Hasotti: Sarmizegetusa va fi rezervatie arheologica, dar are nevoie de paza

Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 21:36
5412 citiri
Hasotti: Sarmizegetusa va fi rezervatie arheologica, dar are nevoie de paza
Foto: hartacomorii.blogspot.com

Sarmizegetusa Regia va deveni rezervatie arheologica, dar are nevoie de supraveghere si de paza, deoarece acolo se desfasoara un "jaf arheologic". Afirmatiile au fost facute de ministrul Culturii, Puiu Hasotti, dupa respingerea, de catre Senat, a unei propuneri legislative care viza cetatile dacice din Muntii Orastiei si Sarmizegetusa.

Senatul a respins, marti, propunerea legislativa pentru declararea de rezervatie arheologica si bun de utilitate publica de interes national a unor zone din teritoriul localitatilor Sarmizegetusa, dar si a Complexului cetatilor dacice din Muntii Orastiei.

"Este o propunere legislativa care se repeta de multi ani, a fost respinsa pentru ca erau in acelasi act normativ introduse monumente care se afla pe niste suprafete cu regim juridic diferit - unul e in domeniul public, altul e in domeniul privat, la autoritati locale samd", a explicat Puiu Hasotti, pentru Ziare.com.

Jaf arheologic la Sarmizegetusa, este nevoie de paza

Acesta a enuntat si prioritatile pentru Sarmizegetusa Regia: supraveghere si paza, dupa care situl va fi declarat rezervatie arhgeologica.

"Este important sa se asigure supravegherea si paza, pentru ca acolo pur si simplu este un jaf arheologic. Se duc cu detectoare de metale si culeg coson, culeg chiar si faimoasele bratari din aur. Va fi o rezervatie, sigur ca da. Se va face un muzeu la poalele Sarmizegetusei", a afirmat senatorul liberal.

Ministrul Culturii a precizat ca, la Sarmizegetusa, "ministerul a dat mai multi bani pentru cercetati arheologice decat s-au putut consuma".

"Sarmizegetusa si cetatea dacica si cea romana sunt prioritati si vor ramane, indiferent de cine va fi ministru. Au fost, sunt si vor ramane prioritati pentru Ministerul Culturii. (...) Puteti sa pariati pe acest lucru (ca vor fi rezervatii arheologice - n.red.), numai ca trebuie facute respectandu-se legislatia in vigoare", a declarat acesta.

Nu e suficient sa fie declarate rezervatii arheologice

"(...) Sunt proprietati diferite, daca le declari rezervatie arheologica, mai departe ce faci? Lucram la un act normativ astfel incat rezervatia arheologica sa fie pazita. Nu este suficient sa spui 'declar rezervatie arheologica'. Bun, si mai departe? In proiectul pe care l-am discutat cu CJ se include si construirea unui drum de acces catre Sarmizegetusa Regia, de acces pentru turisti.

Trebuie sa asiguri paza, trebuie sa asiguri expunerea, trebuie sa ai un acord intre institutiile care cerceteaza, unde ramane patrimoniul, cine cerceteaza. Toate trebuie vazute intr-un context foarte larg, nu pur si simplu declari rezervatie arheologica si gata, crezi ca ai rezolvat totul. Nu", a mentionat Puiu Hasotti.

Senatorul a adaugat ca va aparea o institutie "care inseamna un muzeu al Sarmizegetusei" si care se va construi la poalele dealului cetatii.

Unde va ramane patrimoniul dacic

Ministrul Culturii a explicat si unde trebuie sa ramana patrimoniul cetatilor dacice, cu precadere obiectele foarte valoroase.

"Patrimoniul trebuie sa ramana la Muzeul Civilizatiei Dacice sau la micul muzeu care se va construi. Numai patrimoniul care necesita instalatii de securitate foarte sofisticate trebuie sa stea institutii muzeale care au astfel de instalatii. Daca se descopera bratari dacice din aur, astea trebuie sa stea fie la Muzeul National de Istorie, fie la Muzeul Transilvaniei, care au astfel de instalatii de supraveghere si de vitrine", a explicat Hasotti.

Act normativ pentru trecerea cetatilor dacice in administrarea Consiliului Judetean Hunedoara

Ministrul Culturii este "aproape gata" de un act normativ prin care sa fie trecute 248 de hectare, "care inseamna toata aria cetatilor dacice", de la Ministerul Mediului - Romsilva -, in administrarea Consiliului Judetean Hunedoara, "care sa se ocupe de protejare, inclusiv cu instalatie de surpaveghere cu raze infrarosii", iar astfel sa se rezolve, din punct de vedere juridic, problema diferitelor tipuri de proprietate in care sunt incluse cetatile dacice.

"Hotararea de Guvern trebuie propusa de Consiliul Judetean, dar este discutata cu noi, cu Ministerul Culturii, iar noi am discutat Ministerul Mediului, cu Ministerul Apararii si cu Ministerul de Interne, prin care se va trece in administrarea CJ Hunedoara o suparafata de 248 de hectare care cuprinde cetatile dacice", a mai aratat ministrul Culturii.

Hasotti: Diaconu, cel mai frumos naiv. Vezi prioritatile la Cultura

Puiu Hasotti a prezentat, pe 20 iunie, cand a fost propus ministru al Culturii in locul lui Mircea Diaconu, prioritatile Ministerului Culturii - cetatile dacice din Muntii Orastiei si cetatile greco-romane de pe limesul dunarean.

"Pot sa va spun o chestie absolut generala. Este un minister mai special in sensul ca in afara de viitor se mai ocupa si de trecutul acestei tari. Si din punctul meu de vedere, ca istoric, dar aici s-ar putea sa fiu subiectiv, cred ca prioritatea ar fi conservarea patrimoniului cultural identitar romanesc. Si avem ce conserva. Ma refer la complexul de cetati din Muntii Orastiei si la cetatile greco-romane de pe limesul dunarean, in primul rand. Dar si la statiunea Cucuteni, si mai multe", a declarat Puiu Hasotti, pe 20 iunie, pentru Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul ministru al Energiei Virgil Popescu și-a anunțat candidatura pentru funcția de primar al orașului Drobeta Turnu Severin
Fostul ministru al Energiei Virgil Popescu și-a anunțat candidatura pentru funcția de primar al orașului Drobeta Turnu Severin
Fostul ministru al Energiei, liberalul Virgil Popescu, a anunţat că se înscrie în cursa electorală pentru funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin. Popescu a spus că pentru el...
Profesorul Alexandru Rafila susține că nu-și amintește de studentul Cătălin Cîrstoiu. Candidatul PNL-PSD: ”Puteam să fiu de multe ori ministrul Sănătăţii în viaţa asta”
Profesorul Alexandru Rafila susține că nu-și amintește de studentul Cătălin Cîrstoiu. Candidatul PNL-PSD: ”Puteam să fiu de multe ori ministrul Sănătăţii în viaţa asta”
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat, la Prima TV, că nu-şi aminteşte de studentul Cătălin Cîrstoiu, deşi i-a fost profesor la Facultatea de Medicină. ”Am avut mii de...
#Puiu Hasotti rezervatie arheologica Sarmizegetusa, #cetati dacice rezervatie arheologica, #Hasotti paza Sarmizegetusa, #Sarmizegetusa rezervatie arheologica , #ministrul Culturii