Cum ar schimba Hasotti legea incompatibilitatii

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 23:18
2513 citiri
Cum ar schimba Hasotti legea incompatibilitatii
Foto: Ziua de Constanta

Senatorul PNL Puiu Hasotti a declarat ca propune "modificarea legii incompatibilitatii", astfel incat prezenta primarilor si presedintilor de Consilii Judetene in Adunarile Generale ale Actionarilor (AGA) ale unor regii locale sa nu fie considerata o incompatibilitate, atat timp cat ei nu primesc bani pentru acest lucru.

Propunerea lui Puiu Hasotti, facuta la RFI, vine dupa ce Agentia Nationala de Integritate a sesizat cazuri de incompatiblitate inclusiv pentru prezenta in Adunarile Generale ale Actionarilor ale unor regii locale.

Puiu Hasotti considera ca ANI are dreptate "din punct de vedere al literei legii", nu si al spiritului ei: "In aceste regii, de apa, sa spunem, au intrat primari, presedinti ai Consiliilor Judetene in AGA (Adunarea Generala a Actionarilor - n.red.), ca reprezentanti ai comunitatilor lor.

Ei nu au primit nici un leu in calitatea pe care o aveau de membri AGA. Eu cred ca lucrurile stau in felul urmator: din punct de vedere al literei legii, poate ca ANI are dreptate. Din punct de vedere, insa, al spiritului legii, ANI nu are dreptate, pentru ca acesti oameni au facut parte din AGA ca reprezentanti ai comunitatilor si nu au primit absolut nici un fel de avantaj".

Senatorul liberal spune ca "decizia unor primari, a unor presedinti de Consilii Judetene de a face parte din aceste AGA era fireasca, pentru ca ei ca membri ai AGA puteau sa observe si puteau sa participe la deciziile corecte, intelepte pentru comunitatile pe care le reprezentau".

Puiu Hasotti propune modificarea legii: "Ceea ce cred eu ca trebuie facut, dar sigur, nu poate avea efect retroactiv, este sa se modifice aceasta lege a incompatibilitatii si sa se prevada in mod expres ca reprezentantii comunitatilor pot face parte din AGA ale regiilor, fara sa aiba niciun fel de beneficiu, ci ca simpli observatori ai felului in care se deruleaza activitatea acestor regii".

Conform ANI, primarul Sibiului, prim-vicepresedintele PNL Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu si SC Piete SA, ceea ce contravine prevederilor legale.

De asemenea, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu (PSD), s-a aflat in incompatibilitate in perioada 20 iunie 2008 - 23 martie 2009, intrucat a fost simultan si reprezentant al judetului in Adunarea Generala a Actionarilor SC RAJA Constanta.

Presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu (PNL), se afla in stare de incompatibilitate din 29 mai 2009, detinand simultan si sefia Consiliului Judetean si calitatea de actionar la SC Apa Canal Sibiu, potrivit ANI.

Citește și:
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut joi, 23 martie, la Chişinău, o întrevedere cu omologul din Republica Moldova şi au decis reactivarea grupului de lucru pe domeniul energiei. ”Cu...
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Comisia Europeană va reveni asupra fondurilor alocate fermierilor români, după ce preşedintele Klaus Iohannis a prezentat situaţia dificilă în care se află aceştia, au declarat joi seară,...
#Hasotti modificare lege incompatibilitati, #Hasotti primari AGA regii , #PNL