10 trăsături psihologice negative ale naturii umane

Sambata, 16 Aprilie 2022, ora 22:25
14459 citiri
10 trăsături psihologice negative ale naturii umane
Oamenii sunt atrași sexual de persoane cu trăsături de personalitate întunecate FOTO Pixabay

Este o întrebare care a reverberat de-a lungul veacurilor: sunt oamenii, deși imperfecti, în esență niște creaturi bune și sensibile? Sau suntem, în adâncul sufletului, pregătiți să fim răi, înguști, inactivi, superficiali, răzbunători și egoiști?

Nu există răspunsuri simple și, în mod clar, există o mulțime de variații între indivizi, dar există constatări descurajatoare, bazate pe dovezi, care dezvăluie aspectele mai întunecate și mai puțin impresionante ale naturii umane.

Considerăm minoritățile și persoanele vulnerabile ca fiind mai puțin umane. Un exemplu izbitor al acestei dezumanizări flagrante a venit dintr-un studiu de scanare a creierului care a constatat că un grup mic de studenți au prezentat mai puțină activitate neuronală asociată cu gândirea la oameni atunci când se uitau la poze cu persoane fără adăpost sau cu dependenți de droguri, în comparație cu indivizii cu statut superior.

Un alt studiu a arătat că oamenii care se opun imigrației arabe au avut tendința de a evalua arabii și musulmanii ca fiind literalmente mai puțin evoluați decât media. Printre alte exemple, există și dovezi că tinerii dezumanizează persoanele în vârstă. Mai mult, înclinația spre dezumanizare începe devreme – copiii de până la cinci ani văd fețele din afara grupului (de persoane dintr-un oraș diferit sau de un sex diferit față de copil) ca fiind mai puțin umane decât fețele din grup.

Experimentăm Schadenfreude (plăcerea la suferința altei persoane) încă de la vârsta de patru ani, conform unui studiu din 2013. Acest sentiment este sporit dacă copilul percepe că persoana merită suferința. Un studiu mai recent a constatat că, până la vârsta de șase ani, copiii ar plăti pentru a vedea o păpușă antisocială lovită, în loc să cheltuiască banii pe autocolante.

Credem în karma – presupunem că cei nenorocoși își merită soarta. Consecințele nefericite ale unor astfel de credințe au fost demonstrate pentru prima dată în cercetarea acum clasică din 1966 de către psihologii americani Melvin Lerner și Carolyn Simmons. În experimentul lor, în care o elevă a fost pedepsită cu șocuri electrice pentru răspunsuri greșite, femeile participante au apreciat-o ulterior ca fiind mai puțin simpatică și admirabilă când au auzit că o vor vedea suferind din nou și mai ales dacă s-au simțit neputincioși să minimizeze această suferință.

De atunci, cercetările au arătat disponibilitatea de a învinovăți săracii, victimele violului, bolnavii de SIDA și alții pentru soarta lor, astfel încât să ne păstrăm credința într-o lume justă. Prin extensie, aceleași procese sau procese similare sunt probabil responsabile pentru viziunea noastră subconștientă asupra oamenilor bogați.

Suntem înguști și dogmatici. Dacă oamenii ar fi raționali și deschiși la minte, atunci modalitatea simplă de a corecta convingerile false ale cuiva ar fi să le prezinți câteva fapte relevante. Cu toate acestea, un studiu clasic din 1979 a arătat inutilitatea acestei abordări – participanții care credeau cu tărie pentru sau împotriva pedepsei cu moartea au ignorat complet faptele care le-au subminat poziția, dublându-și de fapt punctul de vedere inițial. Acest lucru pare să se întâmple în parte pentru că vedem faptele opuse ca subminând simțul nostru de identitate. Nu ajută cu nimic faptul că mulți dintre noi suntem prea încrezători în cât de mult înțelegem lucrurile și că, atunci când credem că opiniile noastre sunt superioare celorlalți, acest lucru ne descurajează din căutarea de cunoștințe relevante suplimentare.

Preferăm să ne electrocutăm singuri decât să cugetăm. Acest lucru a fost demonstrat într-un studiu controversat din 2014, în care 67% dintre participanții de sex masculin și 25% dintre participanții de sex feminin au ales să-și dea șocuri electrice neplăcute, în loc să petreacă 15 minute în contemplație pașnică.

Suntem orgolioși și prea încrezători. Iraționalitatea și dogmatismul nostru s-ar putea să nu fie atât de rele dacă am fi căsătoriți cu smerenia și înțelegerea de sine, dar cei mai mulți dintre noi umblăm cu vederi exagerate asupra abilităților și calităților noastre, cum ar fi abilitățile noastre de conducere, inteligența și atractivitatea - un fenomen care a fost numit "efectul Lake Wobegon" după orașul fictiv în care „toate femeile sunt puternice, toți bărbații sunt arătoși și toți copiii sunt peste medie”. În mod ironic, cei mai puțin calificați dintre noi sunt cei mai predispuși la exces de încredere (așa-numitul efect Dunning-Kruger).

Suntem ipocriți. Merită să fii precaut față de cei care sunt cei mai rapizi și mai convinși în a condamna eșecurile morale ale altora – șansele sunt ca predicatorii morali să fie la fel de vinovați ei înșiși, dar să aibă o viziune mult mai ușoară asupra propriilor lor probleme. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că oamenii au apreciat exact același comportament egoist (oferindu-și cele mai rapide și mai ușoare dintre cele două sarcini experimentale oferite) ca fiind mult mai puțin corect atunci când este perpetuat de alții. În mod similar, există un fenomen studiat îndelung cunoscut sub numele de asimetrie actor-observator, care descrie în parte tendința noastră de a atribui faptele rele ale altora, cum ar fi infidelitățile partenerului nostru, caracterului lor, atribuind totodată aceleași fapte săvârșite de noi înșine situației de față. Aceste standarde duble de autoservire ar putea chiar explica sentimentul comun că impolitețea este în creștere – cercetări recente arată că privim aceleași acte de grosolănie mult mai dur atunci când sunt comise de străini decât de prietenii noștri sau de noi înșine.

Cu toții suntem potențiali troli.

După cum va atesta oricine care folosește Twitter, rețelele de socializare ar putea spori unele dintre cele mai rele aspecte ale naturii umane, în parte din cauza efectului de dezinhibare online și a anonimatului (ușor de obținut online). În timp ce cercetările au sugerat că oamenii care sunt predispuși la sadismul de zi cu zi (o proporție îngrijorător de mare dintre noi) sunt în mod special înclinați spre trolling online, un studiu publicat anul trecut a dezvăluit faptul că a fi într-o dispoziție proastă și a fi expus la trolling de către alții dublează probabilitatea ca o persoană să se implice în trolling. De fapt, trollingul inițial al câtorva poate provoca un bulgăre de negativitate în creștere.

Preferăm liderii ineficienți cu trăsături de psihopați. Psihologul american Dan McAdams a concluzionat recent că agresiunea și insultele deschise ale președintelui american Donald Trump au un „atractivitate primitivă” și că „Tweeturile incendiare” ale acestuia sunt ca „acțiunile de atac” ale unui cimpanzeu mascul alfa, „create pentru a intimida”. Dacă evaluarea lui McAdams este adevărată, s-ar încadra într-un tipar mai larg – constatarea că trăsăturile psihopatice sunt mai comune decât media în rândul liderilor. Luați în considerare sondajul liderilor financiari din New York, care a constatat că aceștia au obținut scoruri foarte bune la trăsăturile psihopatice, dar mai mici decât media la inteligența emoțională. O meta-analiză publicată anul trecut a concluzionat că există într-adevăr o legătură modestă, dar semnificativă, între psihopatia cu trăsături superioare și obținerea de poziții de conducere, ceea ce este important, deoarece psihopatia se corelează și cu o conducere mai slabă.

Suntem atrași sexual de oameni cu trăsături de personalitate întunecate. Nu numai că alegem oameni cu trăsături psihopatice pentru a deveni liderii noștri, dovezile sugerează că bărbații și femeile sunt atrași sexual, cel puțin pe termen scurt, de oameni care manifestă așa-numita „triadă întunecată” de trăsături – narcisism, psihopatie și machiavelism – riscând astfel propagarea în continuare a acestor trăsături. Un studiu a constatat că atractivitatea fizică a unui bărbat față de femei a crescut atunci când a fost descris ca fiind interesat de sine, manipulator și insensibil. O teorie este că trăsăturile întunecate comunică cu succes „calitatea partenerului” în termeni de încredere și dorința de a-și asuma riscuri. Contează asta pentru viitorul speciei noastre? Poate că da – o altă lucrare, din 2016, a constatat că acele femei care erau mai puternic atrase de fețele bărbaților narcisiști ​​aveau tendința de a avea mai mulți copii.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#psihologie, #natura umana , #stiri externe