PSD, la un pas de explozie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 22 Iunie 2015, ora 20:02
18098 citiri
PSD, la un pas de explozie (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Nu stiu daca mai exista vreun argument care sa motiveze medical ramanerea lui Victor Ponta in Turcia. Adica medicii romani nu sunt in stare nici macar sa-i schimbe pansamentele? Sa-i asigure fizioterapia? Ma intreb daca mai exista vreun mod imaginabil in care premierul Romaniei poate umili sistemul sanitar din tara lui.

Nu vad niciun motiv rational pentru care Victor Ponta nu putea fi adus pe targa sau in carucior la Bucuresti, unde, in concediu medical, sa ii fie schimbate pansamentele si sa isi faca recuperarea sub supravegherea medicului care l-a si insotit in Turcia.

Povestea cu etajele din spital care ar fi fost blocate daca ar fi fost operat in Romania mi se pare nu numai o aberatie, ci de-a dreptul o sfidare. De ce sa fie blocate doua etaje? Care erau marile pericole care il pandeau pe Victor Ponta? Suntem papuasi cu cutitele in dinti care sa navalim peste om in spital? Sau un genunchi de premier merita ingrijire cat doua etaje de genunchi obisnuiti?

In Turcia au fost blocate doua etaje? Ca daca e asa, intreb si eu la cat s-a ridicat nota de plata si cine a achitat-o?

Dar inclusiv dl Ponta recunostea la Antena 3 ca e mai mult decat o problema medicala, are nevoie si de relaxare dupa 3 luni de stres si munca asidua, in interes public, intelegem.

De fapt, ca s-o zicem pe a dreapta, mi se pare evident ca premierul a defectat. Pe de-o parte, probabil, ca sa amane cat poate intalnirea cu procurorul Uncheselu. Sigur, se duce avocatul la DNA, dar sunt acte procedurale care nu pot fi indeplinite decat in prezenta acuzatului, de exemplu audierea. Cu cat ancheta va inainta mai greu din lipsa de suspect, cu atat verdictul va veni mai greu.

Sigur ca nu asa gandeste un om nevinovat care, dimpotriva, vrea sa scape cat mai repede de acuzatii. Dar s-o simti dl Ponta nevinovat?

Premierul Ponta a defectat si de pe palierul politic. A iesit practic din teren si singura misiune pe care pare a o mai avea este sa tina locul ocupat pana cand vor fi indeplinite conditiile pentru a ceda oficial sefia Guvernului. Iar cel mai lovit de defectarea premierului cred ca este PSD, un partid ajuns in buza prapastiei.

De fapt, PSD este in acest moment exact ceea ce dl Dragnea sustinea, cu o oarecare disperare mi se pare, ca nu ar fi: un partid captiv in guvernarea pe care o conduce.

Pentru ca PSD este acum la mana lui Gabriel Oprea. Transferul de facto al puterii de la Victor Ponta spre liderul UNPR s-a facut cu acte in regula. Ma intreb si eu cu cine din partid s-a consultat premierul inainte de a-i propune presedintelui interimatul lui Gabriel Oprea, o propunere pe care nici macar nu e procedurala, ceea ce nu inseamna ca este si neconstitutionala. Daca era intrebata, poate conducerea PSD avea alta varianta de interimar, pentru ca orice ministru poate indeplini aceasta functie.

Si iata PSD, pentru prima data in istoria sa, cu exceptia episodului Guvernului Boc 1, guvernand sub premierul altui partid. Diferenta este ca in 2009 decizia a fost a conducerii partidului, asumata prin vot, iar PSD era puternic, avea lideri in picioare, ambitii prezidentiale. Acum este un partid invins in alegeri, lovit in plin de anticoruptie si fara lideri.

Victor Ponta a avut grija sa elimine orice concurenta si practic singurul lider de anvergura care i-a ramas este Liviu Dragnea, un condamnat in prima instanta.

Pur si simplu, in acest moment, eu vad ca PSD nu are cu cine sa mentina controlul jocului politic. Rovana Plumb? Valeriu Zgonea? Sa fim seriosi! Si, de aceea, in acest moment nu vad decat doua optiuni ale PSD, la fel de dureroase.

Daca vrea sa ramana la guvernare, nu o poate face decat in conditiile impuse de Gabriel Oprea, predandu-se practic generalului din toate punctele de vedere, inclusiv ca partid. Actualul PSD ar fi inlocuit de un nou partid la comanda echipei din care face parte generalul, partid care va pastra probabil doar structurile inca puternice ale social-democratilor de acum.

Tineti minte cum vorbea Gabriel Oprea de partidul de un milion de membri pe care il va avea?

Daca PSD nu poate accepta aceasta capitulare finala in fata generalului indispensabil, are optiunea de a rupe el insusi coalitia cu pretul de a trece in Opozitie. Si acolo? Cine sa ii conduca refacerea? Cum? Daca pleaca in Opozitie, probabil ca tot spre distrugere se duce, impartindu-se in principal intre cei care il vor alege, strangand din dinti, pe Gabriel Oprea si cei care vor alege noul partid al lui Mircea Geoana.

Nu vad asadar iesire pentru PSD.

N-as vrea sa intelegeti ca as plange de mila PSD. Sunt ultima care as face asa ceva. Din punctul meu de vedere, duca-se! Dar politica, la fel ca natura, are oroare de vid. Ce si cine ar lua locul mamutului prabusit? Mai ales, in conditiile in care avem o Opozitie foarte slaba, pe care nu o vad capabila sa profite de criza profunda a PSD.

Asadar, important este ce se va alege dupa previzibila explozie a celui mai mare partid din Romania. Si cine va conduce dansul politic dupa aceea. Cine va fi marele invingator?

#Ponta operatie Turcia, #Oprea premier interimar, #Ponta Dragnea PSD , #Victor Ponta