Ponta, despre evaluarea FMI: Nu ne putem culca pe o ureche (Video)

Luni, 01 August 2011, ora 12:21
1300 citiri
Ponta, despre evaluarea FMI: Nu ne putem culca pe o ureche (Video)
Foto: Arhiva

Presedintele PSD Victor Ponta a declarat luni, dupa evaluarea facuta de institutiile financiare internationale, ca "nu ne putem culca pe o ureche ca avem zero si nu stiu cat crestere" economica, atragand atentia ca anul viitor statul roman va avea dobanzi mari de platit.

"Eu, ceea ce vreau sa spun este ca nu ne putem culca pe o ureche ca avem zero si nu stiu cat crestere", a declarat Victor Ponta la Realitatea TV in contextul evaluarilor facute de FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana. In acest sens, el a atras atentia ca "anul viitor dobanzile pentru imprumuturile pe care le face guvernul Boc vor fi mult mai mari".

Intrebat despre posibilitatea statuarii unui sistem privat de asigurari de sanatate, Victor Ponta a spus ca acesta este benefic, doar daca exista si unul de stat. "Sistemele europene, nu ma uit la cel american, inseamna ca alaturi de sistemul de stat sa existe sisteme private atat in educatie, cat si in sanatate", a explicat Ponta, subliniind ca "marea problema este sa nu transformi totul in privat" pentru ca astfel cei care nu-si permit sa mearga la scoala sau la spital vor fi practic condamnati "la ignoranta sau la lipsa de tratament".

"Obligatia unui guvern este sa gaseasca linia corecta de a-i sprijini pe cei care nu au venituri, iar pe cei care au venituri mari, intr-adevar, prin asigurari private sau prin sistemul privat de invatamant, sa aiba acces la alt nivel. Dar ambele forme, cea de stat si cea privata, trebuie imbinate, iar povestea pe care am mai auzit-o pe la domnul Basescu cu statul social care a murit si fiecare care nu are bani sa moara e un lucru cu care evident nu pot sa fiu de acord", a explicat presedintele PSD.

Jeffrey Franks: In 2012 cresterea PIB va continua trendul ascendent

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat luni ca in 2012 cresterea PIB va continua trendul ascendent, ajungand la 3,5 - 4%, dar ca exista riscuri semnificative ca aceasta crestere sa fie mai redusa din cauza mediului international si a dificultatii in absorbtia fondurilor UE.

"Nu am facut modificari importante in cea ce priveste proiectiile, activitatea economica se revigoreaza treptat si anticipam o crestere de apriximativ 1,5% in 2011, sustinuta de exporturi puternice, de un an agricol bun si de reluarea graduala a cererii in termeni. In 2012, cresterea PIB va continua trendul ascendent, ajungand la 3,5 - 4%. Exista insa riscuri semnificative ca aceasta crestere sa fie mai redusa din cauza mediului international si dificultatii in absorbtia fondurilor UE", a mentionat Jeffrey Franks.

Acesta a adaugat ca va fi importanta mentinerea unor politici prudente care sa asigure "o protectie suficienta impotriva unor posibile socuri viitoare" si continuarea eforturilor prin impulsionarea absorbtiei fondurilor UE pentru a garanta redresarea economica.

FMI, multumit de Romania. Vezi la ce concluzii s-a ajuns la evaluare

O misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jeffrey Franks, a inceput pe 20 iulie cea de-a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania. Vizita FMI, care se va incheia la 1 august, este comuna cu a unor echipe din partea Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Consiliul Director al FMI a finalizat, la sfarsitul lunii iunie, prima evaluare a performantei economice din Romania in cadrul acordului stand-by, analiza ce permite plata imediata a 481 milioane euro, insa autoritatile romane au anuntat ca nu vor folosi banii.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Ponta presedinte PSD, #evaluare fmi ponta , #Victor Ponta