Ziare.com

Hasotti: Trecerea ORDA in subordinea Min. Culturii nu-si are rostul

Joi, 27 Septembrie 2012, ora 18:32

   

Hasotti: Trecerea ORDA in subordinea Min. Culturii nu-si are rostul
Ministrul Culturii, Puiu Hasotti, a declarat, joi, ca trecerea Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) din subordinea Guvernului in cea a Ministerului Culturii "nu isi are rostul la sfarsitul unei legislaturi".

"ORDA are o dubla subordine: a Ministerului Culturii si a Guvernului. Astfel de initiative nu isi au rostul la sfarsitul unei legislaturi. Nu poti avea o privire de ansamblu dupa cateva luni de legislatura. O astfel de decizie ar trebui luata la inceputul unei legislaturi, nu la sfarsitul ei", a completat Hasotti.

Trecerea Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor din subordinea Guvernului in subordinea Ministerului Culturii a trecut marti tacit prin Senat.

Prevederea se inscrie in modificarile Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, propunere initiata de catre deputatii PDL Brandusa Novac, Mircea Toader, Raluca Turcan.

Legea adoptata tacit de Senat mai prevede "utilizarea, in schimbul unei remuneratii, a produselor purtatoare de drepturi de autor si conexe, realizate in Romania sub regimul legislatiilor anterioare (Decretul 321/1954), aflate in patrimonial SRR, SRTV, Electrorecord, Arhiva Nationala de Film". De asemenea, sunt premise fara consimtamantul autorilor folosirea operelor fixate pe inregistrari sonore si audovizuale finantate de la bugetul de stat inainte de 25 iunie 1996.

Prin legea PDL apare Registrul National al operelor orfane, in subordinea ORDA, operele orfane fiind acele opere al caror titular de drepturi de autor nu a putut fi identificat, aceasta initiativa fiind facuta in baza unei directive europene in materie.

De asemenea, constituie infractiuni pedepsite cu inchisoarea de la 2 la 5 ani sau cu amenda realizarea in scopul distribuirii a marfurilor pirat precum si importul acestora, si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda depozitarea marfurilor pirat. Daca aceste activitati sunt realizate in scop comercial, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 8 ani. "Prin marfuri pirat se intelege: toate copiile, indiferent de suport, inclusive copertele, realizate integral fara consimtamantul titularului de drepturi", se arata in legea adoptata tacit.

Senatul este prima camera sesizata.

Sursa: rNews

Articol citit de 1035 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor