Dragnea si Sova. Ziua cea mare (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 06 Mai 2015, ora 10:07
9805 citiri
Dragnea si Sova. Ziua cea mare (Opinii)

Ziua de astazi, 6 mai, ar putea sa se dovedeasca una decisiva pentru viitorul Romaniei. La ICCJ urmeaza sa-si primeasca verdictul in prima instanta Liviu Dragnea, acuzat de fraudarea referendumului din 2012, iar CCR urmeaza sa ia o decizie in privinta contestatiei impotriva hotararii emise de Senat in cazul Sova.

Ambele decizii pot avea implicatii uriase si in plan judiciar, si in plan politic.

Cred ca este destul de putin probabil ca judecatorii CCR sa declare constitutionala o hotarare emisa in baza unei prevederi evident neconstitutionale, deja si modificata, din regulamentul Senatului. Presedintele CCR a sugerat deja, hatru, ca ar putea fi vorba despre o hotarare "ne-buna" si a avansat ca solutie posibila reluarea intregii proceduri de la zero, deci un nou vot asupra cererii de avizare a arestarii lui Dan Sova.

Dar mai exista o varianta pe care mi-au explicat-o surse judiciare. Si anume ca judecatorii CCR sa stabileasca in decizie ca in baza prevederilor constitutionale lui Dan Sova i-a fost ridicata imunitatea. Si daca asa va fi, dl Sova ar putea ajunge foarte rapid in fata judecatorilor si, de ce nu?, in "beciul domnesc".

Nu cred ca mai e un secret pentru nimeni ca Dan Sova ar putea reprezenta marea vulnerabilitate penala a lui Victor Ponta, platit pentru servicii avocatiale in materie penala, care ar fi fost prestate casei "Sova & asociatii", daca au fost cu adevarat prestate, exact in perioada in care aceeasi casa avea mari contracte cu Turceni si Rovinari, obiectul anchetei DNA.

Exista informatia ca dl Sova l-ar fi avertizat deja pe Victor Ponta ca-l trage dupa el daca pica. Pentru inceput din scaunul de premier.

Asa ca indiferent daca va fi reluata procedura de votare sau se va decide direct ridicarea imunitatii, cred ca Victor Ponta s-ar afla intr-o situatie extrem de tensionata, daca nu chiar limita.

De cand a fost cerut avizul pentru arestarea lui Dan Sova, premierul a lasat de-o parte cam toate aparentele de schimbare a comportamentului anti-justitie dinaintea alegerilor.

A calificat drept abuz procedural solicitarea DNA de a primi documente de la Senat in cazul Sova, a incercat sa arunce in derizoriu acuzatiile la adresa lui Gheorghe Nichita, reducandu-le la o simpla chestiune amoroasa, a revenit explicit asupra amenintarii ca parlamentarii PSD care voteaza impotriva cererilor DNA vor fi sanctionati, isi arata nemultumirea ca arestul ar fi devenit o situatie normala nu exceptionala, a revigorat tema scoaterii procurorilor din randul magistratilor. Nu mai are rezerve.

Si declaratiile tot mai agresive la adresa justitiei ale premierului sunt insotite de un autentic asalt asupa legislatiei penale. Sunt 3 proiecte de lege semnate de parlamentari PSD care incearca sa puna piedici arestarilor, incatusarilor, sa faca mai dificila probatiunea, sa intareasca zidul care ii apara pe penali de justitie, dupa cum a explicat DNA.

Si culmea nerusinarii, pentru ca nu pot sa o numesc altfel oricat as incerca, este ca 3 dintre initiatorii unuia dintre proiecte sunt anchetati penal, Marian Ghiveciu, Florin Paslaru si Catalin Radulescu, iar unul a fost chiar condamnat - Marius Manolache. Simpla lor prezenta pe lista initiatorilor cred ca arata clar, fara putinta de tagada, ce urmareste proiectul de lege si in favoarea cui este initiat.

Va dau un exemplu, cum sa pretinzi pentru arestarea preventiva "probe concrete din care rezulta dincolo de orice indoiala ca o persoana a savarsit o infractiune"? Este o aberatie juridica, ce face arestarea preventiva aproape imposibila. Daca ai aceste probe nu mai arestezi preventiv, condamni de-a dreptul, ca s-a terminat treaba. Arestarea preventiva este o masura menita tocmai sa-l impiedice pe inculpat sa distruga probe, sa influenteze martorii astfel ca probatiunea sa fie adunata fara obstacole si sa poata fi prezentata instantei pana la finalul procesului penal.

Daca nu-l arestezi, este in unele cazuri extrem de probabil ca infractorul ramas liber sa distruga probele, sa influenteze martorii si sa zadarniceasca procesul penal. Sau exact asta se si doreste?

Ei bine, eu ma astept ca acest val penal tot mai inalt, tot mai agresiv, sa fie potentat de hotararea in cazul Dragnea indiferent daca ea va fi una de achitare sau de condamnare.

Daca va fi achitare, penalii vor prinde aripi si este de asteptat sa exploateze la maximum momentul. Daca va fi de condamnare, panica va fi totala si atunci chiar nu va mai fi nimic de pierdut, asa ca ma astept la ofensiva totala, pe viata si pe moarte.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Exod al liberalilor din cabinetul Ciolacu. Până la jumătate din miniștri ar putea părăsi portofoliile din guvern
Exod al liberalilor din cabinetul Ciolacu. Până la jumătate din miniștri ar putea părăsi portofoliile din guvern
Cabinetul Marcel Ciolacu ar putea să rămână fără aproape jumătate din totalul miniștrilor. Guvernanții, în special din partea PNL, se pregătesc pentru alegerile comasate, astfel că...
Condițiile în care Republica Moldova ar putea construi ”relații bune” cu Rusia în viitor. Maia Sandu: ”Nu avem nimic împotriva rușilor”
Condițiile în care Republica Moldova ar putea construi ”relații bune” cu Rusia în viitor. Maia Sandu: ”Nu avem nimic împotriva rușilor”
Republica Moldova nu „se rupe” de Rusia, ci de „Rusia agresivă”, iar Chişinăul îşi doreşte să vadă o Rusie „paşnică şi democratică” în viitorul apropiat, cu care să...
#Dragnea dosar referendum verdict, #Sova CCR arestare , #Victor Ponta