PSD si UDMR, dialog pentru modificarea Constitutiei - vezi ce au mai stabilit

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 17:30
2652 citiri
PSD si UDMR, dialog pentru modificarea Constitutiei - vezi ce au mai stabilit
Foto: B1 TV

Victor Ponta, liderul PSD, a declarat, dupa intalnirea cu liderii UDMR in cadrul careia s-a discutat despre modificarea Constitutiei, ca actul fundamental al tarii ar urma sa fie refacut in 2013, iar in anul urmator va fi organizat referendumul pentru aprobarea sa de catre populatie.

"Vrem sa dam practic urmatorului Parlament un mandat public de a modifica Constitutia Romaniei in 2013 si probabil in 2014 sa avem referendum", a spus Ponta, dupa intalnirea cu Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Cele doua delegatii de partid au discutat si despre legile electorale. "La legile electorale, cerinta absoluta a PSD a fost de a ne sprijini sa avem alegeri corecte, nefraudate, cu referire directa la furtul votului in diaspora. Raspunsul celor de la UDMR ne-a multumit", a spus Ponta.

Liderul PSD a subliniat importanta mentinerii dialogului intre UDMR si USL, mai ales in ce priveste proiectul de modificare a Constitutiei.

"Trebuie sa pastram un dialog absolut necesar intre USL, care se afla in Opozitie, si UDMR, care este la guvernare. In afara de declaratiile sforaitoare ale presedintelui Basescu, nu s-a facut nici un pas in ceea ce priveste modificarea Constitutiei. La comisii nu a ajuns nici un proiect. Nu exista nici o tara democratica in care modificarea Constitutiei sa nu fie discutata de Putere cu Opozitie. Numai in Romania PDL-ul nu vrea sa discute cu noi", a mai spus liderul social democrat.

La randul sau, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat necesitatea dialogului cu Opozitia, in privinta modificarii Constitutiei, in special pentru ca Puterea nu beneficiaza de numarul de voturi, in Parlament, pentru aprobare.

"Fara aportul Opozitiei, nu se poate amenda Constitutia, iar noi credem ca este nevoie de acest lucru. Dialogul trebuie dus mai departe. Sansele amendarii Constitutiei sunt in masura in care exista un dialog constructiv cu Opozitia", a spus Kelemen Hunor, dupa intalnirea cu Victor Ponta.

Cu toate acestea, liderul UDMR a spus ca sansele de amendare a Constitutiei in 2011 "nu sunt foarte mari" si, solicitat sa precizeze daca revizuirea poate avea loc macar in actualul mandat parlamentar, Kelemen a oferit acelasi raspuns: "Sansele nu sunt foarte mari".

Liderul UDMR Kelemen Hunor a mai afirmat ca social-democratii au solicitat ca Uniunea sa nu fie de acord cu proiectul votului prin corespondenta si, desi UDMR nu a luat o decizie formala, are o "reticenta puternica" fata de aceasta propunere.

"Pozitia noastra este cunoscuta. Noi am spus ca avem retinere majora fata de votul prin corespondenta. Nu avem o decizie formala, dar marea majoritate a colegilor, discutand cu ei in perioada verii, au fost foarte reticenti", a spus Kelemen, confirmand ca solicitarea PSD in cadrul discutiilor comune a fost ca Uniunea sa respinga proiectul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#psd udmr constitutie, #ponta intalnire hunor, #modificare Constitutie , #Victor Ponta