Testul bugetului

Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 18:36
5952 citiri
Testul bugetului
Fotomontaj Ziare.com

Pentru opozitie, in egala masura ca pentru guvern, a inceput testul bugetului pe 2010. Este nu atat un test de putere, cat un test de pozitionare, strategie si chiar soliditate.

Nici sa vrea, PSD si PNL nu au in acest moment majoritatea pentru a tranti bugetul, dar nu au niciun motiv sa vrea sa faca o astfel de miscare sinucigasa, care sa le atraga intreaga responsabilitate pentru blocarea relatiei cu FMI si, implicit, a finantarii esentiale din aceasta directie. In plus, pozitionarea celor doua partide in raport cu bugetul este delicata.

Coordonatele acestuia au fost batute in cuie de FMI, in baza unui acord incheiat pe vremea cand PSD era parte a guvernarii si a consimtit la restrangerile care trebuie acum respectate. "Aceste este un buget la impuse, nu la liber alese", a spus-o pe sleau ministrul Finantelor.

In plus, partile cele mai atacabile ale bugetului, mai precis cheltuielile inca prea mari pentru salariile bugetarilor, sunt chiar cele pe exact PSD, mama si tatal bugetarilor, nu le poate ataca. Pe de alta parte, bugetul poarta semnatura unui fost ministru liberal al Finanatelor de care PNL e greu sa se dezica in mod convingator.

Tot ce pot face, in mod realist, liberalii si social democratii este sa incerce sa obtina cat mai multe amendamente avantajoase cu are guvernul sa-si asigure un traseu cat mai rapid si mai lin al bugetului prin Parlament. Amendamentele sunt insa de doua feluri: ale partidului si cele individuale.

Amendamentele PNL sunt reducerea fiscalitatii si acordarea a 6% din PIB pentru Educuatie. Principial, ambele sunt corecte, ba chiar procentul pentru invatamant este prevazut de lege. Reducerea fiscalitatii este insa absolut nefezabila inainte de a face restructurari masive care sa reduca masiv cheltuielile bugetare.

Este PNL de acord si cu disponibilizari din imensul aparat bugetar pe care si guvernarea Tariceanu l-au umflat cu pompa? Reducerea fiscalitatii in acest moment este un amendament ipocrit prin care PNL vrea sa arate ca ar face opozitie constructiva, ca ar dispus la colaborare, dar uite ca nu are cu cine si deci nu poate vota bugetul. Aceeasi strategie pe care Crin Antonescu a adoptat-o si pentru a ramane in opozitie.

Deocamdata PSD nu a facut precizari in privinta pozitiei oficiale la dezbaterea si votarea bugetului sau a amendamentelor avute in vedere, insa social democratii par complet nedezmeticici dupa prezidentiale. De altfel Mircea Geoana e inca la bai (si psiholog?)in SUA, iar taberele din partid au pus cutitele pe masa in jurul fotoliului de presedinte. Dar este de asteptat ca PSD sa voteze impotriva bugetului. Sau cine va mai ramane in PSD pana la votul final.

Ajungem asa la amendamentele individuale care se anunta cele mai importante in aceasta perioada de adevarat mercato parlamentar. Cu bani pentru colegiile lor, mai pentru o investitie dedicata vreunui client politic, mai pentru o biserica numai buna de cumparat bunavointa enoriasilor, parlamentarii derutati ai PNL si PSD pot fi cumparati om cu om pentru intarirea actualei majoritati.

Norocul celor doua partide din opozitie este ca saracia bugetului nu permite amendamente prea importante, dar cate ceva tot se mai gaseste pentru "cumparaturi" strategice. Si cum departe de putere e seceta mare, iar criza e aspra, preturile ar putea fi mai moderate decat in alti ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#buget Parlament, #discutii buget Parlament, #PSD PNL buget Parlament , #stiri PSD