Rusinica, domnu' Andrei Plesu! (Opinii)

Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 23:39
10671 citiri
Rusinica, domnu' Andrei Plesu! (Opinii)

Nu vreau sa fiu fals si sa spun ca il respect neconditionat pe Andrei Plesu. Nu tin neaparat sa intru in cercul celor care se declara adulatori ai unui personaj, fara a avea nicio atitudine critica, indiferent de pozitiile, uneori deplasate, ale adulatului. Chiar si "monstrii sacri" trebuie adusi cu picioarele pe pamant cateodata.

"Stimate domnule Andrei Plesu, inainte de orice, in ciuda jignirilor pe care mi le-ati adus, eu continuu sa va respect", ii spune Puiu Hasotti, ministrul Culturii, lui Andrei Plesu, dupa ce acesta declarase ca "liberalul sufera de un tembelism intelectual acut".

Despre Puiu Hasotii, ce sa mai spunem? Pare un om slab, cu un orgoliu plapand, care se lasa calcat in picioare, desi ar fi avut toate motivele din lume sa nu faca acest lucru. Marturisesc, nu ma asteptam ca un om de anvergura lui Plesu sa aiba in buzunar cuvinte demne de limbajul discursiv al unui Vadim sau Gigi Becali.

"Pentru mine, Puiu Hasotti inca nu s-a inventat. Nu stiu cine este baiatul asta. Am auzit ca este ministrul Culturii... Pe baza caror ispravi a ajuns el in pozitia asta nu stiu", spune Andrei Plesu intr-un interviu acordat recent cotidianului Evenimentul Zilei. Recunosc, nici eu nu aveam habar cine este Puiu Hasotti si ce a realizat el, dar asta nu inseamna ca nu ma pot informa.

"Puiu Hasotti este nascut pe 14 iunie 1953, la Constanta, si a absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti in 1976. Si-a luat doctoratul in stiinte istorice in 1995. Cu un an inainte a fost bursier Fulbright la San Francisco State University", conform Mediafax.

Observam ca nu-i un neica nimeni, este un domn care se incadreaza in sfera intelectualului mediu, fara o imagine glamour, precum cea lui Plesu, dar cu un CV solid.

"Despre domnul Hasotti nu stiu nimic. Nu stiu cine e. Daca e sa ma iau dupa ce-a spus despre Neagu Djuvara ('Sa-ti fie rusine Neagu Djuvara!') trebuie sa presupun ca sufera de un tembelism intelectual acut", a tunat dur filosoful Plesu.

Evident, cunoastem prestigiul lui Neagu Djuvara, avem idee despre cariera sa prodigioasa de istoric si ne deranjeaza cand cineva are asemenea cuvinte de "lauda" la adresa venerabilului domn.

Insa Andrei Plesu a aratat, in aceasta situatie, ca altcineva poate fi acuzat de tembelism acut. Practic, Andrei Plesu a adus o acuzatie unui om, l-a jignit grosolan, fara a verifica sursa informatiilor sale. Intra in tipicul oamenilor mici, care, avizi de conflicte cu orice pret, spun ca stiu ei ceva despre un "Porumbac" sau despre "Voiculescu care a zis ca vrea sa puna mana pe Justitie". Informatii preluate din zbor, neverificate, dar considerate a avea impact manipulator asupra publicului tinta.

Andrei Plesu a auzit ca Hasotti l-ar fi jignit pe Djuvara, dar, din pacate pentru prestigiul sau profesional si uman, nu a verificat si sursa. A luat informatia din zbor si a aruncat-o catre curiosi, catre jurnalistii avizi de senzational (se vede ca nici cel care a realizat interviul nu avea habar despre preluarea din Academia Catavencu).

"Intregul scandal derulat astazi, 30 august 2012, intre Andrei Plesu, pe de o parte, respectiv Puiu Hasotti, pe de cealalta parte, are la baza o confuzie majora. Domnul Puiu Hasotti nu a enuntat insa niciodata o asemenea propozitie ('Sa-ti fie rusine Neagu Djuvara' - n.red.). Aceasta face parte dintr-un pamflet pe care l-am redactat in data de 29 iunie", spune autorul Radu Uszkai, cel care a publicat in data de 29 iunie materialul despre presupusul conflict dintre Hasotti si Djuvara, in saptamanalul de satira si pamflet Academia Catavencu.

Rusinica, domnu' Plesu! Pai, daca si dumneavoastra, care sunteti un veteran al presei romanesti, ati inceput sa citati reviste de satira si pamflet, atunci am ajuns de tot la fundul normalitatii. Nu m-ar mira ca de maine sa vad citate si interviurile lui Eugen Istodor din Catavencii, prin diversele publicatii la care lucrati. Apropo, or fi reale aceste dialoguri?

#Andrei Plesu conflict Puiu Hasotti, #Puiu Hasotti Neagu Djuvara, #interviu Andrei Plesu Evenimentul Zilei , #ministrul Culturii
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
N-am vazut niciodata in acest barbos cu ochelari un om de cultura.
Poza Gigi Contra
Gigi Contra
rank 1