesc, inclusiv cel politic. In diaspora romaneasca euro- atlantica partidele romanesti s-au miscat relativ bine. Peste Prut, actiunile lor inca sunt asteptate.

Perceptia ca moldovenii de etnie romana, cu sau fara cetatenie, nu sunt conectati la ceea ce se intampla pe malurile Dambovitei este total eronata. Proximitatea geografica, indelungata istorie comuna si legaturile de rudenie, inclusiv de neam, produc in randul etnicilor romani din Republica Moldova un interes aparte fata de ceea ce se intampla in Romania.

Nu intamplator, pantofii Elenei Udrea, protestele din Piata Universitatii, demisia lui Emil Boc sau originea "UTC-ist-securista" a lui Mihai Razvan Ungureanu au fost dezbatute pe forumuri si pe Facebook cu aceeasi frenezie atat la Bucuresti, cat si la Chisinau.

Avand in vedere aceste circumstante, pe cand o filiala PNL sau PDL (luam in consideratie partidele cele mai importante dupa PSD) in Republica Moldova? Intrebarea are sens si este legitima, mai ales ca, la o prima vedere, cele doua formatiuni ar avea mai multe sanse decat PSD.

Sa recunoastem ca majoritatea cetatenilor moldoveni cu pasaport romanesc au o viziune romantica, pro-europeana, liberala, iar PNL s-ar incadra pe acest segment. Problema acestui partid este lipsa lui peste Prut. Si asta numai din cauza nepasarii cu care a tratat cel mai fidel posibil electorat.

In schimb, popularitatea PDL se datoreaza in mare lui Basescu, presedintele auto- declarat al tuturor romanilor si care a impulsionat liberalizarea procesului de redobandire a cetateniei romane.

In acest an, romanii din toate colturile lumii vor fi chemati la urne. PSD, convins fiind de posibilitatea obtinerii catorva mii de voturi, a trecut Prutul. Ce vor face PNL si PDL? Vor urma pasul pesedistilor sau se vor baza in continuare pe organizatiile basarabene studentesti, pe liderii politici cu impact local sau pe stimularea unor stereotipuri romantice ce apartin trecutului?

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#PSD Moldova, #PSD Chisinau, #filiala PSD Chisinau , #stiri PSD
Comentarii
Poza conti
conti
rank 5
Poza bum
bum
rank 5
PSD e dincolo de Prut din 1947 ! in Romania , sunt ilegali din 1947