Ramasitele PSD

Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 16:48
18033 citiri
Ramasitele PSD

Pana se regrupeaza social-democratii, si dau semne ca au inceput procesul, institutiile pe care le populasera cu interpusi si oameni fideli partidului, dar nu in sens ideologic, ci in sensul cat mai practic al sistemului de recompense, isi testeaza anticorpii. Ce a mai ramas din CNA, TVR si ICR, de pilda?

In cateva luni, urmeaza doua alegeri cu miza politica si administrativa mult mai mare decat europenele si prezidentialele care au reusit infrangerea PSD.

Fara o reforma institutionala rapida si corecta, nu o inlocuire de cadre, sistemul care i-a permis: lui Liviu Dragnea sa inhate guvernarea, Vioricai Dancila sa candideze la presedintie, lui Tudorel Toader sa batjocoreasca Ministerul Justitiei, lui Florin Iordache sa tina in buzunare cheile legislative, Olgutei Vasilescu sa devina ministru, Ecaterinei Andronescu sa cronicizeze vasalitatile si blazarile din Educatie si tot asa, acest sistem va crea replici din ce in ce mai caricaturale ale pesedistilor care vor inapoi la putere.

Cateva exemple.

Televiziunea Romana este in continuare condusa de Doina Gradea, in mandatul careia Liviu Dragnea a folosit practic TVR-ul pe post de platforma de propaganda personala. La TVR a primit spatiu de emisie pentru a-si rostogoli tezele anti-europene si de un populism desantat, la Televiziunea Romana, cea care ajunge in mod traditional la oamenii din rural, a acuzat fostul sef al PSD pestii si merele otravite ale Occidentului.

Si tot la TVR si-a lafait Viorica Dancila mediocritatea, incercand sa asmuta fricile oamenilor ca oricine in afara de PSD le va lua un leu de la pensie. Iar in timpul motiunii de cenzura care a dus la caderea Guvernului Dancila, televiziunea publica a decis sa transmita teleshopping si filme.

Dar cel mai perfid e ca, prin felul in care a inhatat Televiziunea Publica, punandu-i un sef compatibil cu mediocritatea celorlalte cadre de partid, PSD a vrut sa compromita jurnalistii buni care au ramas sa isi faca meseria. Multi dintre ei au fost marginalizati, altii si-au pierdut din energie si isi cauta iesiri si mai sunt cativa care isi fac treaba cat pot ei de bine, sperand ca reusesc sa prezerve cateva seminte din care sa se reconstruiasca televiziunea publica.

Consiliul National al Audiovizualului este, poate, unul dintre exemplele cele mai bune ale felului in care PSD stie sa actioneze. In loc sa desfiinteze oficial CNA, asa cum a facut cu comisia care a constatat plagiatul lui Victor Ponta, partidul-mamut a infiltrat oameni pe masura sa, adica impostori care sa paraziteze institutia si care, ca in cazul TVR, sa dea senzatia ca toti sunt, acolo, compromisi.

CNA, o institutie care ar trebui sa constate, denunte si pedepseasca derapajele din radio si televiziune, este perceputa ca o caricatura, o institutie-paiata, dar care isi remunereaza destul de generos membrii.

Dupa indepartarea lui Horia Roman Patapievici si a echipei pe care o formase de la conducerea Institutului Cultural Roman (ICR), si aceasta institutie a fost impinsa in acelasi colt al mediocritatilor, de unde sa nu mai aiba nicio influenta reala asupra societatii.

Acum, cu ICR deturnat de la functia lui de reprezentare culturala in afara tarii, nu in comunitatile de romani, asa cum a fost rescris statutul, nu ramane decat PSD sa devina el un loc al intelectualilor. Sa vina intelectualii in partid, nimeni nu le da vreun test PISA la intrare!

Cu aceste institutii inca in buzunarul si in cultura PSD, genealogia Iliescu/Nastase/Ponta/Dragnea va putea merge mai departe, asa cum merge si decoratia lui Adrian Nastase, pentru (dez) onoarea pe care i-a facut-o Romaniei, de a fi primul premier corupt si condamnat la inchisoare cu executare.

Ar fi insa o eroare reformarea acestor instutitii exclusiv sub semnul depesedizarii - epurarile de acest fel, chiar subsumate unui scop sanatos, sunt periculoase tot pentru institutiile care trebuie recuperate si repuse in circuit democratic.

La fel ca in Educatie, e nevoie de radiografii precise, de testari, de proceduri care sa intareasca institutiile, in asa fel incat ele sa nu mai permita uzurparea de catre orice Dragnea va avea vise de preamarire la Bucuresti.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...
Comentarii
MosCraciun
rank 5
Metastazele CANCERULUI ROSU trebuiesc cauterizate!
movici
rank 5
Resturile Maneliste Sudiste Pisdiste sunt Reziduri toxice ne