Hasotti nu vrea reducerea numarului parlamentarilor: Nu de aia e Romania saraca

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 12:15
1895 citiri
Hasotti nu vrea reducerea numarului parlamentarilor: Nu de aia e Romania saraca
Foto: Arhiva

Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a declarat miercuri ca nu este de acord cu reducerea numarului de parlamentari la 300, acuzand sustinatorii acestui proiect de populism.

"Cred ca numarul de parlamentari nu este foarte important, pentru ca Romania nu este saraca daca are mai mult sau mai putin cu o suta de parlamentari, daca in loc de 450 ar avea 350 sau 300. Acesta este un discurs populist si demagogic, cu care s-a manipulat opinia publica.

Nu cred ca trebuie sa ne punem problema numarului de parlamentari. Sigur ca acesta poate varia, dar in opinia mea, nu trebuie sa ajunga la 300. Este iarasi o opinie personala si iata ca este oarecum in distonanta cu o propunere a USL, care arata ca trebuie sa fie in jur de 320 de parlamentari", a declarat, la RFI Romania, Puiu Hasotti.

UDMR nu intelege ce vrea Boc de la Constitutie: Noi nu vrem Parlament unicameral

Cat despre modificarea Constitutiei in 2012, el spune ca nu exista nicio sansa.

"Domnul Boc stie la fel de bine ca si mine ca nu se poate modifica Constitutia in aceasta legislatura. Daca vreti si dintr-un considerent care tine de morala politica: nu putem avea o Constitutie noua cu un Parlament care este invalidat intr-o buna masura de prezenta unui partid sau a doua grupuri parlamentare ale UNPR, care au aparut in mod fraudulos si exclusiv prin migratie politica", declara senatorul liberal.

Schimbarea sistemului de vot

Comisia de elaborare a legii electorale a inceput sa functioneze. Una dintre chestiunile puse in discutie este ce fel de vot ar trebui sa aiba Romania. Puiu Hasotti precizeaza ca exista trei posibilitati, insa militeaza fie pentru revenirea la sistemul de liste, fie la adoptarea modelului german.

"Sunt trei mari variante. Este varianta votului uninominal pur, care se face intr-un singur tur, cum este in Anglia sau in doua tururi, cum este in Franta. Vreau sa va spun ca si in Anglia si in Franta se lucreaza la o lege proportionala, pentru ca s-a dovedit, cel putin in Anglia, ca un partid care ia 26% vot politic nu are nici macar un mandat in Parlament, ceea ce este evident absurd.

Antonescu nu vrea sa modifice Constitutia pentru mai putini parlamentari

A doua varianta este cea germana, cu compensare pe anumite tipuri de lista. Aici, jumatate dintre parlamentari sunt alesi in colegii uninominale, dar mult mai mari si jumatate pe niste liste nationale, pe lista nationala putand fi si candidati care se duc in colegii si candidati care nu se duc in colegii. A treia varianta, care este tot proportionala, este ceea ce aveam pana in anul 2008 si s-a schimbat", a declarat, la RFI, Puiu Hasotti.

Citeste mai mult despre Hasotti: Numarul parlamentarilor nu trebuie sa ajunga la 300 pe RFI Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Puiu Hasotti numar parlamentari, #reducere numar parlamentari Romania, #referendum modificare Constitutie , #PNL