Socialistii europeni critica PSD pentru refuzul de a lua UDMR la guvernare

Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 16:14
1000 citiri
Socialistii europeni critica PSD pentru refuzul de a lua UDMR la guvernare
Foto: Gandul

Vicepresedintele Grupului Socialist din Parlamentul European, Jan Marinus Wiersma, a salutat decizia de formare rapida a unei coalitii de guvernare in Romania, insa a criticat neincluderea in viitorul guvern a UDRM.

"Partea buna este ca s-a luat o decizie rapida in legatura cu coalitia de guvernare, deoarece este nevoie de un guvern eficient cat mai repede cu putinta, pentru ca sunt chestiuni stringente care necesita rezolvare si nu se mai putea pierde timpul", a declarat, pentru Agerpres, liderul socialist european (foto, alaturi de Mircea Geoana).

Acesta s-a exprimat insa foarte critic la adresa conditiei impuse de PSD de a nu mai include maghiarii in formula de guverare.

"Nu cred ca este o decizie foarte inteleapta, deoarece experientele au aratat ca acest lucru poate duce la tensiuni, asa cum s-a intamplat in Slovacia, unde partidul etnicilor maghiari nu mai face parte din guvern. Este mai bine ca minoritatile sa fie reprezentate in guvern, asa cum este cazul, de exemplu, in Serbia. Nu pot fi de acord cu aceasta decizie a PSD de a nu include partidul maghiarilor", a subliniat Wiersma.

Vicepresedintele Grupului Socialist nu a confirmat, dar nici nu a infirmat zvonurile potrivit carora socialistii europeni ar fi iritati de decizia PSD de a forma guvernul impreuna cu Partidul Democrat-Liberal.

"Exista doua moduri de a privi lucrurile", a spus el: pe de o parte, sunt doua partide inamice, unul de stanga si celalalt de dreapta, care pana acum s-au certat in permanenta, dar care acum se unesc acum pentru a forma guvernul.

"Desigur, exista si alternativa liberalilor, dar PSD a facut o alta alegere", a subliniat Wiersma. Pe de alta parte, a mai aratat el, trebuie tinut cont si de faptul ca "este o situatie foarte dificila pentru tara, in care ai nevoie de o majoritate puternica in Parlament, care sa sustina guvernul".

Jan Marinus Wiersma nu s-a aratat foarte convins ca o coalitie guvernamentala intre PD-L si PSD va putea rezista pe durata unui intreg mandat.

"Patru ani este o perioada lunga in politica, dar depinde si de capacitatea celor doua partide de a construi inca de la bun inceput o baza de incredere. Va trebui sa asteptam sa vedem daca va functiona sau nu", a mai spus Wiersma.

El a reamintit ca mai multe alte state, inclusiv tara sa, Olanda, sunt in situatia de a fi guvernate de o coalitie formata din partide diametral opuse din punct de vedere doctrinar.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Jan Marinus Wiersma, #UDMR PSD, #coalitie guvernamentala, #formare Guvern , #stiri PSD