Agonia PSD cu cutitele pe masa (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 17 Iulie 2015, ora 08:29
7720 citiri
Agonia PSD cu cutitele pe masa (Opinii)
Foto: Site oficial PSD

Nu cred ca trebuie cautata foarte multa logica in clocotul unui PSD aflat in cea mai mare criza din istoria sa, o criza care nu se limiteaza la starea penala a lui Victor Ponta.

Cred ca e o criza cu mult mai profunda, din ce in ce mai profuda, o criza de leadership din care nu cred ca se va iesi printr-o executie ca aceea care i-a pus capat lui Adrian Nastase in 2005, la hotel Confort, ci se va incheia cu un macel haotic cu final greu de anticipat.

Socoteala lui Victor Ponta in momentul in care si-a anuntat initial autosuspendarea din fruntea PSD pare acum destul de clara. Reducea presiunea asupra sa, enorma in conditiile problemelor penale, dar continua sa controleze partidul printr-un interpus fidel, Rovana Plumb.

Miscarea urma sa se faca extrem de rapid, prin decizia unui BPN controlat de Victor Ponta, dupa cum a aratat si votul de marti.

Dar Liviu Dragnea, extrem de agitat de la plecarea lui Victor Ponta in Turcia, a sarit cu propunerea de convocare a CEx-ului. De ce?

Comitetul executiv inseamna baronetul PSD din intreaga tara si tatucul baronilor PSD este? Dl Dragnea. Condamnarea penala suferita de domnia sa pentru frauda la referendum o fi in ochii lor o vina sau un titlu de glorie? O confruntare Ponta- Dragnea in CEx ar putea avea un rezultat diferit de cel inregistrat in BPN.

E drept ca si Victor Ponta are un argument forte - pozitia de premier. O moneda perfecta de santaj: daca ma suparati, demisionez si pierdeti guvernarea!

Da, dar si baronii stiu ca functia aceasta este ultima fortareata a lui Victor Ponta. Daca o abandoneaza, ata politica i se va termina, deci dincolo de amenintare, nu stiu daca Victor Ponta ar trece asa de usor la act.

Si in perspective CEx-ului, Liviu Dragnea a si lasat sa se inteleaga, fara a spune cu subiect si predicat e drept, ca vizeaza functia de presedinte interimar.

Dar, ce sa vezi?, cand batalia parea a deveni una in doi, sare si colegul lui Mihai Viteazul, cu un interviu tocmai pentru agentia Associated Press, in care spune asa: "Suntem intr-o situatie de criza, cu liderul inculpat si viceliderul condamnat. (...) In Romania, sistemul este o reminiscenta a mentalitatii 'comuniste' care ne afecteaza credibilitatea. Avem nevoie de o schimbare de mentalitate, asta este ceea ce ne spune tanara generatie". Valeriu Zgonea cere chiar un congres rapid si se profileaza ca o treia cale, nepenala, pentru sefia PSD.

Interesant pentru ca dl Zgona nu e numai coleg cu Mihai Viteazul, ci si cu Gabriel Oprea. Coleg de interes national, desigur.

Va aduceti aminte cu cine a rezolvat dl Oprea si cvorumul pentru Strategia nationala de aparare, si cvorumul pentru votul MRU-SIE?

Deci Plumb-Ponta, Dragnea sau Zgonea? Multi poli de putere. Dimpotriva, niciunul adevarat. Probabil ca singurul autentic ar fi fost Liviu Dragnea, dar cu o condamnare, fie ea si nedefinitiva, e greu totusi sa te cateri in fruntea partidului si sa intampini de acolo sentinta care te poate trimite direct dupa gratii.

Vedeti, PSD a mai trecut prin crize, a pierdut alegeri, a suferit fracturi, dar intotdeauna a avut lideri puternici care au tinut ostile in picioare. A avut intotdeauna o alternativa viabila si bine conturata la lider. Dincolo de pacatele lor, Ion Iliescu, Adrian Nastase, chiar si Mircea Geoana au fost autentici poli de putere.

Acum PSD nu mai are asa ceva. Victor Ponta a curatat terenul, a promovat numai figuri palide pe care sa le poata controla usor, tovarasi, complici, daca e sa discutam in termenii dosarului de la DNA.

Si acum se trezeste ca nu are un reper politic autentic. Si de aici o degringolada generala si o incaierare haotica pentru putere.

Probabil ca Ion Iliescu si Valeriu Zgonea au dreptate cand solicita congres. Este o cale de a taia coada cainelui, adica de a descarca tensiunile si de instala un lider legitim cu autoritate deplina, care sa ia in piept viitorul an electoral.

Dar cine sa fie el? Eu nu-l vad si, in lipsa lui, in starea in care e acum PSD, aceasta taiere a cozii poate provoca niste spasme si o hemoragie letale. Gabriel Oprea a spus deja ca UNPR are usile deschise pentru toti.

E greu de spus cand si cum se va termina aceasta agonie a PSD pregatita de dl Ponta de fapt de cand a preluat puterea. Dar nu cred ca sansele unui final fericit sunt multe.

Este o utopie să sperăm că am putea ajunge în 15 minute la birou, în Capitală? Haosul din teren: "La noi îți faci cartierul cum vrei, îți faci pasajele tale”
Este o utopie să sperăm că am putea ajunge în 15 minute la birou, în Capitală? Haosul din teren: "La noi îți faci cartierul cum vrei, îți faci pasajele tale”
Calvarul orelor pierdute în trafic, poluarea și stresul de a alege un mijloc de transport comod și eficient sunt strâns legate de deplasarea zilnică la locul de muncă al locuitorilor...
Opinie: Pentru cine lucrează DNA? Pentru SRI, PNL și PSD?
Opinie: Pentru cine lucrează DNA? Pentru SRI, PNL și PSD?
Politicul și Justiția sunt în simbioză, primii au nevoie de ajutor, instrumente de atac și șantaj în campania electorală, în vreme ce ceilalți sunt lacomi de bani, funcții și putere....
#PSD presedinte interimar, #Ponta Plumb Zgonea Dragnea , #Victor Ponta