Cine va conduce PSD?

Luni, 22 Februarie 2010, ora 06:47
5205 citiri

Ponta a castigat sefia PSD, dar inca nu e liderul acestui partid. Are toate sansele sa devina, dar pe moment, tineretea sa, lipsa unui profil impresionant si contextul din partid cu siguranta il impiedica.

In schimb, pentru perioada urmatoare, Victor Ponta va putea conduce doar ajutat de un Politburo neoficial in care liderii vechi si controversati ai partidului au din nou un cuvant greu de spus.

Un presedinte "fraged"

Cu o varsta la care i-ar putea fi lejer stranepot lui Ion Iliescu, Ponta nu e numai cel mai tanar presedinte al PSD, ci si cel mai tanar om din conducerea partidului. Desi incearca sa compenseze prin tupeu, combativitate si un strop de aroganta marca Adrian Nastase, noul presedinte social-democrat e inca un tinerel in fata oamenilor cu influenta in partid.

Nici CV-ul sau nu impresioneaza in mod deosebit. E deputat de Gorj, a fost sef al Corpului de Control al guvernului Adrian Nastase si a ocupat cel mai obscur post de ministru din guvernul Boc - cel pentru Relatia cu Parlamentul.

Prin comparatie, Mircea Geoana, fost ambasador in SUA si ministru de Externe relativ apreciat, avea mult mai multe lucruri in plus din acest punct de vedere.

Multi dintre cei care pe vremuri nu ar fi indraznit sa cracneasca in fata lui Ion Iliescu sau Adrian Nastase vor considera ca nu e asa confortabil sa ai aceiasi atitudine in fata fata unuia care are vocea si figura unui pustan.

Si care nu a dovedit inca mare lucru, oricat de talentat ar parea pana acum. E cert, deocamdata Ponta nu are profilul unui "lider maxim".

O victorie cu datorii

Noul presedinte al PSD nu a castigat sefia datorita anvergurii sale politice, asta e clar. A castigat pentru ca grupul principalilor lideri care au condus PSD si tara de-a lungul timpului l-au considerat in aceasta conjunctura cel mai potrivit om pentru a scapa de un partid condus de Mircea Geoana si Marian Vanghelie.

Iar Ponta le e dator. Ii e dator lui Iliescu, cel care s-a batut pentru el sau mai degraba contra lui Geoana, pana la ultima fraza din discursul de la Congres. Dator lui Mitrea, care s-a retras in favoarea lui. Dator pana si lui Hrenbenciuc, pe care mirosul sau politic fin l-a indemnat sa schimbe taberele.

Dar mai ales ii este dator lui Adrian Nastase, cel care l-a inventat din punct de vedere politic si care l-a impins din spate in aceasta candidatura. Victoria lui Ponta inseamna si o revenire a puterii acestora. Nimeni nu-l vede pe Nastase stand de o parte de fraiele puterii, acum cand "copilul sau politic" e presedinte PSD.

Oricum, Victor Ponta e nevoit sa se sprijine consistent pe acesti lideri importanti, din doua motive. Primul ar fi ca, oricat vorbeste el despre legaturile sale cu liderii din teritoriu, tanarul sef al PSD nu are o baza reala de putere. In al doilea rand, el va fi nevoit sa conduca partidul cu vicepresedintii lui Geoana, daca ne gandim ca Vanghelie, Cati Andronescu, Dan Nica, Constantin Nita si altii care si-au adjudecat fara probleme functiile.

Pentru a sti sa devina liderul de necontestat al PSD, Ponta va trebui sa-si castige rapid epoletii. Cum nu poate fi un Iliescu sau Nastase, va trebui sa faca ce n-a reusit Geoana. Sa fie un adevarat lider al Opozitiei. Sa schimbe PSD-ul. Sa le tina piept unora. Sa-l curete, atat cat poate fi curatat un partid cu asa multe complicitati si cu atatia oameni "patati".

Pana atunci. Ponta va fi presedintele PSD, dar nu il va conduce.

Citeste si:
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Congresul în urma căruia s-a ales noul președinte al PNL a blocat de luni bune mai multe reforme importante promise de către partide înaintea alegerilor parlamentare și a dinamitat...
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
După patru luni în care principalii lideri din PNL s-au războit intern pentru propria tabără dinamitând coaliția de guvernare și principalele reforme promise în campania electorală, totul...
Sursa: Ziare.com