PSD vrea sa includa 7 "aspecte vitale" in acordul propus de Iohannis

Miercuri, 05 Iunie 2019, ora 18:41
8587 citiri
PSD vrea sa includa 7 "aspecte vitale" in acordul propus de Iohannis
Foto: Arhiva Facebook/ PSD

Partidul Social Demcorat (PSD) a anuntat, miercuri, referitor la acordul politic propus de presedintele Klaus Iohannis, ca un raspuns oficial va fi formulat in cadrul Comitetului Executiv National.

De asemenea, formatiunea transmite ca "sustine consensul politic pe temele majore de interes national", potrivit unui comunicat de presa remis miercuri Ziare.com.

"PSD a luat la cunostinta, in urma conferintei de presa a Presedintelui Klaus Iohannis de astazi, si nu in timpul consultarilor, de intentia acestuia de a propune partidelor politice din Romania un acord politic national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei.

PSD va analiza in cadrul Comitetului Executiv National propunerea presedintelui Iohannis si va formula un raspuns oficial.

PSD sustine consensul politic pe temele majore de interes national, mai ales atunci cand un astfel de demers este unul real si nu un joc electoral.

PSD a sustinut si va sustine intotdeauna orice intelegere politica benefica interesului Romaniei", se arata in document.

In plus, PSD propune includerea in acord a 7 "aspecte vitale", printre care se numara condamnarea protocoalelor si asigurarea si garantarea independentei judecatorilor.

"Consideram insa ca in acest moment in care se discuta despre crearea unui consens politic e necesar ca un eventual pact incheiat intre toate partidele politice sa mai contina cateva aspecte vitale pentru interesul Romaniei:

1. Sustinerea unei Uniuni Europene cu o singura viteza, in care toate statele membre sa se bucure de aceleasi drepturi si beneficii.

2. Actiunea tuturor fortelor politice din Romania pentru inlaturarea dublului standard in Uniunea Europeana. Nimic din ce este permis in alte state membre sa nu fie interzis in Romania, iar ceea ce este respectat in alte state sa fie respectat si in Romania.

3. Condamnarea protocoalelor secrete incheiate intre institutiile din sistemul judiciar si alte institutii. Justitia trebuie sa fie independenta si transparenta.

4. Asigurarea si garantarea independentei judecatorilor fata de influentele politice, cat si fata de orice alta forma de presiune exercitata asupra acestora.

5. Garantarea si respectarea in totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si condamnarea publica a oricarei forme de abuz.

6. Armonizarea legislatiei romanesti la valorile si principiile europene pentru inlaturarea oricaror forme de discriminare din societatea romaneasca.

7. Promovarea la nivelul Uniunii Europene a instituirii salariului minim european valabil pentru companiile care activeaza in mai multe state membre, astfel incat sa se elimine discriminarea in privinta salarizarii pe teritoriul Uniunii.

In ce priveste includerea intr-un asemenea protocol politic a prevederilor votate deja la referendum, consideram ca politicienii nu au dreptul si nu pot decide peste vointa romanilor. Cetatenii s-au pronuntat deja asupra celor doua intrebari.

Vointa romanilor nu poate fi negociata intre politicieni. Prevederile referendumului trebuie transpuse imediat in legislatie, indiferent daca partidele incheie sau nu un pact politic", potrivit sursei citate.

Reactia social-demcoratilor vine dupa ce liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a criticat acest pact propus de seful statului.

Presedintele Senatului a afirmat ca este vorba despre "o deturnare a sensului referendumului, o smecherie, o capcana, prin care Klaus Iohannis vrea sa isi asigure realegerea in functia de presedinte".

Iata mai multe detalii - Tariceanu critica pactul propus de Iohannis: O deturnare a sensului referendumului, o smecherie, o capcana

Klaus Iohannis a anuntat miercuri ca a decis sa invite partidele politice parlamentare sa semneze un acord national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei sau un pact politic pentru Romania europeana, care sa cuprinda inclusiv revizuirea modificarilor la legile justitiei.

Vezi si Orban anunta ca PNL va semna acordul politic propus de presedintele Iohannis

A.D.

Citește și:
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, spune că „nu se pune problema” să candideze la Primăria Capitalei, relatează Bihoreanul. El a fost inclus de PNL în...
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a criticat declaraţiile liderului AUR George Simion, prin care acesta solicită ca România să nu mai ajute Republica Moldova, susţinând că...