Geoana, Vanghelie si Sova, exclusi din PSD, se cere si mazilirea lui Iliescu. Razboiul declaratiilor continua

Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 23:14
50382 citiri
Geoana, Vanghelie si Sova, exclusi din PSD, se cere si mazilirea lui Iliescu. Razboiul declaratiilor continua
Foto: Arhiva

Decizii drastice joi la PSD, in cadrul sedintei Comitetului Executiv National al partidului.

Dupa ore bune de certuri si reprosuri, asa cum s-a auzit "pe surse" pe parcursul intregii zile, conducerea PSD a decis sa renunte la 3 membri marcanti - fostul sef al partidului Mircea Geoana, primarul sectorului 5 Marian Vanghelie si fostul ministru Dan Sova.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, dupa sedinta Comitetului Executiv National, ca s-a decis ca in primavara anului viitor sa aiba loc Consiliul si Congresul, in care se va alege o noua echipa de lideri si se va decide proiectul politic pentru urmatorii cinci ani.

De asemenea, Ponta a precizat ca nu se teme de o eventuala scindare a PSD: "Nu ma tem de o rupere a partidului. Eu am cerut varianta retragerii mele daca se gasea o varianta mai buna", a mentionat Ponta.

Razboiul declaratiilor a continuat si dupa sedinta. Deputatul PSD Sebastian Ghita a cerut mazilirea lui Ion Iliescu din partid pentru ca "nu are copii" si partidul "nu mai vrea sa fie sarac si cinstit". Marian Vanghelie, proaspat exclus, sustine ca social-democratii cred ca de vina pentru infrangerea de la alegeri ar fi americanii si isi acuza fostii colegi de partid ca ar sta in spatele unei noi legi a gratierii.

Ziare.com v-a prezentat principalele momente si declaratii in format LIVE text:

23:10 - Intrebat la Realitatea Tv daca deputatul PSD Sebastian Ghita este "un fel de sef" al lui Victor Ponta, Vanghelie a replicat: "Nu stiu daca e sef, ca sa nu spun, ca poate nu e corect, dar cred ca sunt legati ombilical. Sunt legati amandoi unul de altul. De maini, de picioare, de urechi... Si aceasta problema se discuta in partid, se discuta la grupuri. Crede Ponta ca a scapat de mine sau ca si-a rezolvat problema? Avem in Parlament foarte multi lideri si oameni grei si tac din gura si nu le vine sa creada. Dar nu cred ca mai functioneaza mult".

Vanghelie: 35% din oamenii din CExN au dosare penale. Ponta i-a pacalit ca baga legea amnistiei

22:45 - Intrebat la postul B1 Tv daca a discutat cu Adrian Nastase, Mircea Geoana a raspuns afirmativ, aratand ca fostul premier "ar fi recomandat un minim pas in spate pentru Ponta".

Vanghelie: In viziunea PSD, americanii-s de vina c-am pierdut alegerile. Imi faceam cruce continuu

22:10 - "Pierderea alegerilor in viziunea lor sunt de vina americanii. De fapt noi am pierdut datorita (sic!) fortelor straine care nu au vrut ca PSD sa castige, americanii-s de vina dupa ei. Am ramas socat, va spun sincer, imi faceam cruce continuu", a acuzat Vanghelie, intr-o interventie la postul B1 TV. El le-a reprosat colegilor ca s-ar afla in spatele unei noi legi a gratierii.

21:41 - Deputatul PSD Sebastian Ghita a revenit cu noi declaratii, de aceasta data la postul sau, Romania TV.

"Domnul Ion Iliescu are 84 de ani. Nu are copii, nu are proiecte de viitor. Lumea ne spune comunisti pentru ca domnul Iliescu vine, se asaza in dreapta liderului PSD. Domnul Iliescu e acolo pe post de simbol. Nu este adevarat, imi pare rau, dar intre generatia domnului Ponta de 42 de ani si cea a domnului Iliescu de 84 de ani este o diferenta de schimbari tehnologice, sufletesti si de valori. Nu mai putem trai cu valorile dlui Iliescu. (...)

El a avut vremurile dansului, noi nu putem trai sa ne continuam viata asumandu-ne valorile dansului. Nu vrem sa fim saraci si cinstiti. Nu vrem sa impartim saracia in mod egal. Vrem competitie, sa dam o sansa tinerilor", a spus Sebastian Ghita.

Sebastian Ghita, in razboi cu Ion Iliescu: Sa plece din PSD, nu are copii! Nu vrem sa fim saraci si cinstiti

21:12 - Catalin Ivan a declarat, la Realitatea TV, ca nu se astepta sa fie asa putine voturi impotriva excluderii celor treo social-democrati.

"Nu ma asteptam sa fim doar doi (care sa votam impotriva - n. red.). Am spus dinainte de sedinta ca nu sunt pentru excluderi. Intr-un moment dificil ca acesta (...) nu ai nevoie de excluderi, nu e momentul cel mai bun sa te apuci sa dai afara oameni care au avut o contributie", a declarat pesedistul Catalin Ivan, care, alaturi de Ion Iliescu, a votat impotriva excluderii.

Referindu-se insa la declaratiile de dupa esecul la prezidentiale, Catalin Ivan a spus: "Nu cred ca era momentul sa se iasa cu declaratii. Era o tristete generala in partid, sunt oameni care au ajuns la spital".

20:50 - "Conteaza foarte mult cum ne vad alegatorii. Nu vreau sa mai pierdem alegerile pentru ca suntem acuzati ca suntem comunisti, baroni locali sau protectori ai coruptilor. Trebuie sa gasim o solutie pentru ruperea de trecut si sa demonstram ca suntem un partid modern, european. PSD va avea un viitor politic daca vom arata foarte clar ca nimeni nu e protejat in fata acuzatiilor de coruptie, ca nimeni nu e mai presus de lege si ca nu acceptam jumatati de masura!", se arata intr-un mesaj postat de Victor Ponta pe Facebook.

20:46 - Mircea Geoana il acuza pe Victor Ponta ca a obtinut prin santaj excluderea sa din PSD.

Mircea Geoana, dupa excluderea din PSD: Ponta a mimat ca isi depune mandatul si a santajat. Va fi istorie si va manca popcorn

"E o forma de disperare si de frica. Ar fi comic, daca nu ar fi trist. Am fost exclus a doua oara. Am fost un soldat disciplinat. In 2009 am fost exclus pentru ca am castigat alegerile, in 2014 am fost exclus pentru ca Victor Ponta a pierdut la un milion de voturi diferenta. A mimat ca isi depune mandatul. A fost o forta celesta care l-a impiedicat pe Ponta sa castige. A fost o comedie prost regizata.

Nu e un secret ca nu imi place Ponta. Ca sa poata sa santajeze, a spus ca isi depune mandatul. A fost un santaj de om slab. A spus ca ori sunt exclus, ori isi da demisia din fruntea PSD si din functia de premier. I-au facut pe pofta. Ponta si Dragnea sunt disperati", a spus Geoana pentru Gandul.

20:08 - Deputatul PSD Sebastian Ghita a reluat ideea potrivit careia Ion Iliescu ar trebui sa plece din partid. "La 84 de ani, o varsta respectabila, cu o cariera ampla in spate, Ion Iliescu in momentele importante vine si se asaza langa presedintele in functie al PSD. Noi nu putem sa spunem oamenilor ca noi nu avem aceleasi valori cu Ion Iliescu. El trebuie sa inteleaga ca nu mai poate fi un simbol al nostru.

Oamenii tineri din PSD nu mai pot fi reprezentanti de un om de 84 de ani, care a avut in viata lui si multe evenimente pozitive, si multe evenimente... de altfel", a declarat Ghita, intr-o interventie telefonica la postul B1 TV.

Ponta, calaul lui Geoana: Eu l-am propus pentru excludere

19:21 - Catalin Ivan a confirmat, la postul B1 TV, ca a votat impotriva excluderii celor trei colegi ai sai. "Da, bineinteles ca am votat impotriva excluderilor. Am sustinut si in sedinta ca nu e momentul pentru excluderi, trecem printr-un moment dificil, nu este logic sa excluzi oameni din partid pentru ca temerea mea este ca vom da un semnal si in teritoriu. As fi fost gata sa votez o sanctiune, o suspendare, dar nu o excludere".

18:53 - "Toata echipa de conducere isi incheie mandatul, dar nu pentru ca am pierdut la prezidentiale, ci pentru ca ciclurile electorale inseamna cele patru alegeri. Daca faceam acum repede un congres, eu nu candidam, nu cred ca sunt pregatit pentru asa ceva", a mai sustinut Victor Ponta in conferinta de presa de la sediul PSD.

18:46 - Victor Ponta, despre o posibila ruptura a partidului: "La un vot de 80 la doi, nu ma tem, mai ales ca am oferit si retragerea mea".

Ponta, despre guvernarea de dupa pierderea alegerilor prezidentiale

18:40 - Victor Ponta a precizat ca nu a existat o propunere de excludere a lui Robert Negoita. "Domnul Sova a fost acuzat de prea mult entuziasm. Acea reforma radicala de care PSD are nevoie nu se rezuma la inlocuirea cu doi-trei oameni", a continuat Ponta.

18:39 - Victor Ponta a fost intrebat ce i s-a reprosat lui Mircea Geoana si de ce a fost exclus: "Am considerat, cei 80 de colegi care au votat pentru au considerat ca e momentul ca fiecare sa mearga pe drumul lui. Votul a fost pentru toti trei de excludere".

18:32 - "A fost o sedinta dificila. O sa incerc sa fiu un prim-ministru bun. Alegerile din 16 noiembrie reprezinta un moment dureros pentru mine. (...) Cand am castigat, a fost meritul tuturor. Acum, ca am pierdut, imi asum singur aceasta responsabilitate. Este nevoie de o conducere unita in PSD, au fost trei colegi de care majoritatea covarsitoare a conducerii a considerat ca trebuie sa ne despartim drumurile. Uneori e nevoie de decizii radicale si uneori e nevoie sa ramai in echipa cu cei care au proiecte ca tine", a continuat Victor Ponta.

18:30 - Intr-o declaratie data publicitatii imediat dupa sedinta PSD, deputatul PSD Sebastian Ghita a spus ca "Ponta este dator Romaniei cu o reforma reala a PSD" si a cerut retragerea lui Ion Iliescu.

18:26 - "Nu conteaza daca eu la 42 de ani sunt comunist sau nu, conteaza cum ne vad oamenii, trebuie sa ne rupem de trecut. (...) Vom arata ca nimeni nu este protejat in fata coruptiei si nimeni nu este mai presus de lege. Sunt lucruri pe care trebuie sa le facem", a adaugat presedintele PSD Victor Ponta.

18:25 - Victor Ponta confirma ca PSD ramane la guvernare: "A doua decizie a fost legata de asumarea actului guvernarii in continuare. Cu o singura abtinere s-a decis ca am primit un mandat clar in 2012 de a guverna tara si am avut unele rezultate foarte bune, dar ca sunt multe lucruri de facut in continuare. In formula noua a USL ne dorim sa prezentam in Parlament o formula restructurata a Guvernului si bugetul pe 2015. Am luat act de decizia UDMR de a nu mai face parte din structura guvernamentala, dar sunt multe proiecte comune pe care trebuie sa le continuam, chiar daca nu vor fi la guvernare. E extrem de important ca in perioada urmatoare sa ne folosim toate energiile pozitive pentru a continua guvernarea".

18:18 - Victor Ponta face declaratii: "Asa cum le-am spus colegilor mei, am terminat un ciclu electoral complet, cu rezultatele pe care le stie toata lumea. La sfarsitul acestui ciclu, eu, in calitate de lider de partid, si toata conducerea trebuie sa ne asumam infrangerea si sa le dam ocazia colegilor nostri sa construiasca un nou proiect pentru urmatorul ciclu electoral".

18:14 - A iesit Ioan Rus din sediul PSD. Social-democratul a spus doar ca a votat pentru excluderea celor trei colegi: Geoana, Vanghelie si Sova. "Majoritatea are intotdeaua dreptate. Eu am votat pentru excludere".

18:10 - Dan Sova confirma ca a fost exclus. "Argumentul e cel ca am incalcat un principiu de baza, cel al unitatii partidului. Este o decizie corecta, ma supun si mi-o asum, nu ma alatur altui partid", a declarat Sova. Acesta a subliniat ca nu a avut "niciodata, dar niciodata" o relatie tensionata cu Liviu Dragnea.

18:09 - Ilie Sarbu a iesit din sediul PSD. "Va spune presedintele partidului", le-a spus jurnalistilor.

18:06 - Catalin Ivan si Ion Iliescu ar fi votat impotriva excluderilor.

18:00 - Potrivit Digi 24, pentru excluderi au fost 80 de voturi, 2 au fost impotriva si doi sociali-democrati s-au abtinut.

17:55 - Marian Vanghelie a iesit de la sedinta tunand si fulgerand.

"Am iesit din sala ca mi-a fost greata. N-am vazut asa executii nici la comunisti. In perioada urmatoare baietii astia o sa vada unde ii duce viata (...) O chestie foarte amestecata, foarte complicata si foarte penibila. A fost o executie! (...) Le e frica de congres celor doi care au pierdut alegerile: dl. Ponta si dl. Dragnea.

Acest rezultat s-a incercat sa se aranjeze de o saptamana. Dl Ponta, cat a fost in Dubai, l-a lasat pe dl. Dragnea sa se ocupe de partid, ca sa faca jocul asta manipulatoriu. Am pierdut alegerile si nu ne dam seama ca nu putem sa ne prezentam cu acelasi candidat peste 5 ani?", a intrebat Vanghelie nervos.

17:50 - Mircea Geoana anunta suspendari din partid.

"Toata lumea e nervoasa, se cauta tapi ispasitori. A fost o discutie utila, in final, domnul Ponta a facut propuneri de excluderi pentru un numar de colegi, inclusiv pentru mine, dar opinia generala a fost de suspendare a acestor colegi inclusiv eu, pana la congres - domnul Sova, Vanghelie si cu mine.

Nu vreau sa comentez la cald, mai rau punem ulei pe foc. Presedintele partidului a jucat cu sefia partidului pe masa la acest subiect (...) Nu mi s-a reprosat absolut nimic", le-a spus Geoana jurnalistilor, vizibil iritat.

17:30 - UNPR le transmite un avertisment colegilor de guvernare.

"Nu suntem o anexa a PSD, suntem un partener al PSD. Cat timp suntem tratati ca partener, vom fi alaturi de PSD pentru Romania. Noi sustinem proiectele pentru Romania, nu PSD. Cand vom vedea ca anumite parti din societate nu vor fi corect sustinute, putem sa regandim pozitia noastra politica. Nu suntem un fel de remorca a vreunui partid. Suntem oameni seriosi care sustin proiectele pentru Romania. Majoritatea sta in UNPR. Trebuie sa vedem care sunt proiectele pe care le propune PSD, dar si ce proiecte propun alte partide. In functie de acest lucru, se poate discuta si o majoritate foarte larga", a declarat vicepresedintele UNPR Catalin Chereches la Realitatea TV.

17:26 - PP-DD isi exprima satisfactia cu privire la iesirea UDMR de la guvernare si disponibilitatea de a-i lua locul.

"PP-DD a luat act de decizia UDMR de a parasi guvernarea nationala si isi reafirma pozitia exprimata in primavara acestui an, de a participa direct si responsabil la procesul de guvernare, insa fara prezenta asociatiei culturale cunoscuta sub numele de UDMR.

Vom demara discutii cu Partidul Social Democrat, partenerul cu care avem in derulare un acord politic la nivel local, parlamentar si guvernamental, precum si cu ceilalti membri ai arcului de guvernare pentru oficializarea demersului legitim al PP-DD, girat de 15% dintre romani, la alegerile parlamentare din 2012. Numai PP-DD scapa guvernarea de UDMR!", se arata in comunicatul PP-DD, citat de Evenimenul Zilei.

17:25 - Surse citate de Antena3 au declarat ca la aceasta ora se discuta excluderea lui Mircea Geoana din partid. Conform Digi24, sedinta este tensionata si se dezbat posibile sanctiuni.

17:17 - Comitetul Executiv a votat propunerea ca viitorul congres sa fie organizat in luna martie.

16:01 - Doar organizatiile judetene Giurgiu si Olt au cerut congres in luna decembrie, restul mergand pe mana lui Victor Ponta, informeaza surse citate de B1TV.

16:00 - In discursul tinut in fata colegilor, Victor Ponta a sustinut ramanerea la guvernare, cooptarea partidului lui Tariceanu in Executiv, precum si asumarea responsabilitatii de catre cei care au determinat pierderea alegerilor prezidentiale. Ponta nu a facut nominalizari.

15:50 - Un schimb dur de replici ar fi avut loc intre Ion Iliescu si Ioan Rus.

Rus i-a cerut lui Iliescu sa gaseasca o solutie de a dezlipi eticheta de "comunist" de pe Victor Ponta, iar fostul presedinte a fost enervat de ironia ministrului si i-a replicat: "Eu sunt comunist? Daca nu eram eu sa fac Revolutia, nici acum nu va puteati exprima liber!", informeaza Antena 3, citand surse din PSD.

15:29 - "PSD ramane la guvernare, congres in martie, nicio sanctiune", a transmis un participant la sedinta, prin SMS, unui jurnalist de la Digi24.

15:28 - Sedinta CExN a PSD continua. Surse din interior au declarat pentru B1 TV ca au existat critici si la adresa ministrului de Finante, Ioana Petrescu.

15:25 - Intrebat daca este posibil ca CRU sa decida, pe 13 decembrie, ramanerea la guvernare, in ciuda recomandarii de astazi a Consiliului Permanent, Kelemen Hunor a raspuns: "Orice este posibil, dar nu s-a mai intamplat in 25 de ani".

15:20 - Kelemen Hunor a mai declarat la conferinta de presa ca nu au fost purtate discutii pana acum cu PNL.

"Noi consideram ca votul in turul doi a fost un mesaj foarte clar pentru noi. Cam 80% din alegatorii nostri au votat in turul doi cu Klaus Iohannis. Nu este un mesaj impotriva nimanui, noi am luat decizia pentru a consolida relatia cu alegatorii nostri. In acest moment guvernul Ponta are majoritate, eu cred ca trebuie sa mearga inainte", a mai spus liderul UDMR, adaugand ca va fi pregatit un congres pentru luna aprilie.

15:18 - "Am luat act de pozitia UDMR, se vor face discutii in cadrul conducerii PNL, se va lua o decizie politica si va vom instiinta", a comentat la Digi24 deputatul Alina Gorghiu, purtatorul de cuvant al PNL.

Aceasta a precizat ca o schimbare a guvernului nu se poate face decat prin motiune de cenzura in Parlament, iar in cazul de fata dupa luna februarie, cand incepe o noua sesiune parlamentara.

15:10 - In paralel, la Cluj Napoca a avut loc sedinta Consiliului Permanent al UDMR, la care s-a facut o analiza a rezultatului alegerilor. Dupa 5 ore de discutii, presedintele Kelemen Hunor a anuntat ca se va tine cont de opinia cetatenilor maghiari si ca nu se va da un vot impotriva guvernului.

"Am inteles mesajul electoratului maghiar. Am constatat ca si fara noi Guvernul va functiona. Consideram la fel de necesar dialogul cu toate fortele politice, cu cei care guverneaza. Vom sustine toate masurile care inseamna un pas inainte - crestere economica, stabilitate, locuri de munca.

Recomandarea Consiliului Permanent pentru CRU, conform statutului, care va avea loc pe 13 decembrie, este iesirea din coalitia de guvernare. Ne intoarcem si ne vom ocupa de comunitatea noastra si in Parlament vom sustine toate demersurile care inseamna un pas pozitiv in ceea ce priveste oamenii, cetatenii si viitorul lor", a explicat Kelemen Hunor.

5:10 - Surse citate de Realitatea TV au declarat ca excluderile au fost amanate si cei patru pusi pe lista, Geoana, Vanghelie, Negoita, Sova, raman in partid.

13:50 - Teodor Melescanu a fost numit consilier al premierului Ponta pe probleme de aparare si securitate. Melescanu a declarat la postul B1 TV ca a acceptat propunerea si isi va prelua atributiile incepand de vineri.

13:20 - Ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, a fost aspru criticat, au declarat surse citate de Realitatea TV.

13:15 - Robert Negoita a propus iesirea de la guvernare, au transmis surse citate de B1 TV.

12:49 - Surse citate de B1 TV spun ca Victor Ponta le-a propus colegilor sai organizarea unui congres in luna martie.

12:01 - Sedinta a inceput. Pentru ca telefoanele sunt bruiate in cladirea din Kiseleff, cel mai probabil nu vor mai aparea informatii pe surse pana la finalul sedintei.

12:00 - Ultima care a ajuns la sedinta a fost Ecaterina Andronescu, presedintele PSD Bucuresti. Aceasta a venit la sediul din Kiseleff direct de la DNA, unde a fost audiata timp de mai multe ore in dosarul Microsoft.

"E nevoie de calm, intelepciune, inteligenta si sa intelegem buna cuviinta (...) Partidul este o structura care trebuie sa luceeze pentru oameni (...) Un razboi nu aduce decat victime, nu avem nevoie de victime", a spus ea.

Intrebata cum trebuie sa plateasca cei care sunt responsabili de pierderea alegerilor, Andronescu a raspuns zambind: "Eu cred ca unii au platit deja".

Liderul PSD Bucuresti nu a vrut sa comenteze esecul inregistrat de organizatia pe care o conduce, in conditiile in care Klaus Iohannis a castigat in turul doi al prezidentialeor in toate sectoarele Capitalei.

11:54 - Victor Ponta a sosit la sediul central al PSD insotit de Liviu Dragnea, dar a refuzat sa dea declaratii, spunand ca va face acest lucru dupa incheierea sedintei.

11:53 - Televiziunile de stiri transmit ca DNA face perchezitii la Primaria Craiova, condusa de vicepresedintele PSD Lia Olguta Vasilescu. Procurorii investigheaza o frauda cu fonduri europene.

Perchezitii DNA la Primaria Craiova pentru frauda cu fonduri UE

11:50 - Robert Negoita, primarul Sectorului 3, a refuzat sa comenteze informatiile conform carora ar putea fi exclus pentru declaratiile date in ultimele zile.

"Dati-mi nume, cine a facut lista? Delictul de opinie nu mai e condamnat de multa vreme, doar pe vremea de trista amintire erau condamnate delictele de opinie. E penibil pentru toata lumea sa comentam niste chestiuni pe surse, neasumate, eu ce am de spus spun. E profund in neregula si ne ducem cu totii in derizoriu", le-a spus el jurnalistilor inainte de intrarea la sedinta.

11:46 - Mircea Geoana s-a aratat convins ca "va fi o discutie calma".

"Nu e prima data cand trecem prin momente delicate. Va sigur, din experienta mea mai veche, ca partidul nostru are suficiente resurse de intelepciune, luciditate", a declarat senatorul PSD.

11:40 - Presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, le-a spus jurnalistilor ca PSD trebuie sa ramana la guvernare pentru ca "a guvernat bine".

"Sigur, au fost si erori, dar PSD a intregit salarile, a crescut pensiile, a scutit de impozit profitul reinvestit", a spus el.

Intrebat despre excluderi, Oprisan a declarat: "Va trebui sa vedem ce argumente exista si, daca sunt colegi care au gresit grav, potrivit statului vom lua o masura. Ma gandesc cat se poate de clar la faptul ca urmatoarea perioada guvernul PSD va trebui sa mizeze pe continuarea proiectelor si in special pe capitolul investitii. Partidul e unit in acest moment, dar trebuie o analiza foarte clara, sa vedem ce erori am facut. O eroare majora a reprezentat-o faptul ca nu am putut anticipa ce s-a intampla la votul in diaspora (...) Partidul are o conducere legitima. Un congres am putea avea, desi nu e cazul in acest moments si nici pana la congresul normal, in asa fel incat sa prezentam cetatenilor noul proiect".

11:35 - Ion Iliescu i-a refuzat pe jurnalisti. "N-am de gand sa fac declaratii in avanscena. Ce avem de spus spunem inauntru", a explicat el.

11:34 - Marian Vanghelie a fost intrebat de jurnalisti despre posibila sa excludere: "Eu nu am asemenea probleme, lucrurile trebuie analizate serios. Daca mie nu imi place de cineva, asta nu inseamna ca trebuie sa il exclud. (..) Eu cred ca nu trebuie sa ne grabim cu nimica. Congresul trebuie sa fie, cum a zis si presedintele, in februarie-martie. Eu sunt foarte degajat, poate unii sunt grabiti, incurcati, eu nu am nicio problema. Toti suntem vinovati si trebuie sa raspundem, asa este firesc", a declarat Vanghelie.

El i-a ironizat pe cei care nu i-au trimis, in prima instanta, invitatie la CExN.

"Fiind o persoana nu tocmai cunoscuta si numele meu fiind complicat, Vanghelie, am fost lasat la urma", a zis el.

11:34 - Iulian Claudiu-Manda, deputat si presedinte al filialei PSD Dolj, a declarat: "Sustin ideea ca e nevoie de figuri proaspete in partid. Cred ca ar trebui sa continuam cu Victor Ponta presedinte PSD si premier".

11:33 - Dan Sova spune ca "autosuspendarea" sa a expirat. "Sunt de acord cu Victor Ponta, congresul trebuie sa fie undeva in martie, spre primavara. Nu vad motivul pentru care as fi exclus. Poate am dat declaratii prea devreme, dar nu am facut rau partidului", a mai spus Sova, refuzand sa precizeze daca cere in continuare demiterea lui Liviu Dragnea.

11:30 - Fostul ministru de Externe Titus Corlatean le-a spus jurnalistilor ca, in opinia sa, "Romania are nevoie de stabilitate si de continuarea unui act de guvernare care in acesti doi ani si jumatate a produs crestere economica si echitate sociala". El a reamintit ca duminica au loc alegeri in R.Moldova, in Ucraina este criza, asa ca Romania nu are nevoie de schimbari guvernamentale. "Deci continuitate", a subliniat el.

11:25 - Inainte de sedinta CExN, Ecaterina Andronescu, vicepresedinte PSD, a fost audiata timp de 3 ore si jumatate la DNA in dosarul Microsoft. Ea le-a spus jurnalistilor ca e doar "suspectata de abuz in serviciu", dar surse citate de televiziunile de stiri sustin ca va fi urmarita penal.

Suspecta de abuz in serviciu, Ecaterinei Andronescu nu-i e frica de puscarie

11:20 - Liderul europarlamentarilor PSD, Catalin Ivan, spune ca nu este de acord cu excluderile, pentru ca "am pierdut cu totii".

"Este o vina colectiva, trebuie sa ne-o asumam cu totii. Apoi vom analiza pe fiecare regiune. Este foarte greu sa spui cine e vinovat", a declarat Ivan.

11:18 - Surse citate de B1TV au declarat ca vor fi propusi pentru excludere Mircea Geoana, Marian Vanghelie, Dan Sova si Robert Negoita.

11:11 - Primarul din Iasi, Gheorghe Nichita, a spus ca isi doreste ca astazi sa se discute "toate aspectele" legate de activitatea partidului si a guvernarii. El a sustinut ca trebuie gasite solutii pentru toate problemele, inclusiv pentru "perceptia pe care o are electoratul" cu privire la PSD.

"Nu discut despre excluderi, trebuie sa vedem faptele si care sunt consecintele. Eram adeptul unui congres rapid, dar ma gandesc ca daca discutam la cald, e prea coleric, prea agresiv (...) Organizatia de Iasi mi-a spus ca avem nevoie de fermitate, nu de scandal public. Intai discutii in interior si apoi publice", a declarat Nichita, precizand ca la Iasi partidul "a functionat foarte bine", desi Iohannis a luat mai multe voturi decat Ponta in turul doi. El a sustinut ramanerea la guvernare si mentinerea actualei conduceri a partidului.

11:07 - Sedinta are loc in sediul central al PSD, nu la Palatul Parlamentului, pentru ca in aceasta cladire exista un sistem de bruiaj, iar participantii la sedinta nu vor mai putea sa transmita informatii in exterior, colegilor de partid sau presei.

11:00 - Adrian Tutuianu, presedintele CJ Dambovita, a declarat la intrarea in sediul central al PSD ca el nu este preocupat de excluderi. "Astazi ne-am intalnit sa discutam despre partid si viitorul nostru. Vom vedea, dar eu nu ma pronunt pentru niciun fel de excluderi", le-a spus Tutuianu jurnalistilor.

10:00 - Sedinta CExN a fost precedata de o reuniune care a avut loc miercuri seara si la care au fost prezenti cativa lideri din teritoriu si parlamentari PSD, informeaza B1 TV.

Amiaza cutitelor lungi la PSD: Sedinta care va decide Guvernul si Congresul

Cine e de vina pentru pierderea alegerilor?

Dupa pierderea alegerilor prezidentiale, mai multi lideri ai PSD au sustinut ca este nevoie de asumarea responsabilitatii si producerea unor schimbari. Unii au cerut iesirea de la guvernare, altii schimbarea lui Liviu Dragnea, presedintele executiv.

Robert Negoita: PSD nu poate rezista la guvernare, sa iasa acum cu fruntea sus

Senatorul Dan Sova si primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, sunt cei care i-au cerut lui Dragnea sa plece din conducerea partidului.

PSD, la punct de fierbere: Acuzatii fara precedent pentru Dragnea si consilierii de imagine

"Daca Liviu Dragnea si-ar fi asumat esecul acestei campanii si ar fi demisionat, lucrurile ar fi putut fi mai putin tensionate. Cu toate ca sunt un partid extrem de puternic, am pierdut, si nu oricum, ci la un milion de voturi. Se stiu bine cei care au organizat campania", a acuzat Sova.

Presedintele PSD, Victor Ponta, le-a cerut tuturor sa se abtina de la declarati si, dupa cateva zile de concediu petrecute in afara tarii, a propus ramanerea la guvernare si organizarea unui congres abia la primavara, cand lucrurile se vor mai fi linistit.

Ponta are de gand sa remanieze Guvernul dupa 10 decembrie

Si senatorul Mircea Geoana, fost presedinte al PSD, a declarat ca "o remaniere guvernamentala este indispensabila in acest moment", precum si cooptarea la Putere a partidului lui Calin Popescu-Tariceanu, argumentand ca UDMR a lasat de inteles ca va iesi de la guvernare.

PSD face joi Comitet Executiv. Geoana: Ponta sa vina cu o noua lista de ministri (Video)

La randul sau, Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, a sustinut ideea organizarii unui congres extraordinar la care partidul sa ia decizii cruciale pentru viitorul sau.

Iliescu vrea congres extraordinar PSD

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Comitet Executiv PSD Ponta alegeri, #Comitet Executiv PSD pierdere prezidentiale, #sedinta Comitet Executiv PSD alegeri prezidentiale , #Victor Ponta
Comentarii